Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Пропаганда війни

«Історію із нібито затриманням "неонацистів" в РФ використовують для формування з українців ворогів і для подальшого закручування гайок у самій Росії», - експерт
13 грудня, 18:17
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Кремль продовжує воювати проти українців за допомогою абсолютно цинічних, брехливих і злочинних інструментів. В понеділок зранку російські пропагандисти по вказівці кураторів із спецслужб почали розганяти новину про те, що ФСБ РФ затримало в російських регіонах 106 учасників «українського неонацистського угруповання» «МКУ» («Маньяки. Культ убийц»). Двох з них навіть підозрюють у нібито підготовці нападу на освітні установи. І тут одразу пригадуємо, що в Росії час від часу відбувають розстріли людей в освітніх закладах. Тобто паралелі розумієте…

Причому, уявляєте, угрупування «МКУ», за повідомленням російської спецслужби, створив Єгор Краснов 2000 року народження, якого вже оголосили в міжнародний розшук. І він нібито діяв під прикриттям українських спецслужб. «Серед затриманих прихильників "МКУ" встановлено трьох адміністраторів інтернет-спільнот цієї організації, які пропагували за вказівкою Краснова екстремістську ідеологію і закликали здійснювати насильницькі акції. Ще двох затриманих підозрюють у підготовці збройних нападів на освітні установи», — додали у Федеральній службі безпеки Росії.

В той же час, у Пензенській області й Республіці Комі нібито припинили злочинну діяльність двох екстремістських груп, пов’язаних з «МКУ». «За адресами їхнього проживання вилучили гладкоствольну й нарізну цивільну мисливську зброю та боєприпаси до неї, пневматичні пістолети, вихолощені пістолети та автомати. Наразі перевіряється інформація про наміри їх перероблення в бойові аналоги. Також вилучено велику кількість холодної зброї, балончики зі сльозогінним газом», — заявили у ФСБ.

Враховуючи інформаційну і реальну війну, яку веде Росія проти України, такі повідомлення не мають дивувати українців. До цього потрібно ставитися з розумінням стадії ураження «пацієнта» і небезпеки, суть якої полягає в наступному. По-перше, подібні повідомлення з боку путінського режиму лунають постійно. Наприклад, у серпні 2021 року ФСБ заявила, що затримала українця в місті Тула, якого нібито спіймали «на гарячому» під час збору засекреченої інформації. А у березні 2021-го ФСБ заявила про затримання в Геленджику і Ярославлі 14 учасників «української радикальної спільноти», у яких начебто вилучили нацистські матеріали, зброю та інструкції з виготовлення вибухівок.

По-друге, на відміну від України, Росія сама давно й серйозно хвора неонацистськими угрупуваннями, більшість з яких російські спецслужби тримають під контролем і використовують у вирішенні тих чи інших завдань. Цих груп достатньо, вони навіть конкурують між собою, визначаючи своїми головними «ворогами» «не русских», або «не славян», які є як громадянами самої Росії, так і мігрантами з інших країн, в основному з Центральної Азії та Кавказу. Відомий приклад: неонацист і живодер із Санкт-Петербурга Олексій Мільчаков на прізвисько «Фріц», який у 2011-2012 рр. активно викладав у соцмережу «ВКонтакте» фото зі сценами вбивства тварин та позував із нацистським прапором. Потім цей садист і злочинець опинився в лавах так званих ополченців «ЛНР», терористичного угрупування, і воював проти українських військових та добровольців на Донбасі.

По-третє, весь цей наратив про «неонацистів», «фашистів», «бандерівців», «хунту» тощо, цілком вписується в офіційну ідеологічну і пропагандистську лінію путінського режиму. Адже такі формулювання використовують не тільки якісь там дугіни, а й офіційна російська влада. Не будемо далеко ходити, сам Путін у своїй програмній статті «Про історичну єдність росіян та українців» влітку цього року двічі згадував Бандеру і «бандерівців» і тричі «неонацистів» по відношенню до українців. «…створення в українському суспільстві атмосфери страху, агресивна риторика, потакання неонацистам, мілітаризація країни» - це він писав з приводу створення так званого проєкту «Анти-Росія», звичайно, «під протекторатом і контролем з боку західних держав».

Днями ж очільник Кремля в черговий раз повторив: «Те, що зараз відбувається на Донбасі, ми з вами добре бачимо, знаємо. І це, звичайно, дуже нагадує геноцид». Тобто Путін, як і всі його люди у владі, традиційно повторюють і звинувачують українців у тому, що Росія робила колись або робить зараз. Це шлях війни, яку вони ведуть проти Україну і яку планують масштабувати в розмірах і силі. Не дарма ж Москва тримає велике військове угрупування вздовж українського кордону, постійно погрожуючи і шантажуючи нашу країну і Захід. Українці мають це тверезо оцінювати і бути готовими до будь-яких сценаріїв.


«ЧИСТО У СТИЛІСТИЦІ КІНЦЯ 1920-Х – 1930-Х РР.»

Олексій КОПИТЬКО, військовий експерт:

- Росія – це крихітна та дуже вразлива країна, оточена з усіх боків величезною агресивною Україною.

Цей жарт, що народився 2014 року під впливом російських телеканалів, регулярно підтверджується новими фактами.

В понеділок російські медіа розповсюдили заяву ФСБ про те, що гебісти затримали в 37 регіонах (!!!) РФ 106 нібито прихильників організації «МКУ» (Маньяки. Культ убийц), яку називають «неонацистською» і яка «має українські коріння». Цю надзвичайну новину вже розганяють і по сітці ФСБ, і по сітці ГРУ в телеграмі.

У самій же Росії окремі журналісти, які зберегли залишки здорового глузду, запитують. Творцем «організації» призначено мешканця України 2000 року народження. Така людина є, за нею значиться кілька епізодів у Дніпрі.

Проте постає питання: якщо 20-річний український юнак зумів розбудувати в Росії (!) сітку «неонацистів», які готували теракти, напади на школи тощо, в якій лише затриманих уже понад сотню, то куди дивилися всі багатотисячні органи безпеки? Та ще й у 37 регіонах.

Якщо це правда, то Росія є реально в небезпеці. Яке там повномасштабне вторгнення! Тут би хоч якийсь заслін зліпити від цих усюдисущих українців.

Самі ж росіяни акуратно зазначають: з боку все це виглядає так, ніби надійшла рознарядка зобразити боротьбу з екстремістами, і всіх, кого записують в екстремісти, підверстують під одну системну історію. Чисто у стилістиці кінця 1920-х – 1930-х рр. Заодно маркують їх «неонацистами» та «українцями», щоб вийшов страйк. Так можна більше зірок на погони та орденів витрусити.

Проте вся ця краса не дає відповіді російському суспільству, чому відбуваються розстріли у російських школах та вишах? І якщо малолітні українські неонацисти такі могутні, чому у них якось не зростається в Україні? Настільки не зростається, що для неонацистських провокацій доводиться наймати людей.

Навряд чи чергове нагнітання в бік України додасть у Росії якихось нових відчуттів щодо нас. Адже ми їмо снігурів уже 8-й рік, що з нас взяти? Швидше за все, цю історію використовують для подальшого закручування гайок у самій РФ, щоб уберегти тамтешню молодь від згубного впливу. Суверенний «Чебурнет» запровадити якийсь чи щось таке.

 

«В САМІЙ РОСІЇ ВЕЛИКА ПРОБЛЕМА З МІГРАНТАМИ»

Віктор ЯГУН, генерал-майор СБУ, екс-заступник голови СБУ:

- Згадана інформація лунає в комплексі із наративом, що Україна начебто є нацистською державою. В Росії давно відбувається затримання своїх громадян на цьому тлі. Як правило, це молоді особи, які дотримуються радикальних правих поглядів, і ці погляди, дійсно, можна розцінювати як нацистські Але Москва намагається підтягнути це під думку, що такі рухи у них відбуваються з подачі України. Є перелік питань, на які затримані мають відповісти, зокрема чи є у них контакти в Україні: родичі, друзі, якісь інші зв’язки, аж до можливих телефонних дзвінків та перегляду українських сайтів.

Всі ці особи за задумом так чи інакше мають бути пов’язані з Україною, яка начебто підштовхує їх до екстремістської діяльності. Під кінець року вони окреслили відповідне коло осіб та вийшли на певну цифру, бо треба видавати показники. Зрозуміло, що це фейк і на Заході, крім окремих ЗМІ, ніхто на це не буде звертати увагу, але Кремлю і цього достатньо для того, щоб вкотре звинуватити Україну, яка начебто підігріває радикальні праві угрупування в Росії.

В РФ велика проблема з мігрантами. Останні займають серйозні ніші в економіці та бізнесі, що дуже підігріває маргінальну частину суспільства, на чому і заробляють дешевий політичний капітал.

Згадана вище інформація – це фейк в руслі інших подій, таких як накопичення російських військ на кордоні з Україною та бесіда Байдена з Путіним.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати