Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Президентська терапія

Віктор НЕБОЖЕНКО: «Депутатам ПР доведеться обирати між страхом перед Януковичем і власними економічними інтересами»
05 вересня, 10:26

Учора Президент України Віктор Янукович зустрівся із членами своєї партії. Офіційна причина візиту — початок нового політичного сезону. Однак більшість експертів погоджується з тим, що гарант навідається до своєї команди з метою вирішення євроінтеграційних суперечок. Днями про свою незгоду з офіційною партійною лінією та курсом держави на Європу виявили ще кілька депутатів від Партії регіонів, зокрема Нестор Шуфрич. Також з’явилися повідомлення про «переслідування» відомого своєю проросійською орієнтацією народного обранця Ігоря Маркова. Колеги ж по партії продовжують наполягати, що висловлювати особисту позицію мають право всі депутати, головне — результати голосування, а вони стабільно позитивні.

Процеси дисиміляції в традиційно монолітній Партії регіонів не залишилися непоміченими й опозиціонерами. Депутат від «УДАРу» Володимир Куренной написав на своїй сторінці у Facebook напередодні зустрічі: «У Партії регіонів проросійська колона здійняла заколот. Лідери заколоту — Шуфрич, Царьов та інші. Всього майже 40 штиків. Як сказав Томенко, це ті, хто служить не Януковичу і тим паче не Україні, а Путіну й Россії. Це угруповання оголосило, що голосувати за єврозаконопроекти не буде. Крім того, кажуть також, що Шуфрич безстрашно став на захист утікача Мельника, звинувативши міністра доходів і зборів Клименка в репресуванні опального ректора-хабарника. Отже, в них стало настільки весело, що сьогодні о 16:00 їх чекає рандеву з Януковичем: він спробує відновити контрольованість ПР. Колись Ющенко так само намагався розпоряджатися фракцією НУ-НС. Йому не вдалося. Янукович, без сумніву, на порядок більш професійний менеджер, і, можливо, йому вдасться... Побачимо».

Спростовувати заяви політичного опонента взявся згаданий вище Нестор Шуфрич. Він зазначив, що розмова буде щирою і дружньою. «ПР славилася тим, що незважаючи на внутрішні дискусії, виконувала єдине остаточне рішення. До його ухвалення кожен має право висловити свою позицію», — зазначив депутат і додав, що чутки про його вихід із фракції неправдиві.

«Я стою на позиції, яку висловлював впродовж 10 років. Я підтримую співпрацю з європейськими країнами, але не інтеграцію. З економічного погляду вигіднішим було б об’єднання з Митним союзом», — заявив він. «Регіонал» наголосив, що його голос отримають усі європейські законопроекти, крім одного, нюанси якого все ще обговорюються. «Ці закони слід розглядати не з позиції євроінтеграції, а крізь призму загального покращання законодавства України. Так само не варто говорити і про європейські стандарти, наша чинна Конституція теж хороша. Питання лише в тому, чи виконуються її норми», — сказав депутат. Насамкінець Шуфрич наголосив, що Партія регіонів була і залишається командою саме Януковича.

У розмові з «Днем» політолог, директор соціологічної служби «Український барометр» Віктор Небоженко зазначив, що дезінтеграційні процеси в Партії регіонів не варто називати розколом. На його думку, відхід деяких депутатів від європейського вектора був досить передбачуваним. «Партія регіонів, яка стала партією влади, завжди була орієнтована на Москву. Це вони проштовхували ідеї Митного союзу у східних та південних областях. Нині ж, цілком природно, з’явилася частка депутатів, чиї інтереси міцно пов’язані з Москвою. Оскільки наші громадяни не сприймають Глазьєва, а приїзди Жириновського викликають роздратування в усієї країни, логічно, Росія веде роботу з українським парламентом», — зауважив експерт. «Питання не в тому, наскільки численна група незадоволених, а хто її очолить. Ми пам’ятаємо смерть Євгена Кушнарьова, який активно займався створенням проросійської групи. Зараз уже пролунали заяви про тиск на депутатів Маркова, Шуфрича. Влада хоче, щоб цю групу контролювала не Москва, а Межигір’я. Депутатам доведеться обирати між страхом перед Януковичем і власними економічними інтересами», — констатував Небоженко.

Що ж до зустрічі Президента і його команди, то тут прогнози політолога щодо наслідків досить помірковані. «Не думаю, що зібрання якось вплине на цих депутатів. Головне питання, яке вони порушать перед Президентом — визначення відповідальних за підписання Угоди про асоціацію і ті збитки, яких вона завдасть певним бізнес-групам. Але публічна позиція депутатів залишиться незмінною», — сказав Небоженко. «Москва бачить, що Партія регіонів не справляється зі своїми обіцянками. Вони переконували, що коли Янукович прийде до влади, то він прийме правильне рішення. І він так і зробив, але з точністю до навпаки щодо очікувань Москви. Таким чином, єдине, що залишається Росії — формувати власні структури тиску на Київ», — підсумував експерт.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати