Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

КОМЕНТАРI ЕКСПЕРТIВ «Дня»

05 жовтня, 00:00

Анатолій ЗБОРОВСЬКИЙ, Ірпінь, Київська обл.: Якщо порівняти з подіями у Росії, складається враження, що певним силам вигідно зірвати вибори, встановивши надзвичайний стан. Однак, якщо судити iз спілкування з оточуючими, люди поки що не налякані, у багатьох є стійке бажання отримувати інформацію і особливо трактування подій із різних джерел. Але не багатьом це доступно.

Олена МАРЧУК, Київ: Ці теракти — цілеспрямовані акції. Методи суто комуністичні, адже в радянській реальності було загальноприйнятим підійматися у владу будь-якими, найстрашнішими методами. Тому такі події вигідні тільки лівим екстремістам і Кучмі, щоб показати: які ми серйозні, як нас хочуть прибрати, ми — в центрі уваги! Всіма силами нагнітається обстановка страху.

Дмитро ПРОХОРОВИЧ, Суми: Я вважаю, що ці теракти — провокація властей. Адже відразу ж виникає запитання: «Кому вигідно прибрати Наталiю Вітренко і скомпрометувати Олександра Мороза?» Особливо останнє — цей компромат водночас падає на всю «канівську четвірку», і таким чином дійсно одним ударом можна позбутися усіх конкурентів. Та інформація, яка надходить із Росії, узгоджується з цим актом в тому, що власті роздувають терором страх.

Багато з людей, наскільки я бачу в нашому місті, ще не прозріли, хитаються у висновках. Адже на телебаченні немає ніякої альтернативної інформації, газети, окрім прокучмівських, — не доходять. Люди дезінформовані, відключені від множинності інформації, а тому ажіотаж довкола терактів викликається штучно. Як і страх.

Євген КОПАТЬКО, директор Донецького інформаційно-аналітичного центру: Уперше в Україні увагу до одного з кандидатів привернуто такою акцією. Це має викликати тривогу в усіх інших. Якщо це сталося з одним, то будь-коли може статися з кимось іще. Але не варто нагнітати ситуацію в цьому плані. Нехай спочатку розберуться правоохоронні органи.

Якщо ж істерія буде продовжуватися, то це нікому з потенційних кандидатів не буде вигідним. Н. Вітренко сказала, що не буде відмовлятися від боротьби, і це повинно підняти їй рейтинг. Я не виключаю, що саме це і було метою «замаху», але зараз не хочеться про це навіть думати, тому що коли страждають невинні люди, то в народi це може викликати абсолютно іншу реакцію. Не хотілося б, щоб рейтинг кандидатів підіймався таким чином.

Ще рано робити висновки з тієї скупої інформації, яку на сьогодні надають ЗМІ, про те, наприклад, що до теракту причетні люди зі штабу О. Мороза. Не хотілося б, щоб з цього приводу був якийсь ажіотаж. І так кампанія проходить важко як ніколи — у такій напруженій атмосфері, у такій економічній і політичній невизначеності кандидатам ще не доводилося боротися.

Нині треба бути дуже обережним і стриманим в оцінках. Я переконаний, що нагнітання соціальної напруженості сьогодні не вигідне ні владі, ні опозиції, оскільки якщо ситуація вийде з-під контролю, ніхто з нею вже не впорається.

Дуже хороший крок з точки зору контролю за чесністю виборів зробила «канівська четвірка». Усім мало б бути вигідним, щоб Україна провела чесні вибори.

Станіслав КАТАЄВ, доктор соціологічних наук, Запорізька державна інженерна академія: У нас у провінції про ці події я можу міркувати тільки зі ЗМІ. Але щодо замаху на Наталiю Вітренко, то це дуже вже схоже на провокацію. А в чиїх це було інтересах, сказати важко. Якби діяли професіонали, то вони б діяли напевно. Схоже, що або лякали людину, або — але це було б дуже абсурдним — такі дії зініційовані самою Н. Вітренко з метою підняти свій рейтинг.

Прямим наслідком того, що сталося, повинно бути, по сутi, підвищення рейтингу Н. Вітренко і зниження рейтингу О. Мороза. Це те, що могло бути комусь вигідним. Але навіщо тоді людям Мороза робити щось, що може знизити його популярність? Погодьтеся, це абсурд.

Ці події можуть стати мотивом підвищення загального рівня політичної тривожності у суспільстві. Маємо аналогії з російською ситуацією.

Сергій МАКЕЄВ, доктор соціологічних наук, Інститут соціології: Країна живе в очікуванні гіршого, і ці очікування виправдовуються. Це біда для суспільства і для держави, але цій біді ніхто вже не дивується. Передвиборна кампанія — не кращий час для демонстрації хороших якостей, але такий масований наступ гірших людських якостей, який ми спостерігаємо в сьогоднішній виборчій кампанії, вражає і страшить.

Єдиний позитивний момент цієї події полягає в тому, що вона дозволила прорвати інформаційну блокаду. Раптом наші державні ЗМІ розповіли народу, що, окрім діючого Президента, на цю посаду претендують ще декілька чоловік.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати