Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Пропоную створити державний морський комітет»

Студенти Літньої школи журналістики «Дня» побували на екскурсії в UA.RPA та поспілкувалися з адміралом Ігорем КАБАНЕНКОМ
24 липня, 19:29

Учасниці Літньої школи журналістики побували в гостях у української компанії з науково-технічних розробок — «UA.RPA», де працює адмірал, експерт з питань оборони та безпеки Ігор Кабаненко. Під час короткої екскурсії Ігор Васильович ознайомив студентів з представленими в шоурумі військовими розробками компанії, що зокрема поставляються в Збройні Сили України. Наприклад, йдеться про найсучасніший інтерактивний лазерний комплекс для тренувань зі стрільби, на якому військові мають можливість тренуватися стріляти з різних видів зброї. Дехто з гостей навіть спробував влучити в мішень з пістолета. І таки влучив. Один такий тренажер дозволяє економити державі два з половиною мільйони гривень.

Після екскурсії студентки мали можливість поставити свої запитання до Ігоря Кабаненка. Зокрема обговорили останній саміт НАТО, перспективи членства Україні в Альянсі, як на початку 1990-х Україна та Росія ділила Чорноморський флот, в якому стані були українські Військово-морські сили до окупації Криму та чому ми втратили більшу частину кораблів, що собою представляють сучасні ВМС України... Одне з актуальних питань, яке цікавило гостей — поведінка Росії в Азовському морі.  

СПОЧАТКУ ВСТУПНЕ СЛОВО ПРО РОЛЬ СУЧАСНИХ ТЕХНОЛОГІЙ ВІД МЕЦЕНАТА ТА ПІДПРИЄМЦЯ ЄВГЕНА УТКІНА

«Росія демонструє новий тип боротьби, новий тип війни, який побудований на використанні різних способів: і економічних, і енергетичних, і силових, — каже Ігор Васильович. — На жаль, росіяни повністю контролюють наше судноплавство в Азовському морі, навіть в межах наших територіальних водах, де зокрема проводяться навчання. Є проблема невиконання Росією угоди 2003 року. Найнеприємніший момент для України — запровадження режиму ембарго, що погано впливає на нашу економіку та кількість товарообігу. І це серйозний вплив, який потребує відповідної адекватної реакції з нашого боку. Проте не буває простих рішень, якщо питання стосуються національної безпеки. Вони потребують політичної волі, передбачених кроків, адже це шахівниця, геополітична гра. Ми повинні оперувати питаннями загроз, розуміючи свої інструменти, що ми можемо зробити з цим і покроково реагувати».

Відповідаючи на питання щодо реформування Військово-морських сил України, Ігоря Кабаненка сказав: «Я пропоную створити Державний морський комітет, куди необхідно залучити представників держави, лідерів суспільної думки, професіоналів, експертів, які розуміються в питання ВМС, моря... Свого часу це було в Британії, Туреччині, це існує в Росії. Тобто це інструмент впливу і розвитку ВМС, адже повинна перемагати логіка і здоровий глузд».

Детальніше читайте в наступних номерах «Дня».

ВРАЖЕННЯ

Iрина ЛАДИКА, Львівський національний університет імені ІIвана Франка:

— Ігор Кабаненко вразив своїми ґрунтовними знаннями про діяльність Військово-морських сил не лише України, а й НАТО. Після цієї зустрічі зрозуміла, яку довгу дорогу Україні ще потрібно здолати, щоб отримати хоча б ПДЧ щодо вступу в НАТО. Ми повинні показати, що розділяємо цінності ліберальної демократії, готові їх захищати і розвивати. І це робота не одного року.

Iрина ПIЦЬ, Кам’янець-Подільський національний університет:

— Зустріч з Ігор Кабаненком, стала унікальною можливістю поспілкуватися з людиною, яка стала свідком розділу Чорноморського флоту СРСР між Україною і Росією. Розмова була переповнена новою та пізнавальною інформацією, зокрема говорили про Стратегію розвитку Військово-морських сил України до 2035 року. А наостанок, Ігор Васильович дав настанову «літньошколяркам» — «Щоб рухатися вперед — потрібно прикласти зусилля, робити невеличкі кроки — і тоді неодмінно все вдасться».

Літня школа журналістики відбувається за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Україні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати