Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Хто стоятиме біля труни Компартії?

15 лютого, 00:00

Однак сьогодні, коли дострокові вибори до ВР видаються цілком реальними, противники комуністів «спробували поставити під сумнів» сам факт діяльності КПУ. Відповідний законопроект про заборону діяльності Комуністичної партії України, під яким стоять підписи 16 депутатів, зокрема, Юрія Костенка, Геннадія Удовенка, Ярослава Кендзьора, не можна віднести до розряду супернесподіваних. Пропозиції влаштувати суд, аналогічний до Нюрнберзького процесу, над самою ідеологією комунізму, втіленою на практиці КПРС, лунали давно. Однак ці пропозиції так і не були реалізованими. Що дало комуністам підстави трактувати можливе головне звинувачення — геноцид проти власного народу — як «окремі перегини» на шляху до світлого майбутнього. У 1991 році обмежилися формальною забороною Компартії за участь у путчі ГКЧП, що аж ніяк не завадило відродженню продовжувачів ленінських традицій практично у всіх республіках колишнього СРСР. Очевидно, процес не відбувся ще й тому, що нинішня влада здебільшого складається з колишньої партійної ж номенклатури. Крім того, комуністи на перехідному етапі виконували важливу історичну місію. По-перше, Захід охоче давав гроші під боротьбу із загрозою комуністичного реваншу. По-друге, на президентських виборах комуністи добре грали відведену їм роль страховиська для виборців, дозволяючи спокійно реалізовувати сценарій «президент-демократ проти генсека», не завдаючи собі клопоту щодо реального реформування країни. Так чи інакше, найсприятливіший момент для процесу прогавили, і сьогодні лідер Компартії України Петро Симоненко має усі підстави заявити, що ініціатори заборони Компартії «зневажають волю громадян», які обрали депутатів-комуністів до Верховної Ради. Бо, з юридичної точки зору, КПУ нічим не відрізняється від «правильних» партій. На думку Симоненка, цей законопроект пов’язаний також із планами не допустити участі КПУ у дострокових виборах.

Останнє може дійсно пояснити, чому саме зараз було ініційовано законопроект про заборону Компартії. За оцінками політологів, у разі дострокових виборів ліві можуть отримати до 40% місць у майбутньому парламенті. Отже, з комуністами треба або домовлятися (беручи приклад із сусідів — росіян), або провести реформи, які реально поліпшать становище в економіці. Домовитися, судячи із безрезультатних консультацій більшості і меншості, не вдалося. Час на проведення реформ згаяно. Можливо, що більшість, натхненна своєю перемогою у парламенті, вирішила покінчити з КПУ таким самим бравим кавалерійським наскоком, за допомогою якого було відвойовано президію ВР.

Однак, думаю, все-таки був правий лідер КПУ, коли сказав про ініціаторів законопроекту: «Ніхто з них не стоятиме біля труни Компартії». Адже дітям, що народилися у незалежній Україні, тільки 8 років.

P.S. Підтверджуються відомості про те, що триває процес створення радикальної лівої партії, — повідомляє парламентський кореспондент «Дня» Андрій МИСЕЛЮК. Зокрема, Віктор Понеділко (КПУ) сказав, що вже відомий голова цієї партії. Він не назвав прізвища, уточнивши, щоправда, що ця людина не з їхньої фракції. Депутат пов’язав процес створення цієї партії із законопроектом про заборону КПУ. За його переконанням, це зроблено для того, щоб частина депутатів полишила Компартію і вступила у новостворювану організацію. На цьому фоні вельми симптоматичним виглядає вихід із фракції КПУ першого депутата Андрія Звонаржа. Нагадаємо, що 21 січня А.Звонарж на зборах більшості в Українському домі попросив зняти з нього депутатські повноваження у зв’язку з незгодою з платформою фракції КПУ. Депутатові було запропоновано просто вийти з фракції.

ЗАПИТАННЯ «Дня» ДО ЧИТАЧІВ: Ви за заборону Компартії? Так? Ні? Чому?

КОМЕНТАР

Віктор ПОНЕДІЛКО, КПУ:

— Політична ситуація зараз різко змінилась. І ті, хто грає цими заборонами, просто відірваний від життя. Можна заборонити організацію, але її структури залишаться. І вже через кілька днів поновить свою діяльність. Звичайно, під іншою назвою. Я б звернув вашу увагу на погони тих, хто ініціює законопроект про заборону Компартії. І мене насторожує саме факт, що ця ініціатива виходить від наших спецслужб. На мій погляд, зрозуміло, що все це діється для того, щоби відвернути увагу від тих проблем, які реально стоять перед країною.

Леонід КРАВЧУК, СДПУ(о):

— Проблема заборони КПУ виникла не тому, що Комуністична партія України не є доброю, а поганою, а тому, що КПУ не є українською партією. Якщо ми повернемося в минуле, то в 1991 році ідея заборони Компартії України виникла не тільки тому, що вона підтримала ГКЧП, а тому що вона була невід’ємною частиною КПРС. Комуністи є і в інших країнах, але вони ніколи не ставлять питання про скасування незалежності своєї держави чи об’єднання з іншими країнами. Суть проблеми полягає в тому, що КПУ не стоїть на українському грунті. Чому саме зараз виникло це питання? Я вважаю, що настав час, коли «кількість перейшла в якість». Я пов’язую процес заборони КПУ з президентськими виборами, коли народ України чітко довів, що він вже не хоче повертатись у радянське минуле. Останні події в парламенті просто прискорили процес акредитації.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати