Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про що думають донеччани?

Майже 66% мешканців шахтарської столиці хочуть жити в єдиній Україні. Але...
11 квітня, 13:34
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Такі результати опитування, проведеного Інститутом соціальних досліджень і політичного аналізу за ініціативою Коаліції громадських організацій Донецька. Згідно з даними дослідження, за збереження унітарного устрою висловилося трохи більше 50% місцевих мешканців, а бачити Україну, що складається з декількох федеральних округів, одним з яких буде Донеччина, хотіли б майже 16% донеччан.

Ці цифри, звичайно, можуть вселяти оптимізм з погляду національної єдності, проте в даній ситуації важливо не впасти в певні соціальні ілюзії й політичне мрійництво. До речі, за результатами березневого опитування соціологічної групи «Рейтинг», на Донбасі за унітарну державу виступають 23%, а за федерацію майже 60%. Зрозуміло, що дослідження Донецького інституту соціальних досліджень і політичного аналізу певним чином відрізняється від опитування групи «Рейтинг» (як мінімум, в тому, що Донецьк — це ще не весь Донбас), але все-таки розбіжність показників у смисловому відношенні занадто велика. До соціологічної групи «Рейтинг» можна ставитися по-різному, однак у прокремлівських позиціях запідозрити її складно.

Слід визнати, сьогодні багато громадсько-політичних тенденцій на Донеччині проявилися досить очевидним чином, і намагатися замальовувати їх в нинішніх умовах не зовсім точними соціологічними даними, навіть виходячи з найдобріших патріотичних намірів, навряд чи доречно. Зараз це може давати абсолютно зворотний ефект і підсилювати настрої, протилежні проукраїнським.

У повідомленні інтернет-видання «Остров» про вищезазначене донецьке опитування згадується Коаліція громадських організацій Донецька, яка в інших новинних замітках цього ж інформресурсу про результати даного дослідження, замінюється «Комітетом патріотичних сил Донбасу». Цей регіональний союз, виходячи з його організаційного складу, має промайданівську основу.

Водночас слід зазначити, що не так страшні федералістичні тенденції в Донецьку, як їх іноді малюють у ЗМІ. Сьогодні місцеві проросійські настрої у регіоні умовно можна розділити на сепаратистські та федералістичні. Рушійною силою найнебезпечніших сепаратистських настроїв часто виступають досить рішучі й добре вмотивовані громадяни, морально готові заради досягнення своєї мети переходити межу закону. Про тих самих донеччан, які складають кістяк прибічників федералізму, такого сказати не можна. Це, зазвичай, помірніші й спокійніші люди, що не бажають будь-якими засобами добиватися тих або інших референдумів. Тобто вони більш мирно ставляться до української політико-правової дійсності.

При ефективній децентралізації та поліпшенні соціально-економічного клімату в країні федералістично налаштована донецька громадськість може ставати ще лояльнішої по відношенню до унітарного устрою України. Це повинні враховувати уряд та місцеві органи влади. Якщо ж відповідних політико-економічних переміщень не буде, певна частина тих донеччан, які виступають за федералізм, може приєднатися до тих, хто підтримує відокремлення Донбасу від України та його подальше приєднання до РФ.

І, безумовно, одним з ключових чинників є комунікація між Києвом і федералістично орієнтованою частиною населення Донбасу. Адже навіть коли нічим покращувати соціально-економічний клімат у країні, через певні комунікаційні канали це можна по-людськи пояснити і тим самим знизити рівень напруженості, зменшити ступінь обурення, а, можливо, навіть і викликати довіру серед конкретної аудиторії людей.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати