Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Реформа, будівництво чи розвиток

Бракує не термінів, а грошей
22 лютого, 00:00

До складу цієї комісії входять чільні представники відомств, що визначають зовнішню, фінансову та воєнну політику в країні. Минулого місяця комісія, спираючись на висновки дипломатів, розвідників та аналітиків, тривалий час присвятила обговоренню ймовірних та наявних загроз безпеці позаблокової країни за нових геополітичних реалій. Нині i НАТО впритул до України розширилося, i російсько-білоруський союз утворився, та й інші обставини виникли. Так чи інакше, а нові реалії мають бути враховані в оборонному будівництві. Висновки попереднього засідання міжвідомчої комісії, звісно, мали втаємничений характер — аби не вражати сусідів, так би мовити, суворим прагматизмом.

Що ж до оформлення подальших прагнень України в оборонній сфері, то тут є щонайменше дві точки зору. Перша полягає в тому, аби на підставі вже напрацьованих рекомендацій ухвалити пакет пропозицій, що має отримати назву «Державна програма реформування війська». Проте на сьогодні армія і країна вже мають одну програму — під назвою «Держпрограма будівництва та розвитку Збройних сил», яка була ухвалена 1997 року з термiном дiї до 2005 року. Ще минулого тижня чільні представники Генштабу хоч і погоджувалися, що до чинних планiв варто внести корективи, але не під гаслами нової програми реформ. Бо щоб говорити про реформування, то спочатку хоч щось треба таки добудувати. Вчора з’ясувалося, що надалі в Україні буде реалізовуватися «Державна програма розвитку ЗС» вже без слова «будівництво». Хоча нові слова можуть збити з пантелику хіба що дилетанта. Бо все визначається конкретними діями.

Окремі деталі вже існуючих планів, зокрема, передбачають зміни в структурах видів Збройних сил та управлінських структурах. Замість дивізій будуть утворюватись бригади. У найближчі п’ять років чотири-п’ять механізованих дивізій Сухопутних військ переформують у бригади. У Військово-повітряних силах будуть розформовані управлінські структури всіх авіадивізій і скорочена кількість авіаційних полків. Буде також розформована 43-тя ракетна армія. Загалом заплановано скоротити близько 500 різних частин, а з бойового складу армії вивести значну кількість озброєння та техніки, зокрема 600 літаків (з них 250 бойових) та 400 гелікоптерів (з них ударних — 80).

Так чи інакше, а ці заходи є такими, що не потребуть значних коштів. Іншого варіанту у військових нині немає. Мінімальні потреби армії на рік — три мільярди гривень. Це в цінах минулого року без урахування інфляції. Цьогорічні витрати на оборону становитимуть 2,4 мільярда гривень. Причому 900 мільйонів із цієї суми армії наказали заробити власними силами. Увесь Фонд держмайна, за підсумками минулого року, здається, був менш рентабельний. Аби співвіднести «військові» гроші з реальними апетитами армії, наведу дані, які свого часу вже оприлюднювалися генералами. Лише для виплати грошового забезпечення військовим та цивільними службовцями Збройним силам на рік потрібен майже 1 мільярд. І ще приблизно 500 мільйонів — на харчі та одяг. Проте армія ще має чомусь і навчатися.

Продовження теми на стор. "Подробиці"

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати