Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Реквієм за «Безликими»

Французький художник намагається повернути із забуття ліквідаторів на ЧАЕС
13 березня, 00:00
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

У київському Музеї гетьманства відкрилася виставка французького художника та письменника Себастьяна Боке під назвою «Безликі». Усі роботи — портрети реальних людей — ліквідаторів, які віддали своє життя в боротьбі з «мирним» атомом після Чорнобильської трагедії. Попри майстерність художника, на виставці ви не знайдете жодного ідеального портрета: одні зображення розмиті, інші — нечіткі, треті портрети складаються з «уламків». Ці картини — реквієм за загиблими і водночас виклик нашій совісті й байдужості.

— Якось я спробував знайти в Інтернеті інформацію про ліквідаторів Чорнобильської катастрофи. Все, що я зміг знайти, — це фото дуже поганої якості «на документи», розмиті зображення, групові фото і практично жодної інформації про них, — розповідає Себастьян Боке. — Для мене дуже важливо говорити про цих людей, які віддали своє життя, аби врятувати нас усіх від наслідків аварії на ЧАЕС. Адже Чорнобиль — не лише українська проблема, це загальнолюдська проблема.

2009 року Себастьян на запрошення французьких колег за програмою проекту мистецької резиденції приїхав в Україну і жив у селі Володарка, що розташоване на межі зони відчуження. Саме там він побачив на власні очі ситуацію в Чорнобильській зоні, познайомився з тими, хто залишився жити на забрудненій території. Усе це сформувало в художника власне бачення проблеми.

— Себастьян розповідав, що якось у зоні відчуження він побачив бабусю, яка збирала кислички біля свого будинку. А він у цей час був у спеціальному захисному костюмі, з дозиметром. Тоді він замислився: хто з них божевільний? — розповідає директор видавництва «Неопалима купина» Михайло Малюк. — А ще якось він прийшов до школи поряд із самою зоною зі своїми роботами і попросив школярів домалювати, чого, на їхню думку, не вистачає на його картинах.

У роботах, присвячених Чорнобильській трагедії, Боке використовував різні матеріали і техніки: графіку, фарби, лак та інші матеріали. Робота над проектом тривала близько року.

Друга частина проекту — збірка поезій Себастьяна Боке «Опромінення майбутнім», яку можна назвати емоційним щоденником автора. У ній Себастьян виклав свої враження від побаченого та пережитого в зоні відчуження. Книжка вийшла двома мовами — французькою та українською. Як зазначає Боке, це лише перший крок у масштабному літературно-мистецькому проекті, який уже найближчим часом буде втілено в життя. У межах цього проекту разом із видавництвом «Неопалима купина» планується видання антології українських авторів у французькому перекладі та організація перехресних мистецьких резиденцій з участю українських авторів у Франції та французьких — в Україні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати