Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Президент злякався «канівської четвірки»

31 серпня, 00:00

На зустрічі з активом області, в якій шахтарські страйки з приводу невиплаченої зарплати — звичайне явище, луганський губернатор Олександр Єфремов повідомив, що робітники одного з вугільних підприємств звернулися до нього із проханням нагородити Президента шахтарським орденом за його внесок у вугільну галузь Луганська. Тут же міністр вугільної промисловості Сергій Тулуб вручив Кучмі вищу відзнаку професійної доблесті — «Шахтарську славу» I ступеня, повідомляє кореспондент «Дня» Алла АНТИПОВА .

Однак у Луганську Кучма не обмежився шахтарською темою. Він заявив, що «позитивно поставився б» до Канівської угоди чотирьох кандидатів на посаду президента, «якби не декілька «але». Кучма вважає, що кандидатам не робить честі той факт, що вони об'єдналися проти чинного Президента, а також те, що вони прагнуть добитися влади будь-якою ціною. «І вони цього дня (24 серпня. —

Ред. ) закликали людей до повалення існуючого ладу», — заявив Л.Кучма. Зазначивши, що об'єднання чотирьох кандидатів нагадало йому ГКЧП, він додав, що «ГКЧПісти відразу після відомих подій опинилися у віддалених місцях». «А вони, використовуючи нашу демократію, продовжують займатися своєю справою», — передає слова Президента Інтерфакс- Україна.

Коментувати таке доволі важко, оскільки порівняння та епітети Президента належать не стільки до сфери політики, скільки до сфери кримінального права. Наголосимо лише на разючій логіці глави держави. Він вважає, що четвірці не додає честі те, що вона об'єдналася проти нього. Але це лише в нашій країні бувають кандидати в президенти, які підтримують чинного Президента, — якщо людина вже вирішила балотуватися на якийсь пост, це означає, що вона проти того, хто його займає, й нічого страшного в цьому немає. Можна також зазначити той факт, що Президент додав аргументів проти себе тим, у кого були щодо цього сумніви. Дійсно, як розцінювати звинувачення учасників канівської четвірки в антиконституційному злочині — закликах «до повалення існуючого ладу»? Виходить, що «існуючий лад» і Президент — це одне й те саме? Я вже не кажу про «ГКЧПістів». Усі бачили, що, на відміну від Горбачова, Кучма в Луганську був аж ніяк не в полоні й, крім того, мав можливість на всю країну обзивати суперників «ГКЧПістами».

Проте заяви Президента найбільш цікаві не цим, а тим, що наочно демонструють переляк глави держави перед супротивником, який з'явився зовсім не там, де планувалося. Заява четвірки (якщо вона дійсно приведе до проголошеної мети — єдиного кандидата) може стати останнім цвяхом у труні передвиборної стратегії Кучми. Не лише виборці, а й, судячи з певних фактів, чимало «недобитих» підприємців розцінили її дуже позитивно, обіцяючи в перспективі не лише голоси, а й трудову копійчину спільному кандидатові. Особливо лякає Банкову перспектива відмови від участі в гонці Петра Симоненка, на що натякають самі учасники «четвірки». От уже й штаб Кучми опублікував у «Киевских Ведомостях» статтю «Канівська четвірка» вся разом відстає від Кучми та Симоненка», яку можна вважати відкритим листом Петру Миколайовичу з аргументами, чому не варто приєднуватися до «четвірки». Самі комуністи поки що таємниче мовчать стосовно цього. Георгій Крючков сказав кореспонденту «Дня» Ірині ГАВРИЛОВІЙ : «Сьогодні навряд чи хтось з представників Компартії зможе чітко пояснити, яку позицію займе партія та її лідер стосовно приєднання до «канівської четвірки». Більш того, я вважаю, що на це запитання поки що не зможе відповісти й сам Петро Симоненко. Робити подібні заяви одноосібно, не рахуючись з думкою КПУ, до засідання президії ЦК Компартії, було б неправильно. І той факт, що Петро Миколайович досі не висловився певно, хоча учасники «четвірки» його до цього підштовхують, пов'язаний саме з тим, що ще не було висловлено думку колегіального органу партії. Але найближчими днями має відбутися засідання президії, на якому розглядатиметься це непросте питання, тому що слід пояснити партійцям причини такого кроку, якщо раптом буде ухвалено рішення про приєднання Симоненка до підписантів Канівської угоди. Але я тільки-но повернувся з поїздок по Дніпропетровській і Донецькій областям і бачив, яку активну роботу проводять місцеві організації найбільш масової та організованої партії. На мій погляд, перевести потужну машину КПУ на інші рейки дуже непросто».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати