Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ой ля-ля - можна бити короля?

03 жовтня, 00:00

"День" уже повідомляв (номер від 30 вересня) про основні підсумки чемпіонату України з "бліцу" в Дніпропетровську. Нечасто на теренах України проходять справді цікаві шахові змагання. Через те перший такий турнір став приємним винятком. Тож варто зупинитися на деяких подробицях.

"ПРОФІ" - ШАХОВІ Й ПАРКОВІ

Учасників чемпіонату можна поділити на кілька категорій. Перша категорія - це титуловані гросмейстери і міжнародні майстри. Їх приїхало аж 25. Увагу "корифеїв" привернули високі призові (до 2000 гривень включно) та неможливість погіршити офіційний рейтинг. Але не всі титуловані шахісти, навіть і висококласні, є фахівцями із блискавичної гри. Недаремно до 14 найкращих за підсумком півфіналу не пробилися харків'янин Валерій Невєров, одесити Віктор Москаленко та Михайло Голубєв.

І, навпаки, в тому самому півфіналі грало дуже багато тих, які не мають найвищої кваліфікації, але у своїх регіонах вважаються місцевими "королями" саме блискавичної гри. У них відмінна реакція, гострий тактичний зір, проте часом даються взнаки недоліки стратегічної підготовки. Місце їхніх баталій здебільшого не шахові клуби, а міські парки.

ДИВОВИЖНІ ПРАВИЛА

Оскільки "швидкі" шахи набувають дедалі більшої популярності, Міжнародна федерація (ФІДЕ) розробила єдині правила для "бліцу". Щоправда, багато хто наголошує на певній недосконалості "швидких" шахів. Наприклад, у разі неможливого ходу, шахістові, котрий припустився його, відразу зараховується поразка. Мені видається це надто суворим покаранням. Логічніше було б додавати тому, хто "постраждав", зайву хвилину, а винуватцеві пред'являти "жовту картку".

Автор цих рядків чотири рази закінчував гру завдяки "правилу негайної смерті". В одному випадку у виграшній позиції залишив під боєм короля. Іншим разом слоном із пішаком обіграв усю армію суперника. Ще двічі неприятельська позиція хоч як була безнадійною. Загалом відібрав "свої" три очки із чотирьох, але задоволення від цього правила не дістав жодного. Утім, як казали древні: "Суворий закон, але він - закон". Тому правила для всіх єдині, і їм доводиться підкорятися.

Змагання в Дніпропетровську підтвердили ту незаперечну істину, що блискавична гра і класичні шахи потребують дещо різних якостей. Можливо, є сенс робити окремий облік "бліц-турнірів", почавши з першого чемпіонату України.

Дніпропетровськ - Київ

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати