Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Конструкція для самодержавства

«За основу прийнята система транзиту влади, в якій національним лідером залишається Путін, при цьому роль Держдуми номінально посилиться», — експерт
16 січня, 11:19
ФОТО РЕЙТЕР

У агресора в середу відбулися певні внутрішньополітичні зміни. За кілька годин після послання Володимира Путіна до Федеральних зборів, російський уряд подав у відставку. Спочатку Путін після зустрічі з прем’єрміністром країни заявив, що він має намір заснувати посаду заступника голови Ради безпеки РФ і запропонувати її Дмитру Медведєву.

«Дмитро Анатолійович завжди займався цими питаннями, і з точки зору підвищення нашої обороноздатності та безпеки. Я вважаю можливим і просив його про це, щоб він зайнявся в майбутньому питаннями саме цієї категорії. Вважаю можливим і зроблю це найближчим часом — введу посаду заступника голови Ради безпеки», — сказав президент РФ (interfax.kiev.ua).

Далі Медведєв заявив, що для того, щоб дозволити президенту вживати всіх необхідних для реалізації планів рішення, чинний уряд в повному складі подає у відставку відповідно до статті 117 Конституції РФ. За словами прем’єра РФ, президентом було «позначено цілу низку фундаментальних змін в Конституцію РФ». Коли вони будуть прийняті, зміниться баланс виконавчої, законодавчої та судової влади, — заявив Медведєв.

Подальше рішення щодо складу уряду, зі слів Медведєва, буде приймати президент. Путін доручив уряду виконувати обов’язки до формування нового кабінету.

«Події з відставкою уряду Медведєва я пов’язую лише з пошуком Кремлем можливостей і способів залишення Путіна на чолі Росії довічно, тобто на невизначений термін, — коментує колишній міністр закордонних справ України Володимир ОГРИЗКО. — Триває пошук формальних обставин для того, щоб цю мету досягти. Путін заговорив про зміни до конституції, про ті речі, які зможуть в очах російського населення і міжнародної спільноти легітимітизувати його безстрокову каденцію на чолі РФ. Один із варіантів розвитку подій є в тому числі утворення союзної держави з Білоруссю, що дасть підставу обійняти посаду голови цієї вже об’єднаної держави — конфедерації, а може і навіть федерації, для того, щоб мати ще невизначену кількість термінів перебування при владі. Мені здається, що в Москві хочу повторити китайський варіант. Тому тут справа не в уряді, не в прізвищах та їх посадах, а виключно в Путіні, який хоче залишатись президентом довічно і для цього він шукає відповідні моделі».

«Російська політика настільки герметична, що немає фундаментальних доказів жодних з версій справжніх причин відставки уряду Медвєдєва, — вважає незалежний російський журналіст Семен НОВОПРУДСЬКИЙ. — Але найголовніша версія, яка виглядає правдоподібною, є та, що в Росії починається операція «приємник» і одному з угруповань дають зрозуміти, що в ній вона участі не бере, а отже, більш не буде рокіровки Путін — Медвєдєв. Останньому запропонували посаду, яка є виключно номінальною і позбавленою будь-якого значення та ваги в нинішній конфігурації влади. А отже угруповання, яке ставило на Медвєдєва, має зрозуміти, що вони не беруть участі в темі транзиту влади. На тлі поправок у конституцію, які озвучив Путін, можна сказати, що за основу прийнята система транзиту, в якій у ролі національного лідера залишається Путін, при цьому номінально посилиться роль Держдуми. А отже, Путін залишатиметься головою держави, при цьому не обов’язково буде президентом. Уряд натомість має більш ефективно займатись економічними проблемами, адже зрозумілим є те, що Медвєдєв на чолі уряду був слабкою і неефективною фігурою. Таким чином спостерігаємо форму збереження режиму».

ГОЛОС ІЗ «ФЕЙСБУКУ»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати