Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ХVIII Міжнародний тиждень НАТО в Києві

Переформатування позиції Альянсу для реагування на виклики ХХІ сторіччя
25 квітня, 18:25
КРІС ВАЙТКРОСС, ГЕНЕРАЛ-ЛЕЙТЕНАНТ, КОМЕНДАНТ ОБОРОННОГО КОЛЕДЖУ НАТО В РИМІ

23 квітня 2018 року Оборонний коледж НАТО та Національний університет оборони України (НУОУ) розпочали ХVIII Міжнародний тиждень НАТО в Києві.

Як провідний науковий інститут НАТО, Оборонний коледж є унікальним за своєю роллю міжнародної цивільної та військової установи зі специфічним навчальним планом, орієнтованим на НАТО, який забезпечує надання якісної освіти вже більш ніж 65 років. Ключове завдання Оборонного коледжу полягає в підготовці старших офіцерів, дипломатів та цивільних посадових осіб, які будуть здатні обіймати посади в НАТО і в пов’язаних із НАТО установах у своїх столицях, а також у багатонаціональних організаціях.

Підтримка НАТО вищої військової освіти в Україні була започаткована у січні 2000 року тодішнім міністром оборони України паном Кузьмуком та лордом Робертсоном, колишнім генсеком НАТО. Ключовим принципом цієї підтримки є Міжнародний тиждень НАТО в Києві, що є прекрасною можливістю розширити взаєморозуміння між Оборонним коледжем НАТО та Україною, нашим цінним партнером.

Місія Оборонного коледжу НАТО полягає у сприянні ефективності та єдності Альянсу шляхом розвитку Оборонного коледжу як головного центру освіти, вивчення і дослідження проблем трансатлантичної безпеки. Адаптація навчального плану Оборонного коледжу є важливою для того, щоб Коледж продовжував іти в ногу з розвитком у галузі глобальної безпеки, щоб ефективно обслуговувати Альянс і продовжувати розвивати майбутніх лідерів. Наш відділ досліджень і наш принцип академічної свободи заохочують і уможливлюють еволюцію нашої навчальної програми.

Студенти НУОУ та учасники Міністерства оборони України та Генерального штабу обговорюватимуть, яким чином країни НАТО контролюють свої збройні сили за допомогою інструментів деволюції та децентралізації, а також концепцію командування місії, що є основою процесу планування операцій НАТО. Завдяки цим дискусіям ми збільшимо взаєморозуміння, маючи на меті надання учасникам можливості мислити, планувати та спілкуватися на стратегічному та операційному рівнях.

Цьогорічна програма фокусується на молодому поколінні студентів, на тих майбутніх лідерах, які проводитимуть адаптацію систем оборони та безпеки своїх країн, готуючись до майбутнього в непевному середовищі безпеки. НАТО пишається тим і вважає за честь, що має змогу брати участь у освіті цих майбутніх лідерів та намагається допомогти їм краще підготуватися до того, що може принести майбутнє. Тема цього ХVІІІ Міжнародного тижня в НУОУ — «Переформатування позиції НАТО для реагування на виклики ХХІ сторіччя». Дозвольте мені пояснити, чому цього року ми вибрали саме цю конкретну тему.

Міжнародний тиждень спрямований на розвиток майбутніх лідерів, які відкриті для інновацій, і тому зможуть приймати обґрунтовані рішення стосовно того, як, де і коли застосовувати відповідні технології для вирішення майбутніх проблем.

Незважаючи на те що збройні сили не на найвищому рівні розвитку нових технологій, немає сумніву, що технологія є одним із головних двигунів, що забезпечують способи нашої взаємодії і те, як ми плануємо та як ми здійснюємо операції.

Як зазначалося в одній із лекцій, деякі найбільш значні ескалації військової спроможності відбулися після значних досягнень та винаходів у науковій галузі. Наприклад, винахід двигуна внутрішнього згоряння 1876 року призвів до механізації військових можливостей, таких як артилерія, піхота, а згодом з’явилася й авіація; окрім того, швидкий розвиток фізики з 1910 по 1925 роки призвів, частково, до появи ядерної зброї; і останнім прикладом є досягнення, зроблені в галузі напівпровідників та мікроелектроніки у 1950-х і 1960-х роках, які привели до винаходу глобальних систем позиціонування, вбудованих і мініатюрних комп’ютерів і дедалі більшої автоматизації. Цей останній приклад підтверджується військовими успіхами і влучністю, що були виявлені під час першої війни в Перській затоці, і це посилило подальший розвиток воєнних можливостей і сил НАТО упродовж останніх 25 років. Під час Міжнародного тижня настав час розглянути питання «на мільярд доларів» цього століття: що далі? Тиждень надасть учасникам змогу глибоко замислитись про майбутнє та провести обговорення, яке дозволить розширити розуміння, знання і навіть уможливить якісь відкриття. Це виклик, відповідь на який шукатимуть усі разом, — Оборонний коледж, НУОУ та учасники.

Ми помітили, що Міжнародний тиждень НАТО в Києві — спільний академічний захід, що проводиться Оборонним коледжем та НУОУ, — відіграє провідну роль у забезпеченні поглибленого розуміння Альянсу та підходів до освіти на стратегічному рівні. Таким чином, Міжнародний тиждень продовжує посилювати взаємну повагу, яка існує між Альянсом та його давнім партнером, Україною.

Як комендант Оборонного коледжу, я надзвичайно щаслива, що Міжнародний тиждень НАТО в Києві відбудеться знову, і пишаюся тим, що привезла свою команду до НУОУ, щоб побути серед друзів. Конфуцій якось сказав: «Коли я йду з двома іншими людьми, принаймні в когось одного з них я зможу чогось навчитися». Я сподіваюсь, ні, насправді, я впевнена, що й Оборонний коледж, і НУОУ, й Україна — всі навчаться чогось одне від одного під час цього довгоочікуваного тижня.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати