Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Спів без правил

Коли «перемога» знецінює успіх
01 березня, 00:00
ПОКИ ВЕРСТАВСЯ НОМЕР, ПЕРШИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПОВІДОМИВ, ЩО ЧЕРЕЗ НЕОДНОЗНАЧНУ РЕАКЦІЮ ГРОМАДСЬКОСТІ ТРЕТЬОГО БЕРЕЗНЯ З 21.30 ДО 23.00 У ПРЯМОМУ ЕФІРІ ВІДБУДЕТЬСЯ «СУПЕРФІНАЛ» НАЦІОНАЛЬНОГО ВІДБОРУ, В ЯКОМУ ВИСТУПЛЯТЬ МІКА НЬЮТОН, ЗЛАТА ОГНЄВІЧ ТА ДЖАМАЛА. ПІД ЧАС SMS-ГОЛОСУВАННЯ БУДЕ ВРАХОВАНИЙ ТІЛЬКИ ОДИН ГОЛОС ІЗ КОЖНОГО НОМЕРА / ФОТО АНДРІЯ ДРИГИ

Співачка Джамала, яка була загальновизнаним фаворитом цьогорічного національного відбору на пісенний конкурс «Євробачення-2011», але в підсумку посіла тільки третє місце, прокоментувала свою позицію щодо об’єктивності національного відбору ще під час його прямої трансляції на Першому Національному минулої суботи. Безпосередні свідки дійства стверджують, що Джамала кинула подаровані їй квіти на підлогу та вийшла геть. Додаткових коментарів, на думку співачки, конкурс не потребує. «Там усе було видно, нам немає чого додати», — пояснює піар-служба Джамали.

Офіційною переможницею національного відбору-«лохотрону» (як висловився у коментарі «Дню» член журі конкурсу Юрій Рибчинський) стала співачка Міка Ньютон із піснею «Ангел». Її долю в прямому ефірі Першого Національного вирішило журі (45%), а також SMS- (45%), та інтернет-голосування (10%), які тепер ставлять під сумнів.

Джамала посіла третє місце. На другому — співачка Злата Огнєвіч. Коли ми поцікавилися її думкою щодо відбору, виявилося, що претензії Злати до того, що відбувалося в суботу на Першому вичерпуються технічними зауваженнями.

«Було дуже складно з огляду на те, що на жеребкуванні мені випав перший номер, і під час мого виступу на нас фактично провели перевірку звуку, — передала «Дню» коментар співачки її прес-служба. — Частина мікрофонів бек-вокалу не працювала, і, на жаль, сигнал із них у ефір не потрапив. Була повна нісенітниця, але я намагалася подарувати максимально красивий виступ глядачу і сподіваюся, що мені це вдалося. Але все ж таки через проблеми із організацією, вдалося показати шоу всього-навсього на 30%. Однак, звинувачувати організаторів я не можу, оскільки їм довелося оперативно вирішувати, як провести фінал. Студія Савіка Шустера здійснила майже неможливе — і фінал відбувся! Однак технічно конкурсанти, які виступали на початку, були в нерівних умовах із конкурсантами другої десятки».

Це, між іншим, також до питання організації відбору. Адже якість звуку безпосередньо впливає на вибір і глядачів, і журі...

Масове недотримання правил гри, що стало «доброю традицією» національних відборів «Євробачення», щоразу створює широке поле для підозр у махінаціях, підкупах та накручуваннях голосів. У підсумку не залишається жодної вдоволеної результатами та не вимащеної брудом сторони. Так сталося і цього разу. У глядачів вчергове склалося враження, що їх дурять за їхні ж гроші (думається, не треба нагадувати за рахунок чиїх кишень існує НТКУ), керівництво Першого Національного звинувачене у махінаціях, а переможниця Міка Ньютон у тому, що насправді вона не достойна представляти Україну на конкурсі... Так, Міка Ньютон перемогла, але ця перемога викликала бажання хіба поспівчувати їй. У таких конкурсах без чітких правил та їх дотримання, коли ніхто нікого не визнає: судді — переможців, а переможці — глядачів, насправді не виграє ніхто. А успіх «переможців» знецінюється.

Найбільш виразна реакція прозвучала з боку Ганни Герман. Заступник голови адміністрації Президента, яка була серед членів журі, заявила «Українській правді» про те, що ініціюватиме створення комісії (до якої, зокрема, мають увійти представники прокуратури) для перевірки відбору. «Я б не хотіла нікого наперед у чомусь звинувачувати. Але в мене склалося враження, що щось відбувалося в кулуарах і поза конкурсом, чого ми не розуміли і не знали», — сказала Ганна Герман у коментарі інтернет-виданню.

Про які саме «кулуарні» процеси здогадується Ганна Герман, вона не уточнила. Утім, відомо, що за кількістю унікальних номерів, з яких надсилали смс на підтримку того чи іншого виконавця, перемогла Джамала, але за загальною кількістю смс-голосів лідером стала Міка Ньютон. І тільки по завершенню відбору організаторам спало на гадку, що це не зовсім правильно... Тимчасом саме це створило зручні умови для бажаючих «накрутити» собі зайвих прихильників. Так, liga.net стало відомо, що продюсер Міки Ньютон Тимофій Нагорний, окрім іншого, є президентом Всеукраїнського фонду волонтерів України. Він не приховував той факт, що волонтерам було доручено забезпечувати активне інтернет- та смс-голосування за його підопічну. Цікаво, що членами Фонду волонтерів України є і сама Міка Ньютон, і заступник гендиректора НТКУ, член журі Валід Арфуш...

Щодо участі представника президентської адміністрації у такій, здавалося б, несерйозній забаві як оцінювання пісенного конкурсу, то, вочевидь, Ганна Герман тут виступала в ролі своєрідного гаранта, який мав би приструнити бешкетливий шоу-біз. Утім, з’ясувалося, що навіть Ганні Герман несила впоратися (принаймні поки що) із химерним плетивом української політики з її квазіцінностями та деформованого і кульгавого українського шоу-бізнесу.

Виглядає так, що найбільш доречний спосіб обрання представника на «Євробачення» для України — це, як у випадку з Русланою, — професійне журі (хоча це, на жаль, також не гарантія). А врахування думки народу в наших умовах перетворюється на зручну можливість для фальсифікацій. У підсумку ж музиканти, які могли би бути насправді достойним і цікавим Європі втіленням українського голосу (незалежно від національності виконавця, адже ми — полінаціональна та полікультурна країна), надалі залишаються в «криївці» української клубної сцени.

Можливо, комусь здається, що так безпечніше?

Характерно те, що Ганна Герман звертається до прокуратури, поставивши під сумнів чесність не якихось там «помаранчевих», а власних фаворитів-ставлеників із лав керівництва Першого Національного. Якщо вже призначались на такі посади люди зі «шлейфом», то чому ж тепер дивуватися підозрілим результатам їх діяльності?

Коли порушуються правила, програють усі.

ЧЛЕН ЖУРI:

Юрій РИБЧИНСЬКИЙ: Обман людей, нажива на суспільстві, «лохотрон»

— У мене склалося враження, що організаторам завчасно було відомо, кого вони хочуть відправити у Дюссельдорф. Це була інсценізація. Тому, що з точки зору музичного рівня, принаймні п’ятеро виконавців були сильніші за Міку Ньютон. І за піснями, і за виконанням. Звичайно, найсильнішою була Джамала. І це не лише моя думка. Особисто я поставив Міці Ньютон 8, переді мною сиділа Руслана — вона теж поставила 8, Анна Герман поставила — 7, Ані Лорак —7, тобто незрозуміло звідки взялася така кількість голосів. Я розумію, що можливо купити смс-голосування, але я вважаю, що принаймні журі на таких конкурсах має голосувати відкрито і показувати оцінки. Це не повинно бути таємне голосування. Люди повинні бачити, як ми оцінюємо конкурсантів. А так ми сидимо лише для відводу очей. У мене немає ніякої відрази стосовно того, що нас представлятиме Міка Ньютон, але на тій же «Новій хвилі» вона посіла 12 місце. Навіть ведучі національного відбору — Гайтана, Євгенія Власова та Ірина Розенфельд, — кожна з них могла б представляти Україну. Крім того, ситуація з учасниками, яких зняли з конкурсу , нагадала мені про минулорічний відбір, коли пісня Альоші виявилася плагіатом, але її не усунули, а дали можливість замінити пісню. Я не розумію цих подвійних стандартів... Десь із 2004 — 2005 років у нас почалася епопея під назвою «народне голосування». Я думаю, що в усього суспільства до цих голосувань є певна відраза та зневіра на всіх рівнях. Я вважаю, що найпрозорішим голосуванням було б відкрите голосування журі. Тут, звісно теж можливі варіанти типу підкупу. Одним словом, ідеться про загальну хворобу суспільства. Про всюдисутній обман людей (за їхні ж гроші), наживу на суспільстві, «лохотрон». Хто має відношення до сервера під час голосування — у того й більше шансів на перемогу. До того ж, не забуваймо, що йдеться про державний канал, а там люди залежні. А стосовно участі Ганни Герман я не можу сказати нічого поганого. Вона ні на кого не тиснула. І в принципі, якщо держава зацікавлена у тому, щоб для участі в «Євробаченні» обрали найкращого представника — це нормальне явище. Зрештою, на цей конкурс витрачають чималі кошти — близько 300 тисяч умовних одиниць...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати