Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Мозок людини та Всесвітнє павутиння

Читання книжки, статті на звичайному паперовому носії або слухання музики, тексту «на живо», без обробки провайдером (інтернет-видання), або цифрова обробка звуку, фотографічного зображення за своїм біоенергоінформаційним впливом на нас істотно різні. Вчені розходяться в думках: небезпечно це чи ні
03 липня, 11:00
ОСНОВНОЮ ПРОБЛЕМОЮ ХХI СТОЛІТТЯ — СТОЛІТТЯ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ — БУДЕ ЕКОЛОГІЧНА БЕЗПЕКА МОЗКУ ЛЮДИНИ. НЕ ВТРАТИТИ Б ЙОМУ ЛЮДСЬКИХ РИС СВОГО «Я» / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Мозок — один із найскладніших за будовою і своїми функціональними можливостями орган людини і на сьогодні найменш вивчений. Навіщо людині потрібен мозок? Яка його основна роль у функціонуванні всього організму, чому форма і будова мозку такі специфічні, чим визначається його форма і будова, а головне — яка основна роль мозку людини в інтелектуальному, духовному розвитку?

Будь-які спроби знайти взаємозв’язок між матеріальною (фізичною) природою будови мозку і його функціональною активністю доки ще не дають можливості розв’язати цю проблему. Мабуть, у цьому випадку проблема зводиться до появи нових напрямів сучасної науки, до вивчення особливих колективних процесів у живому організмі, які зрозуміти й описати з позицій сучасної науки і, перш за все, фізики, — практично неможливо. З одного боку, якщо вважати, що в природі основними у всіх процесах існування, розвитку і функціонування живого є електромагнітні поля, то доводиться усвідомлювати, що в живій природі, у функціонуванні клітин мозку визначальну роль чомусь грають надслабкі електромагнітні поля широкого спектру частот. Мабуть, основні процеси в живій природі засновані на принципово новій фізиці, яка ще не сформована.

В усякому разі те, що поки людина не має чіткого розуміння, навіщо і як працює мозок, до його вивчення потрібно підходити обережно і зважено. У випадку мозку людини, функціональної активності його клітин, в цілому його функціональної активності, особливо небезпечними є дослідження впливу штучних або техногенних електромагнітних полів, які сьогодні створені цивілізацією. До таких особливих проблем сучасної цивілізації передовсім слід віднести комп’ютери, стільниковий зв’язок і особливо створення всесвітньго інформаційного павутиння — Інтернету.

Проблема криється не лише в складності самої структури мозку, розуміння його функціонування, а і в тому, що сьогодні практично відсутні надійні детектори надслабких полів живого організму.

ВНУТРІШНЬОКЛІТИННА ВОДА МОЗКУ

Організм людини, як і Земля в цілому, складається на 2/3 із води. Вода в організмі — це внутрішньоклітинна рідина, яка і є основою життя клітин організму, і міжклітинна, позаклітинна або незв’язана вода організму.

Що стосується клітин мозку, то частка води в їхній структурі дуже велика, є окремі ділянки мозку, для яких зв’язана вода складає до 90-95 відсотків. Підкреслимо ще раз, що для клітин мозку вода є основним компонентом їхнього складу. Звідси вельми важливу роль для клітин мозку відіграє якість тієї питної води, яку сьогодні п’є людина. Якщо зовнішня, питна вода за всіма своїми біоенергоінформаційними і структурними властивостями не відповідає саме цій внутрішньоклітинній воді мозку, то й функціональна активність і ефективність самих клітин мозку, а значить, і активність мозку в цілому, не відповідатиме природним, біоенергоінформаційним повноцінним властивостям розвитку і функціонування мозку.

Ці обставини будови мозку людини є особливо важливими за будь-яких чинників впливу фізичних полів, передовсім — електромагнітних, різних за спектром частот і, особливо, за величинами полів, на мозок людини, відповідно — на властивості внутрішньоклітинної води мозку людини. Ця проблема — практично на сьогодні не вивчена в науці, тому говорити про вплив надслабких техногенних, побутових електромагнітних полів на мозок людини — це лише робити якісь непрямі висновки, оскільки прямі дослідження відсутні. Вивчення поведінки внутрішньоклітинної води клітин мозку під впливом електромагнітних полів комп’ютерів, стільникового зв’язку та інших побутових приладів є не лише основною проблемою сучасної фізіології мозку людини, але й неймовірно складним в технічному виконанні. Це означає, що проблема електромагнітної безпеки мозку людини є, можливо, проблемою безпеки самого існування людини.

ІНФОРМАЦІЙНІ ПОЛЯ І МОЗОК ЛЮДИНИ

У зв’язку з розвитком Інтернету вчені все частіше звертаються до проблеми, як Інтернет, його інформаційні поля впливають на мозок людини.

Часте користування Всесвітнім павутинням і, особливо популярними сьогодні соціальними мережами, на думку вчених, викликає зміну структури головного мозку людини. Дослідження зі сканування мозку виявили пряму залежність між кількістю друзів у Facebook користувача і розмірами певних відділів його мозку (!). Доки ніхто з учених не може сказати, якщо такі зміни мають місце, то є вони позитивними чи негативними для організму. Вважається, що перший, основний відділ мозку, який збільшується у зв’язку з активним використанням людиною Інтернету, — це відділ пам’яті, а другий відділ — пов’язаний з розвитком аутизму (!).

В Інтернеті наведено результати дослідження, які опубліковані в журналі Королівського співтовариства біологічних наук, з тривимірного сканування головного мозку 125 студентів університетів.

Виявилось, що розміри окремих зон головного мозку пропорційні кількості друзів людини в соціальних мережах як взагалі, так і тих друзів, з якими дійсно постійно активно людина спілкується.

Як стверджує один із авторів досліджень доктор Ріота Канаї (Ryota Kanai): «Комп’ютер має досить сильний вплив на головний мозок — він розвиває один процес і гальмує інші. Проте раніше ми не могли сказати теж саме про Інтернет. Зараз нам належить з’ясувати ще одне цікаве питання — чи будуть ці зміни розвиватися з часом».

Ці дослідження лише починають розвиватися, проте вже почали з’являтися чисельні спекуляції відносно шкоди, яку наносять мозку людини сучасні комп’ютерні технології. Це стосується зараз і гіпотези про те, що Інтернет провокує розвиток аутизму. Фахівці стверджують, що такі висновки робити передчасно. Збільшення відповідного відділу головного мозку ще не означає, що хвороба не розвинеться в майбутньому.

Задля справедливості відзначимо, що Інтернет це віртуальний світ людини. Постійна робота в Інтернеті зрештою не лише веде до інтернет-залежності організму людини, але і сприяє замкнутості самої людини, вона нічого не знає, окрім спілкування через комп’ютер із зовнішнім світом. А така психологічна і розумова замкнутість людини веде до аутизму, і найстрашніше, що цей аутизм найчастіше закінчується суїцидом (!).

Група китайських учених із Центру магніторезонансних досліджень у м. Ухань сканувала мозок 17 дорослих людей, у яких було виявлено інтернет-залежність. Ці результати вчені порівняли з даними для 16 здорових людей. У результаті виявлено ураження білої речовини головного мозку в ділянках, що відповідають за емоційну обробку даних, ухвалення рішень і когнітивний контроль. Аналогічні зміни білої речовини головного мозку зафіксовані, зокрема, при вживанні алкоголю й кокаїну.

За даними єдиної клініки у Великобританії для інтернет-залежних людей та ігроманів, будь-яке довге проведення часу в Інтернеті може вважатися інтернет-залежністю.

Дослідження медиків переконливо показали, що у тих, хто проводить в Інтернеті багато часу, швидко розвиваються дві ділянки головного мозку: частина, що відповідає за короткочасну пам’ять, і центр, відповідальний за ухвалення швидких рішень. Протее, ті зони мозку, які відповідальні за детальний аналіз, глибокі продумування проблеми, по суті залишаються без навантаження і постійно втрачають навички в інтенсивній роботі.

Зрештою, інтернет-залежні люди перетворюються на імпульсивних людей, не здатних на інтелектуальну діяльність.

У літературі є інформація про те, що за 10 і більше років роботи в Глобальній мережі у користувача міняється не лише поведінка, але і спосіб мислення, але найголовніше — змінюється звичайна робота мозку. Такі люди стають «цифровими аборигенами».

У книзі, що недавно вийшла за кордоном, «Як пережити технологічну зміну мозку» автор Брейн пише: «Оскільки Інтернет зменшує здатність концентруватися і споглядати, то мозок з часом починає чекати надходження інформації в тому вигляді, в якому її поширює Мережа — у вигляді стрімкого потоку часток. Мислення стає уривчастим, читання поверхневим. Користувач лише по діагоналі переглядає заголовки й анотації. І в результаті перетворюється на простого «розшифрувальника інформації». А зони мозку, що відповідають за абстрактне мислення і співпереживання, практично атрофовані».

На жаль, зупинити зміни в мозку, зокрема, в тих зонах, які керують такими функціями у людини, як пам’ять, сприйняття візуальних і слухових подразників, не вдається. Інтернет-мережа стала частиною життя людини.

Постійне збільшення об’єму інформації змушує мозок людини все швидше адаптуватися до нових умов його існування.

Десятки тисяч років тому мозок людини збільшував свої лобові долі, і це дало поштовх до розвитку мислення й мови. Нашим пращурам тоді знадобилися підручні предмети для добування і оброблення їжі. Мабуть, сьогодні мозок людини повинен зазнати деякої трансформації, оскільки технологічний процес змінює його інформаційне середовище.

Виявляється, що можливості перебудови мозку людини величезні. Ресурси «нейропластичності» — здатності мозку міняти свою структуру і функції залежно від отримання інформації, — величезні. Наприклад, учені з Гарвардської медичної школи показали, що мисленням можна міняти структуру сірої речовини.

Зараз неможливо передбачити, що станеться зі звивинами сьогоднішньої людини через 15—20 років під час впливу на них серйозніших збудників її відеосфери, таких як багатоканальне телебачення, Інтернет і, зрештою, кіберпростір.

Інтернет сьогодні — це дуже серйозна проблема для людини — особливо молодої, — це читання книг, розвиток інтелекту, духовності людини.

Виявляється, що читання книги, статті на звичайному паперовому носієві, або слухання музики, тексту «на живо», без обробки тексту провайдером (випадок інтернет-видання), або цифрова обробка звуку, фотографічного зображення за своїм біоенергоінформаційним впливом на людину істотно різні.

При цьому слід ще й пам’ятати, що читання інформації через комп’ютер — це постійний вплив на організм людини саме слабких або надслабких техногенних полів самого комп’ютера. Ці поля негативно впливають на властивості зв’язаної, внутрішньоклітинної води організму людини, змінюють її в гірший бік в сенсі її функціональної ролі в організмі людини, особливо — функціонуванні клітин мозку.

Ці впливи техногенних електромагнітних полів на мозок людини без якихось захисних пристроїв для організму людини в перспективі тривалого впливу призводять до дуже серйозних захворювань — до онкології мозку. У літературі вже зустрічається інформація, що «молодіє» онкологія та інші серйозні захворювання мозку.

ПРО МАЙБУТНЄ ІНТЕРНЕТУ

Зміняться алгоритми мислення, люди стануть інакше запам’ятовувати інформацію; пам’ять стане схожою на систему гіперпосилань; людина навчиться витягувати з підсвідомості інформацію за асоціаціями. Однак незабаром люди стануть більш неуважними і не зможуть концентруватися на найважливіших справах або довгий час займатися однією якоюсь важливою проблемою. Стане звичайним фактом поверхневе сприйняття нового, невміння зосередитися на чомусь визначеному. Передбачається, що «найрозумнішими» стануть люди, здатні знаходити компроміс між умінням концентруватися на важливому і здатністю до багатофункціональності.

Мабуть, стануться зміни в освіті. В усякому разі, з’являється необхідність вчити дітей розбиратися у величезній кількості інформації, вміти її фільтрувати, відстежувати й аналізувати.

З’явилися й результати дослідження людей, активних користувачів глобальної інформаційної мережі, що твердять: Інтернет прискорює роботу мозку вдвічі, людина легше може міркувати в складних ситуаціях і приймати правильні рішення.

Нещодавно з’явилася стаття відомого вченого і публіциста з Росії С.П. Капіци, що має назву «Росію перетворюють на країну дурнів». У статті автор б’є на сполох, що скоро в Росії не буде молодих людей, які хоча б зрідка беруть в руки книгу. Нинішня молодь втрачає інтерес до читання книг про культуру, музику, живопис, словом — про історію розвитку свого народу, цивілізації в цілому.

Проблема втрати інтересу до читання — це проблема того, що зараз відбувається з людьми. Безперечно, що зараз дуже складний момент розвитку людства в цілому. Темпи розвитку науки, техніки вельми високі. Здатність же сучасної людини все це осмислити, освоїти і розумно використовувати на практиці в сучасному технічному й інформаційному середовищах, від цих темпів відстає. Світ переживає глибоку кризу в галузі культури й духовності. Ці проблеми характерні для сучасної цивілізації, а не лише Росії. В Україні вони не менш важливі й актуальні.

На жаль, сьогодні немає такої великої, глобальної літератури, яка існувала у світі років з 30—50 тому. Зараз володарів умів дуже складно знайти. Як запитує С. Капіца: «Можливо, тому, що нікому не потрібні уми — потрібні відчуття». Не потрібна духовність, а потрібна матеріальність буття людини.

Для того, аби в країні у дітей, молоді знову з’явилася потреба читати, повинне скластися відповідне культурне середовище в суспільстві.

«Колись тон у розвитку культури задавала Церква. Люди вихідного дня йшли до Храму і замість телевізора дивилися на фрески, ікони, вітражі — на ілюстрацію життя в образах. Видатні художники, майстри працювали за замовленням Церкви, велика традиція освітлювала все це. Сьогодні люди ходять до Церкви значно менше, а узагальнену картину життя дає людині телебачення. Але жодної великої традиції, жодного мистецтва тут немає, нічого, окрім мордобою і стрілянини, ви там не знайдете. Телебачення займається розкладанням свідомості людей. На мій погляд, це злочинна організація, підпорядкована суспільним інтересам. З екрану йде лише один заклик: «Збагачуйтеся будь-яким чином — крадіжкою, насильством, обманом!» — зазначає С. Капіца.

Розвиток культури, духовності, інтелекту, науки — це питання майбутнього країни. Не може існувати держава, якщо не сприятиме розвитку духовності, культури й інтелекту своїх членів. Не зможе держава лише грошима або військовою силою, тим більш, диктатурою влади, зміцнити свої позиції в світі.

Питання культури сьогодні переплітаються з питаннями політики і національної безпеки країни.

У сучасному світі визначають могутність і майбутнє країни не ресурси і продуктивні сили, а, більшою мірою, наука і мистецтво, духовність нації.

У книзі «Мозок онлайн. Людина в епоху Інтернету» автори — американські вчені Г. Смолл і Г.Ворган, нейрофізіологи з Каліфорнії, розвіюють картину світу, де нові технології дарували людині лише радості та зручності в житті.

На думку директора програм розвитку людського потенціалу Інституту Горшеніна Марини Ткаченко, Інтернет переформатує свідомість людини, час і структуру її зайнятості. Зараз Інтернет багато хто розглядає як можливість працювати, заробляти гроші, можливість самовираження і засіб виробництва, словом, змінюється вид зайнятості багатьох людей.

На закінчення статті приведемо коментар автора монографії «Походження мозку», керівника відділу ембріології НДІ морфології людини РАМН Сергія Савельєва, який говорив: «Інтернет створює лише ілюзію доступності інформації і технічної оснащеності. У так званих «цифрових аборигенів» навантаження на мозок безперервно знижується. Вже від програмістів сьогодні не вимагається того інтелектуального рівня, який був їм потрібен 10—15 років тому. Вони пишуть програми — як складають кубики. Інтелектуальна деградація в таких умовах гарантована».

Мабуть, основною проблемою ХХI століття, століття інформаційних технологій, буде екологічна безпека мозку людини. Не втратити б йому людських рис свого «Я».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати