Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Українці — небажані гості в Чехії й Польщі?

21 травня, 00:00

Про те, що українців, які працюють за кордоном, сприймають не дуже привітно, іноземна преса пише досить часто. Не шкодуючи фарб, газети й журнали розписують жахливе існування наших працівників і наголошують на головному — в цих людей фактично немає ніяких прав. Часопис «Економіст», порівнявши українців із мешканцями мексиканського кварталу, пише: наші співвітчизники в очікуваннi роботи в Чехiї обирають місцем ночівлі лавку в парку чи на вокзалі.

Журнал зазначає, що в Чехії працює до 80 тисяч українців. Однак, за словами Райчинець, наших працівників там значно більше — від 200 до 400 тисяч. «За міжурядовою угодою в Чехії може працювати до 70 тисяч українців, — сказав «Дню» голова секретаріату товариства «Україна — світ» Олександр Шоколо. — Тобто в тій країні працює дуже багато наших нелегалів. Як працівників їх поважають. Але українсько- російським бандитським формуванням просто вигідно створювати нашим заробітчанам зайві проблеми. Скажімо, відпрацювала людина зазначений термін — а її витурюють із країни, не сплативши грошей. Мафія від цього отримує прибуток». За словами Шокола, подібна ситуація склалася й у Польщі, але меншого масштабу. До того ж, нещодавно там було проведено величезну кампанію з боротьби з нелегалами, внаслідок якої постраждали й законні працівники.

Офіційний Київ поки що не поспішає з розробкою нових міжурядових угод, які передбачатимуть більший ліміт для нашої робочої сили. Як зазначив Шоколо, у березні товариство «Україна — світ» надавало Президенту Кучмі інформацію про стан справ з українськими працівниками за кордоном. Міністерству закордонних справ доручено підготувати пояснення. Але цього, вочевидь, недостатньо. Без вирішення проблеми на рівні урядів українці, як і досі, залишатимуться: в Чехії найнеулюбленішим народом після циган, у Польщі — після циган і румунів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати