Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Східний тандем Європи

Володимир Зеленський та Анджей Дуда заявили, що посварити Україну та Польщу нікому не вдасться. На порядку денному зустрічі — політичні, економічні та... історичні питання
12 жовтня, 19:21

В Україні з триденним офіційним візитом перебуває Президент Польщі Анджей Дуда. Останній раз переобраний в липні цього року глава польської держави був в Україні (у Харкові) у 2017 році. Прибувши в Київ ввечері 11 жовтня, Анджей Дуда одразу відправився на територію Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили», де вшанував пам’ять розстріляних радянською владою польських офіцерів.

«Правда і пам’ять мусять тривати. Сьогодні на Польському воєнному цвинтарі в Биківні вшановую пам’ять замордованих 80 років тому НКВС 3435 польських в’язнів з українського Катинського списку, які загинули за вільну та суверенну Польщу», — йдеться у дописі у Твіттері, який польський лідер зробив українською мовою.

Під час виступу у Биківні Дуда наголосив, що цей рік є знаковим з огляду на кілька річниць, які є важливими для поляків, а також для польсько-українських відносин, повідомляє pap.pl.

«Нинішній рік через це 80-річчя є винятковим, але він є винятковим також завдяки 100-річчю великої перемоги у Варшавській битві в 1920 році спільно з нашими українськими братами, союзниками проти більшовиків. 100 років тому польські й українські солдати (військо УНР) пліч-о-пліч боролися, аби відбити радянську навалу — і їм це вдалося», — заявив Дуда.

За словами Дуди, польські історики переконані у тому, що Катинський злочин — розстріл кількох десятків тисяч польських офіцерів — був помстою Йосипа Сталіна за поразку більшовиків під Варшавою в 1920 році. Польський лідер звернув увагу, що у Биківні також поховані тисячі українців, яких убив радянський режим, аби «знищити український народ, а тих, хто залишиться, підкорити до статусу рабів».

В понеділок зранку Анджей Дуда встановив символічний кошик з колосками пшениці біля пам’ятника жертвам Голодомору в Україні 1932-1933 років, передає ukrinform.ua, а далі розпочалася політична частина візиту польського президента. Урочиста церемонія зустрічі — на площі біля Маріїнського палацу, після чого Президент України Володимир Зеленський та Анджей Дуда пішли на перемовини у закритому від ЗМІ форматі.

Переговори стосувалися двосторонніх відносин, євроатлантичних прагнень України, а також безпекових питань в регіоні, зокрема ситуації на Сході України та Білорусі. Темою переговорів стали також історичні питання. Зокрема, у Києві проведуть зустріч очільники інститутів національної пам’яті двох країн Антон Дробович і Ярослав Шарек.

«Ми обговорили «Ініціативу трьох морів», а головне — предметну зацікавленість України долучитися до цієї важливої для нас ініціативи. Я сподіваюся на підтримку пана Дуди як одного з ініціаторів такої важливої платформи діалогу», — повідомив Зе0ленський під час спільного брифінгу з Дудою.

Останній серед іншого заявив, що «Польща підтримує Україну у питанні українських кордонів, і що кордони має бути відновлено у міжнародно визнаних рамках. Це означає відновлення контролю України над територіями Луганської та Донецької областей. Це також означає відновлення контролю над Кримом».

Польський президент наголосив, що санкції, запроваджені у зв’язку з російською агресією, є «чимось природнім і Польща переконана: поки окупація не завершиться політика санкцій має однозначно продовжуватися». «І ми завжди закликатимемо до цього ЄС і різні міжнародні спільноти»,— констатував Дуда.

Третій день візиту Дуди буде присвячений економічним питанням. У присутності президентів планується підписати дві угоди. Перша угода стосуватиметься доступу польської державної нафтогазової компанії PGNiG до приватизації в енергетичному та газовому секторах України. Водночас в Одесі буде підписано угоду про співпрацю між портами Одеси та Гданська.

Візит польського президента в Україну важливий не тільки тому, що ми сусіди і є великий потенціал для розбудови політичних, економічних і соціальних відносин, а й тому що існує загроза від Москви, через яку настраждалися як поляки, так і (тим більше) українці. Власне, наша країна потерпає від російської агресії і сьогодні — вже сьомий рік доводиться воювати з Кремлем, який захопив частину українських територій. А отже дуже важливою є безпекова компонента між Україною і Польщею, розвиток воєнно-технічного співробітництва.  

І все було б нічого, якби відносини між самими поляками і українцями не мали проблеми через трагічні сторінки в історії. Саме на цьому тлі політика між двома країнами ускладнилася ще за попереднього президента Петра Порошенка, коли до влади у Польщі прийшла чинна правляча партія «Право і справедливість». Не дивлячись на формулу «прощаємо і просимо прощення», яка неодноразово звучала в наших відносинах раніше, Варшава все одно почала реанімувати і порушувати певні історичні питання. Йдеться зокрема про події на Волині під час Другої світової війни: різні представники польської влади робили досить різки заяви на адресу України. Наприклад, чинний прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравєцький у перший же день затвердження на посаді заявив, що «стосунки з Україною необхідно будувати на історичній правді, а такі події, як «геноцид на Волині» забувати не можна» (polradio.pl). Нагадаємо, що влітку 2016-го польський Сейм прийняв постанову, в якій визнав Волинську трагедію 1943—1945 років «геноцидом, вчиненим українськими націоналістами проти мешканців ІІ Речі Посполитої».

В останні роки «пристрасті» в Польщі трохи вщухли, проте напруга все одна залишається. Власне, тому, окрім низки інших питань, переговори у Києві провели і очільники інститутів національної пам’яті двох країн. В цій ситуації нагнітання ми давно рекомендуємо — українцям, а особливо полякам — читати правильні книжки. І вчасно. Своє слово щодо проблематики газета «День» сказала ще 2004 року: в її Бібліотеці вийшла книжка «Війни і Мир, або «Українці — поляки: брати/вороги, сусіди...». Зауважимо, що це відбулося ще до помаранчевих подій і подальших потрясінь в Україні. У книжці розглянуті українсько-польські відносини в історичній ретроспективі, не оминаючи гострих проблем і неприємних запитань. В передмові до польськомовного видання відомий польський дисидент і журналіст Адам Міхник наголосив: «Розмова про історію складна, але необхідна. Питання в тому, щоб спрямувати свою думку в майбутнє, щоб усвідомити, як багато в нас спільних цінностей та інтересів, а також, як багато ми разом можемо досягти». Тож, окремим польським політикам варто б було насамперед дослухатися до слів свого земляка-інтелектуала.

Тим часом, Президенти України та Польщі під час зустрічі у Києві засудили акти наруги над українськими пам’ятками культури й місцями пам’яті в Польщі і польськими пам’ятками культури й місцями пам’яті в Україні, а також закликали відповідні органи влади здійснювати належну опіку над ними.

Володимир Зеленський наголосив: «Ми з паном Дудою переконані, що Україна та Польща не можуть співіснувати інакше, як у мирі, злагоді, дружбі та найголовніше — взаємоповазі. Маємо завжди пам’ятати, що посварити Україну та Польщу мріють чимало наших недругів і всім їм ми можемо сказати сьогодні тільки одне — не дочекаєтеся».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати