Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Луганщина: осінь адмінресурсу

Щоправда, гречку вже не роздають. Зараз у моді інші засоби
23 жовтня, 00:00

Усі учасники виборчих перегонів з останніх сил намагаються вирвати в конкурентів жадані голоси. Середина жовтня в регіоні була найвеселішою.

МЕТУШНЯ НАВКОЛО ЛИСТІВОК

Під час виборів будь-що можна перетворити на черговий інфопривід. Хай навіть релігійне свято чи ювілей УПА. Доки патріотично налаштовані кола в різних регіонах України відзначали 70-ту річницю з дня створення Української повстанської армії, в Луганській області по-своєму долучалися до цієї дати.

На Покрову «свободівці» з кількох міст Луганщини вирішили провести марш УПА. Вшановувати ювілярів вирішили ...у Стаханові. Місце проведення здивувало всіх. Чому саме Стаханов, м’яко кажучи, далекий від вітчизняного визвольного руху? Не доречніше було б їхати до Луганська? Тим більше, що кілька років тому місцеві регіонали відкрили там неоднозначний пам’ятник, присвячений «жертвам ОУН—УПА». Та маршувати вирішили на батьківщині стаханівського руху. Як і очікувалося, фіналом цієї акції стала бійка з комуністами. Тепер «Свобода» кричить про «комуністичний екстремізм», а місцеві ланки КПУ — про «боротьбу з нацизмом». Тобто й ті, й інші у виграші.

Та цим «відзначання» ювілею не обмежилося. Ніхто не буде сперечатися, що для львівського мера участь в урочистих заходах з приводу річниці УПА є почесним обов’язком. А от на Луганщині, враховуючи зрадянщеність цього регіону та негативне ставлення до визвольного руху, для кандидата, який розраховує на прихильність місцевого електорату, навіть будь-яке хоча б знаходження поруч із «бандерівцями» автоматично означатиме зачислення до «не наших».

У неділю 14 жовтня з’явилася інформація по те, що одразу на кількох виборчих округах Луганська невідомі підлітки у ПР-івських бейсболках роздавали привітання від «біло-синіх» кандидатів із Днем створення УПА.

Згідно з офіційним повідомленням, уранці 14 жовтня в м. Рубіжному (112 виборчий округ, до якого входять Рубіжне, Брянка, Кіровськ та частина Первомайська) затримали кількох молодиків, які роздавали листівки від імені екс-заступника міністра палива та енергетики, а нині — кандидата від ПР Юлія Йоффе. За словами довіреної особи кандидата Сергія Хортіва, о 8 ранку місцеві регіонали побачили невідомих розповсюджувачів, а вже об 11.30 регіональні активісти зупинили дві машини із «великою кількістю поліграфічної продукції». Посилаючись на правоохоронців, Хортів розповів, що у псевдоагітаторів вилучили понад 40 тисяч екземплярів провокаційних листівок. Згодом інформація про аналогічні «вітання» з’явилася і в кількох сусідніх округах. Історія та ж сама — невідомі роздають «вітальні» листівки від імені регіонального кандидата. В Стаханові роздавали листівки з «вітаннями» від Лисичанського міського голови Сергія Дунаєва (кандидат за 107 округом). В Алчевську — листівки з «вітанням» від місцевого мера та кандидата за 110 округом (Алчевськ, Антрацит, частина Антрацитівського й Лутугінського районів) Володимира Чуба. Говорили й про «вітальні» листівки з портретом Олексія Кунченка, який пробує сили у 106 окрузі (Сєверодонецьк, частина Стаханова та частина Попаснянського району). Щоправда, великого скандалу з «привітальної» історії не вийшло. Наступного дня до Луганська приїхав Президент, і про листівки забули.

ЯНУКОВИЧ У ЛУГАНСЬКУ: PR-АКЦІЯ, ЯКА ПРОВАЛИЛАСЯ

Неважко здогадатися, що на робочу поїздку Віктора Януковича до Луганського регіону місцеві регіонали покладали великі сподівання. Хто ж, як не Президент, мав за 12 днів до виборів розказати луганчанам про весь той нескінченний «дощ покращень», який чекає на Луганщину після виборів. Замість цього досягли зворотного ефекту. Унаслідок пересувань президентського кортежу було на кілька годин заблоковано транспортний рух центральними вулицями міста. Навряд чи ті, хто того дня запізнився на роботу, стоячи в заторі чи йдучи пішки через те, що кордон даішників зупинив їхнє маршрутне таксі, й надалі симпатизуватимуть партії влади.

ОБ’ЄДНАНІ ЗАКЛИКАЛИ ОБ’ЄДНАТИСЯ: «БУДЕ ВЕСЕЛО»

Того ж дня в далекому Києві з журналістами спілкувався керівник виборчої кампанії Об’єднаної опозиції в Луганській області Ігор Ліскі. Опозиціонер зі Сходу (83-й номер у списку ОО) закликав усіх небайдужих долучитися до спостереження за ходом голосування та процесом підрахунку голосів на Луганщині. В місцевому штабі Опозиції кажуть, що пішли на такий крок не від хорошого життя. «Рівень порушень під час виборчої кампанії в Луганському регіоні б’є всі можливі рекорди, тож можна впевнено сказати: втратити свої голоси може будь-який учасник виборчих перегонів, який не має партквитка ПР», — пояснив свою позицію сам Ігор Ліски. Боротися із фальсифікаціями опозиціонери планують разом із місцевими УДАРом та «Свободою». Найближчим часом обіцяють, що координаційні штаби з протидії фальсифікації розгорнуть свою роботу. До боротьби із фальсифікаціями планують залучати громадських активістів та простих громадян. «Тим більше, — як зазначили в штабі Опозиції, — боротися доведеться. Досвід агітаційної кампанії доводить, що буде весело».

АГІТКАМПАНІЯ: ЗМАГАННЯ РЕСУРСІВ, ФІНАНСОВИХ ТА АДМІНІСТРАТИВНИХ

Думка, що під час виборчої кампанії змагаються програми, давно застаріла. В сучасних українських реаліях більшість, з усіма своїми можливостями та ресурсами, змагається із меншістю. За старою-доброю традицією до агітації на користь партії влади долучилися представники місцевого самоврядування, держслужбовці та керівники комунальних закладів. Змагаючись один перед одним, хто більше любить «свою партію». 1 вересня, виступаючи на святковій лінійці й вітаючи з Днем знань в одній із місцевих шкіл, голова Новопсковської райдержадміністрації Борис Лебєдєв закликав 28 жовтня віддати голоси за кандидата від ПР. Того ж дня на цій самій лінійці презентували новий шкільний автобус, придбаний, до речі, за кошти районного бюджету. Здогадайтеся, чиєю символікою прикрасили новий транспорт? Підказка: прапори тієї ж самої політсили тримали діти на відкритті дитячого майданчика, організованого депутатом облради та кандидатом від ПР у 105 окрузі (Жовтневий та частина Кам’янобрідського району Луганська) Сергієм Гороховим.

На користь тієї ж самої партії в робочий час збирають зустрічі з ВІП-агітаторами, заповнюючи зали працівниками комунальних закладів. 4 жовтня в Луганській обласній клінічній лікарні збирали медиків на наукову конференцію «Травматологія, хірургія та трансплантологія». Заповнили слухачами актовий зал та оголосили, що на заході присутній екс-міністр охорони здоров’я Юрій Поляченко. Високому гостю надали слово. Близько двох годин Поляченко розповідав про «медичну політику регіоналів». «Ми дуже здивувалися, коли замість конференції потрапили на агітзахід», — розповів працівник лікарні, який, за зрозумілих обставин, побажав зберегти свою анонімність.

А якщо в раду йде міський голова? Тоді, як то кажуть, всі шляхи відкриті. Наприкінці вересня мер м. Лисичанськ Сергій Дунаєв, який «пішов у депутати» в 107 окрузі (Лисичанськ, частини Стаханова, Первомайська та Попаснянського району), агітував за себе в приміщенні школи. І хто ж йому заборонить? Він же — мер! Кількома місяцями раніше той самий кандидат «презентував» сусідньому Попаснянському району три мільйони гривень з бюджету Лисичанська. Радісний матеріал про цей «братній вчинок» розмістили на першій шпальті попаснянської газети. До речі, сам Лисичанськ в даний момент переживає, м’яко кажучи, не найкращі часи. В колишньому промисловому гіганті зупинено майже всі бюджетоутворюючі підприємства, включаючи Лисичанський НПЗ. Але ж яка різниця?! Мер у раду йде. Заради такої мети можна й трьома мільйонами пожертвувати.

ВІП-ПРОГНОЗИ, АБО ХТО ЯК РАХУВАТИМЕ

Та всі знають, що не так важливо, хто як агітуватиме, важливіше, хто займатиметься підрахунком. Судячи з висловлювань «біло-синіх» ВІП-агітаторів, вони давно вже порахували. Притому задовго до виборів. Представникам ПР на Луганщині вже відомо, скільки відсотків їх політична сила отримає в цьому регіоні та в усій державі. Зокрема минулого тижня Сергій Тігіпко, який приїхав на Луганщину як віце-прем’єр, спілкуючись із луганськими журналістами, говорив, що «226 мандатів їх влаштує» та про те, що його політична сила сподівається набрати «в районі 32—35 % та близько 70% у мажоритарних округах». «Ми хочемо, аби більшість формувалася виключно Партією регіонів», — поділився планами урядовець.

Кількома днями раніше місцевих виборців «окучувала» Олена Бондаренко. Депутат не ризикнула робити прогнози щодо всеукраїнських результатів, та сказала про те, що «всі 11 мажоритарних округів на Луганщини будуть за ними».

Ще на початку осені голова правління Луганського обласного відділення Комітету виборців України Олексій Свєтіков говорив про причини цієї впевненості. За його даними, з початку вересня десять з одинадцяти керівників окружних виборчих комісій «мають відношення до ПР». То можуть бути помічники-консультанти, директори іменних благодійних фондів чи просто підлеглі. «Зацікавлена партія може занести гроші іншій політичній силі, й ця партія несе представлення на заміну одного члена комісії на іншого. Цей спосіб, скоріше за все, прораховували технологи, та я не очікував, що саме таким чином встановлять контроль над комісією», — прокоментував Свєтіков. Зокрема так сталося з призначенням головою комісії у 112 окрузі помічника-консультанта нардепа-регіонала Олексія Купченка. Зараз депутат представляє ПР у сусідньому окрузі.

Отже, знаючи про такий «розподіл сил», неважко здогадатися, що найцікавіше буде в ніч із 28 на 29 жовтня, під час підрахунку.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати