Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Орел чи рок?

Чому доводиться вибирати між культурою та природою
05 травня, 00:00
КІННА ЕКОЛОГІЧНА ПОЛІЦІЯ ВІД ГОЛОВНИХ НЕБЕЗПЕК ТРУХАНОВОГО ОСТРОВА НЕ ВБЕРЕЖЕ... / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ

Що дорожче Україні — рок-музика чи птахи? Таке запитання учора поставили обидві сторони новоспеченого еколого-культурного конфлікту. Суть його полягає в тому, що на Трухановому острові, куточку практично дикої природи в самому центрі Києва, що представляє неабияку екологічну цінність, найближчими вихідними відбудеться фестиваль «Рок Січ», ініціатором i натхненником якого є лідер групи «ВВ» Олег Скрипка. Екологи називають рок-фестиваль акцією київської влади, направленою на знищення природи Труханова острова, рокери, в свою чергу, вважають протести екологів спланованою акцією проти розвитку української музики й за розкол української молоді.

На території Труханова острова знаходяться локалітети рідкісних рослин і тварин, частину з яких занесено до Червоної Книги України та міжнародних «червоних» списків. Тут є навіть орлан- білохвіст і найбільший «червоний» орел України. Автомобілі, яким в’їзд на Труханов острів у звичайні дні заборонено, натовп, якому, як показує практика, властиво на фестивалях пити й смітити, безсумнівно завдадуть певної шкоди острову. Але все б нічого, якби фестиваль не співпадав iз місячником тиші. Ці кілька тижнів відбувається гніздування птахів — процес, якому гучна музика безсумнівно зашкодить. У гіршому випадку птахи можуть навіть залишити свої гнізда. «Ми в жодному разі не проти українського року. Але у нас є інформація, що реальні сліди організації фестивалю на Трухановому острові ведуть у Київську міську адміністрацію», — говорить заступник начальника дружини з охорони природи «Зелене майбутнє» Іван Парникоза. Екологи впевнені, що київська влада хоче таким чином позбавити острів його природної цінності й приступити до давніх планів забудови цього ласого шматочка столиці.

Але ідеолог фестивалю Олег Скрипка запевняє, що ідея провести фестиваль саме на Трухановому острові належить особисто йому, а виступи екологів — спроба розколоти молодіжний український рух. «Труханов острів — не реліктовий ліс, і взагалі не ліс, це парк, спеціальна зона для народного гуляння. У зоні лісу не буде споруджено жодної сцени, й усіх їх буде направлено в бік міста, річки, — розповідає лідер «ВВ». — Ми не хочемо індустріалізації острова, більш за те, ми б навіть могли допомогти екологам не допустити її. У нас є реальна сила, ми могли б підняти громадську думку. Але екологічні організації, що сьогодні виступають проти нас, не хочуть співпрацювати». «На острові розташованi численні кафе, в яких грає шансон. Не думаю, що рок більше зашкодить птахам, аніж шансон», — переконаний соліст групи «Мандри» Хома.

Словом, музиканти впевнені, що не чинять нічого поганого, проте наступного року організатори фестивалю планують все ж попросити «справжніх екологів, а не 18-річних хлопчиків (виступаючі сьогодні з протестами екологи дійсно дуже молоді. — Авт.) у вишиванках» провести дослідження: наскільки шкідливі рок-фестивалі для Труханова острова та птахам, що тут гніздяться. Якщо виявиться, що таки шкідливі, можливе перенесення заходу на інший час року. Цього року вже все вирішено: фестивалю бути й збитку від нього, очевидно, також.

Насправді проблема «гніздиться» дійсно у владних коридорах: якби Труханов визнали заповідною зоною, чого вже давно прагнуть екологічні організації, проводити на ньому «Євробачення» чи «Рок Січ», чи будь-який інший захід нікому б i на думку на спало.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати