Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Парламентські вибори під загрозою зриву

02 березня, 00:00

Учора Комітет виборців України ознайомив громадськість із результатами лютневого моніторингу виборчої кампанії-2006.

Голова правління КВУ Ігор Попов стурбований затримкою початку роботи дільничних виборчих комісій. Вже тиждень тому комісії мали взятися до роботи, але на сьогодні багато з них навіть не сформовані. Політичні сили, що претендують на депутатські мандати, легковажно поставилися до формування комісій на місцевому рівні. У результаті, частина їх сформована в мінімальному складі. За словами експертів КВУ, це може стати причиною зриву голосування в день виборів, оскільки в разі відсутності одного-двох членів, комісія не матиме необхідного кворуму. Крім того, нерідкі випадки, коли люди просто відмовляються працювати в комісіях через складність роботи та невисокий рівень оплати праці. Власне, відсутність необхідного матеріально-технічного й організаційного забезпечення Ігор Попов назвав найважливішою проблемою виборчої кампанії-2006. Наприклад, деякі дільниці не забезпечені сейфами, і списки виборців доводиться зберігати в оселях членів комісій; а часом під роботу окружних виборчих комісій місцева влада виділяє складські приміщення.

Спостерігачі КВУ зазначили, що в лютому почастішали випадки використання адмінресурсу, що, на думку Ігоря Попова, пов’язано із загальним прискоренням виборчих перегонів на фінішній прямій. Територіальні комісії часто підконтрольні органам місцевої влади, члени яких беруть у виборах найактивнішу участь. Особливість політсезону «Весна 2006»: адмінресурс використовують як провладні,так і опозиційні партії та блоки. І хоча порівняно з виборами 2004 року чиновники значно менше зловживають службовим становищем, бездіяльність влади в цьому питанні насторожує. На сьогодні відомий лише один випадок, коли заступник глави Одеської райадміністрації Таранов був звільнений з посади через тиск на членів окружної комісії. Але ж тотальна безкарність ніколи не була стимулом для дотримання законів. Особливо для українських чиновників.

Важливою проблемою виборчої кампанії, виявленою КВУ в ході моніторингу, став зміст агітаційних матеріалів. Більшість штабів партій та блоків, на думку експертів, робить дуже сильний акцент на негатив. Ігор Попов зазначив, що такі дії можуть призвести до апатії в суспільстві та тотальної недовіри до інститутів держави. Взаємний наклеп став практично нормою виборчої кампанії, каже І. Попов.

Не цураються учасники виборчих перегонів і відвертого криміналу. Погроми партійних офісів, побиття кандидатів у депутати, напади на агітаторів, підпали — неодноразово зафіксовані спостерігачами КВУ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати