Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Валерій АЛЕКСАНДРОВ: Iз задоволенням станцюю «Фламенко»

12 березня, 00:00

Представники «королеви» спорту щойно розпочали свій сезон. Причому із досить суворого іспиту — чемпіонату світу в закритому приміщенні, який відбувався в Японії. Кореспондент «Дня» попросив прокоментувати цей перший старт українських атлетів старшого тренера збірної команди країни Валерія Александрова.

— Валерію Федоровичу, три медалі — з яких дві золоті й бронзова — випали на долю половини нашої команди.

— Ми задоволені виступом, справа навіть не в нагородах. Ми запланували певну систему підготовки провідних спортсменів, почали за нею рухатися і вона відразу спрацювала.

— Але вдома залишилося ще декілька наших лідерів. Той же Бубка, Балахонова, Пінтусевич...

— Сергій і Анжела — лідери стрибків із жердиною — дуже хотіли спробувати свої сили в Японії. Та Бубка, на жаль, ще в грудні минулого року отримав травму, в січні прооперувався у Франції, однак це його не зупиняє і він готується виступати. Балахоновій також не пощастило — вона 19 лютого під час змагань приземлилася повз яму (яка була погано обладнана) з висоти 4 м 20 см. Було достатньо синців, гуль і вона, природно, пропустила чемпіонат.

— Судячи із зарубіжної преси, з легкоатлетами України починають рахуватися?

— Чому починають — це було, і це є. Так, до нас придивляються. Кого ми привозимо з молоді, «зірок». До нас прислухаються, зокрема до пропозиції організувати зимові чемпіонати Європи з метання. Тобто йде нормальний конструктивний діалог між нашою та міжнародною федераціями легкої атлетики.

— Серед сімох спортсменів, які виступали тепер, молодий стрибун у висоту з Вінниці Андрій Соколовський, котрий зайняв у результаті почесне шосте місце. Які його перспективи?

— Він став відкриттям чемпіонату країни цього року у Львові, перевищивши своє особисте досягнення майже на 10 см. І в Японії не розгубився, взявши початкову висоту 220, а потім 225 см. Повірте, це дуже складно психологічно виступати в компанії визнаних авторитетів. Боюся перехвалити, але він серйозно ставиться до тренування і це сповнює великими надіями.

— Попереду ще більш серйозне випробування — чемпіонат світу на вiдкритому повітрі в іспанській Севільї. Хто з наших визнаних майстрів посилить збірну України?

— Планується виїзд команди до 30 осіб. Можливо, вболівальники знову побачать виступ чемпіонки Олімпійських ігор в Атланті в потрійному стрибку Інеси Кравець, яка пропустила через травму цілий рік. У цьому ж виді повинна показати добрий результат молода Євгенія Ставчанська. І, звичайно, в жіночому спринті ми розраховуємо на чемпіонку світу Жанну Пінтусевич.

Проте дорога до збірної країни не заказана нікому. Сезон дуже насичений і дає можливість юним обдаруванням показати себе з кращого боку. Так, молодіжний чемпіонат Європи пройде в Гетеборзі (Швеція), уперше в Польщі відбудеться юнацький чемпіонат світу (це дуже важливий старт не для результатів, а для відбору та своєрідних оглядин найближчого резерву).

— Звісно, загадувати ранувато, але який урожай можуть зібрати ваші підопічні в Севільї?

— Я згодився б на сім нагород і навіть із цього приводу станцював «Фламенко». А як воно буде?..

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати