Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Україна може стати раєм для браконьєрів

Фахівці критикують законопроект, який урізає права екологічних інспекторів
11 травня, 00:00

Останнім часом законотворча діяльність нашої влади не дає спокійно спати екологам. Тільки трохи вщухло збурення громадськості від ініціатив Партії регіонів передати повноваження писати Червону книгу України чиновникам («День» № 75-76, 27 квітня 2012 р.), як знову Міністерство юстиції підготувало зміни до законодавства, які безпосередньо можуть вплинути на подальшу долю природних багатств України. Ідеться про законопроект народного депутата України Юрія Мірошниченка «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо оптимізації повноважень органів виконавчої влади у сфері екології та природних ресурсів, у тому числі на місцевому рівні)» № 10218 від 16.03.2012, який викликав масові протести серед громадських екологічних організацій. Природозахисники вважають, що зміни, які запропоновано зробити, повністю розв’яжуть руки браконьєрам, кількість яких в Україні стабільно висока.

— Щороку в Україні затримується приблизно 150 тисяч браконьєрів. Гадаю, на одного затриманого припадає 100 незатриманих. І саме через них із року в рік у нас зменшується кількість видів рослин і тварин. Браконьєрство загнало багатьох тварин у Червону книгу, — каже заслужений еколог України, голова Київського культурного екологічного центру Володимир Борейко. — Вся робота, спрямована на боротьбу з браконьєрством, нині лежить на плечах Державної екологічної інспекції, яка існує в кожній області та районі. Там працюють інспектори, які доволі героїчно, за невелику зарплату, піддаючи своє життя постійній загрозі (бувають поранення і навіть убивства), затримують порушників. Те, що їм вдається затримати далеко не всіх браконьєрів, пояснюється передусім тим, що їх все ж замало, у них не вистачає потрібного транспорту, наприклад гелікоптерів, які мають браконьєри. І все ж, вони справді стають живим заслоном між природою та тими, хто знищує все підряд.

Громадськість переконана, що найближчим часом в Україні може постати ситуація, коли браконьєрів не буде кому ловити, і вони не боятимуться ніякого покарання. Річ у тім, що відповідно до законодавчих норм, за якими нині ще працюють інспектори центрального апарату Державної екологічної інспекції, а також обласних і районних підрозділів, вони під час затримання браконьєрів мають право складати акт про порушення і накладати штрафи (ст. 255). У змінах, запропонованих Мін’юстом, пропонується забрати ці повноваження в інспекторів.

— Цей законопроект ламає всю природоохоронну систему в Україні, в тому числі право державної екологічної інспекції складати протоколи на правопорушників. У законі змінилося лише одне слово. Зараз написано, що складати протоколи мають право «посадові особи органів виконавчої влади, які займаються контролем». Тобто посадові особи Державної екологічної інспекції. Тепер забрали слово «органів» і залишили тільки «центрального апарату». А в центральному апараті аж 15 інспекторів, які мають охопити всю Україну. Зрозуміло, що це нереально. Іншою ж статтею забирається в екологічних інспекторів право накладати штрафи на браконьєрів. Тепер для цього протокол потрібно везти в Київ (а з Києва перед тим викликати інспектора. — Авт.), — розповів незалежний еколог Олег Листопад.

Також, якщо ці зміни будуть проголосовані, на ринках України вже зовсім безперешкодно продаватимуться браконьєрські знаряддя, тоді як нині, принаймні, екологічні інспектори мають право вилучати їх і знищувати. Найголовніше, що це може призвести до ще більшого знищення рідкісних тварин (і не тільки рідкісних), і дійде до того, що браконьєрство стане узаконеним. Нині екологічні громадські організації разом з екологічними інспекторами написали листи на ім’я Президента України, керівників усіх фракцій у Верховні Раді: громадськість вимагає зняти цей закон із розгляду. Вони пропонують написати його цивілізованим методом: поставити на розгляд Академії наук України, дати на розгляд Кабінетові Міністрів, чого досі не зроблено. До того ж, екологи повідомили, що ні юридичне управління апарату Верховної Ради, ні комітет Верховної Ради з екологічної політики не дали позитивного висновку щодо запропонованих змін.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати