Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Недипломатична позиція дипломата

МЗС України викликало німецького посла для отримання пояснень щодо його заяви про можливість проведення на Донбасі виборів за присутності російських військ
07 лютого, 18:54
ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «День»

Заяви Посла ФРН в Україні Ернста Райхеля в інтерв’ю РБК-Україна щодо проведення виборів на Донбасі до виведення російських військ викликали миттєву реакцію депутатського корпусу, МЗС і велике обурення громадськості. Нагадаємо, німецький посол зазначив: «Необов’язково, що вибори на Донбасі можуть відбутися тільки тоді, коли там не буде російських військ або на кожній міській адміністрації буде вивішено український прапор».

Депутати від парламентських фракції БПП та «Народний фронт» заблокували трибуну під час засідання Верховної Ради у вівторок, щоб висловити обурення такою заявою посла Німеччини. Вони вимагають від нього пояснень і закликали бойкотувати прийом у посла з нагоди 25-річчя дипломатичних відносин. Від імені комітету з питань європейської інтеграції, комітету закордонних справ та від усього українського парламенту Ганна Гопко запросила посла поїхати в Авдіївку і побачити реальну ситуацію. «Побачимо, яка в нього тоді буде позиція щодо виборів на Донбасі за присутності російських військ», — наголосила вона з парламентської трибуни.

Тим часом перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко на  сторінці у «Фейсбуці» так прокоментувала заяву пана Райхеля:

«1. Висловлена послом позиція є недипломатичною і образливою для України і українців, вона зроблена в дні, коли Україна відспівує кращих наших хлопців-воїнів, що захищають в тому числі право посла сидіти в безпеці в Києві і роздавати інтерв’ю.

2. Ця позиція іде врозріз з мінськими угодами, їх першочерговим безпековим блоком, який вимагає негайного припинення вогню і виведення іноземних військ. 3. Вибори на Донбасі мають проходити за стандартами ОДІР/ОБСЄ, ці правила встановлює не посол, а саме ця організація, там є чітко виписані безпекові критерії. І тому ЖОДНИХ виборів в незалежній Україні і на жодній території незалежної України в присутності окупаційних військ бути не може. Ці вибори можуть пройти тільки за українським законодавством, організовані відповідними українськими структурами, а не окупаційними чи кремлівськими, маріонеточними. 4. Ці заяви йдуть врозріз з офіційною позицією Німеччини і канцлера Ангели Меркель, якій ми дякуємо за послідовну підтримку суверенітету і незалежності України».

До честі МЗС, воно одразу відреагувало на заклик народних депутатів. «Посла ФРН запрошено до МЗС для отримання пояснень щодо його висловлювань, опублікованих в інтерв’ю виданню РБК-Україна», —  повідомили «Дню» у прес-службі зовнішньополітичного відомства.

Треба відзначити, що німецький посол чомусь вважає, що українців не повинні боятись присутності російських військ на Донбасі і проводити там вибори, посилаючись на досвід проведення виборів у колишній НДР.  «Останні парламентські вибори в НДР, які мали змінити комуністичний режим, відбулись у присутності Західної групи радянських військ і при існуючому тоді комуністичному режимі в НДР. Але вибори привели до його зміни», — підкреслює пан Райхель.

Більш ніж дивне бажання наводити паралелі між такими різними ситуаціями. Німецький політолог Андре ХАРТЕЛЬ так прокоментував заву німецького посла: «Тоді комуністичний режим у Східній Німеччині був повністю дискредитованим і західні німецькі партії могли вільно здійснювати свою кампанію. У даній ситуації справедливими є аргументи, що проведення будь-яких виборів на Донбасі приведе до визнання сепаратистів. Я не бачу, щоб ОБСЄ чи якась інша структура могла б гарантувати доступ українських партій та медіа в цьому регіоні».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати