Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Новий фігурант у «справі Гандзюк»

«День» з’ясовував деталі біографії ще одного підозрюваного, якого назвав генпрокурор Юрій Луценко
05 грудня, 18:43

У справі убивства херсонської активістки, радниці міського голови Катерини Гандзюк з’явився новий підозрюваний. Про це заявив Генеральний прокурор України Юрій Луценко під час брифінгу в Одесі.

Луценко зазначив, що це громадянин на прізвище Левін. Водночас, за словами Луценка, наразі Левін перебуває за кордоном. Він виїхав із України в день, коли затримали інших підозрюваних. За версією слідства, Левін був однією з ключових фігур в організації вбивства Катерини Гандзюк.

Луценко повідомив, що Левін уже був засуджений разом з батьком, який отримав довічний термін, а сам Левін — 15 років. Вони проходили по справах убивств та розбійних нападів на водіїв у Херсонській області. «Загальна кількість доведених убивств — 15 чоловік. Незважаючи на це, Левін достроково вийшов за «законом Савченко», але в нас є підозри, чи це було обґрунтовано», — прокоментував генпрокурор.

«Ми робимо все, щоб затримати його за міжнародними дорученнями. Але його відсутність не вплине на подальше слідство, яке близьке до юридичного доказу діяльності замовника. На сьогодні зійшлися всі розумні версії: ми бачимо мотив, який об’єднує і помічника народного депутата, і кримінального авторитета», — заявив Луценко.

Напередодні Луценко також заявив, що слідство встановило усіх замовників та організаторів убивства Гандзюк.

З описаних характеристик нового підозрюваного та інформації з власних джерел можна зробити висновок, що йдеться про Олексія Москаленка (змінив прізвище на Левін) — 1977 р.н, уродженця м. Берислав Херсонської області. На початку і в середині 2000-х Олексій Москаленко (прізвисько Москал) та його батько (теж Олексій Москаленко, 1958 р. н.) були відомі в Херсоні як учасники кримінальних угруповань.

2006 року в Херсоні розслідували резонансну справу Володимира Шпинди, якого обвинувачували в серії замовних убивств, вчинених злочинним угрупованням. У ході розслідування підозри були вручені його співучасникам, серед яких були старший і молодший Москаленки.

2014 року Корабельний суд Миколаєва виніс вирок Шпинді — довічне ув’язнення. Москаленки були засуджені до 12 років позбавлення волі. Однак цей вирок було змінено апеляційним судом Миколаївської області для всіх засуджених членів угруповання. Частину доказів по цій справі було визнано судом неприпустимими, у зв’язку з чим обсяг обвинувачення всіх засуджених зменшився, а покарання було пом’якшено. Олексій Москаленко (Левін) та його батько були звільнені за «законом Савченко» у грудні 2015 року.

На сьогодні Олексій Левін є офіційним помічником депутата Херсонської обласної ради Миколи Ставицького, який є помічником голови облради Владислава Мангера. Ставицький і Левін перебувають у дружніх стосунках, про що свідчать ряд спільних фото і коментарів на сторінці Ставицького у Facebook. Також відомо, що в оточення Ставицького і Левіна входять колишні і чинні військовослужбовці, учасники АТО та ООС. Ми спробували зв’язатися зі Ставицьким, щоб узяти коментар про вручення підозри його помічнику Левіну. Але депутат на повідомлення не відповів. Відомо, що Ставицький наразі перебуває в лавах ЗСУ. Він служить в одному з підрозділів морської піхоти в Маріуполі.

Нагадаємо, наразі в справі щодо організації вбивства Катерини Гандзюк заарештовано шість осіб. Це колишні учасники АТО Сергій Торбін, Микита Грабчук, Володимир Васянович, Віктор Горбунов та В’ячеслав Вишневський. Їх затримали в серпні, через два тижні після того, як Гандзюк облили сірчаною кислотою. 12 листопада був заарештований Ігор Павловський — екс-помічник народного депутата від «БПП» Миколи Паламарчука, очільники ГО «Чорний туман», до якого, серед інших, входять колишні учасники АТО. Павловський відомий у Херсоні як особа з кримінальних кіл, яка має міцні зв’язки у правоохоронних органах області.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати