Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Складається стійке враження, що запропоноване Президентом України опитування має суто пропагандистський характер

19 жовтня, 18:50

Всеукраїнське опитування, яке, за пропозицією президента Володимира Зеленського, передбачається провести в день голосування на місцевих виборах, справляє більш ніж дивне враження. Його легітимність є незрозумілою, точніше, звичайно, цілковита нелегітимність опитування. Прерогатива призначення референдуму чи національного опитування (в конституції про опитування нічого немає) належить парламентові, а не президентові. Для надання опитуванням легітимності, потрібно було б змінити законодавство, зокрема конституційне, наділивши відповідним правом не тільки Верховну Раду, а й Президента України, а це, щоправда, буде очевидним порушенням принципу поділу влади. Також потрібно було б прописати в Конституції України, що таке загальнонаціональне опитування і хто наділений правом його проводити. Але все це процес нешвидкий і може тривати не один рік. До нинішній місцевих виборів ніяк не встигнути. Тому Зеленський просто визнав за краще вийти з правового поля і оголосив, що проводитиме опитування власним коштом (на практиці його, з огляду на все, фінансуватимуть дружні президентові бізнесмени).

Але абсолютно незрозуміло, хто і на якій підставі впускатиме на виборчі дільниці тих, хто проводитиме опитування, і що буде в тому разі, якщо на якісь дільниці їх не впустять. Головне ж, абсолютно незрозуміло, хто і як підбиватиме підсумки опитування. Центрвиборчком робити цього не має права. Але, по суті, ніде в законодавстві не прописано, що це має право робити Офіс президента. Отже, Зеленському доведеться найняти чи то за свої, чи то за чиїсь іще кошти тих, хто оброблятиме опитувальні листки. Однак ніхто в принципі не зможе проконтролювати ні сам процес підрахунку, ні його результати. Тому підсумки опитування можна обголосити будь-які, але саме такі, які будуть потрібні команді Зеленського.

Схоже, що Володимир Олександрович поступово поступово йде шляом Володимира Володимировича, який під виглядом загальнонаціонального опитування протягнув нелегітимні поправки до російської конституції, які фактично увічнюють його самодержавної правління. Поки що відповіді на поставлені Зеленським п’ять запитань жодного прямого впливу на конституцію та законодавство України не матимуть. Та це лише початок!

Які  ж саме запитання ставить перед українськими виборцями президент? Перше запитання має суто популістський характер і звучить так: «Чи підтримуєте ви ідею довічного ув’язнення за корупцію в особливо великих розмірах?» Постає запитання, чому ж «Слуги народу» і президент, ще до фактичного розколу фракції, не ухвалили відповідних поправок до Кримінального кодексу? Боюся, лише тому, що далеко не всі «слуги» проголосували б за відповідні поправки. І опозиційні фракції тут їм не допомогли б. Хто з депутатів без гріха! І цілком можливо, що саме після обробки відповідей на перше запитання буде оголошено підсумок, що більшість опитаних буцімто висловилися проти застосування до корупціонера найвищої кари (за відсутності смертної кари). Адже тоді з’явиться гарний привід не порушувати це питання в парламенті. Недарма колишній президент Петро Порошенко вже помітив, що першим, до кого довелося б застосувати відповідну поправку до КК, став би покровитель Володимира Зеленського Ігор Коломойський, через корупційні справ якого в Америці гальмується надання Україні кредитів МВФ.

Друге запитання сформульоване так: «Чи підтримєте ви створення вільної економічної зони на території Донецької та Луганської областей?» Ось із цього запитання намалюють найпозитивніші, на кшталт понад 90% респондентів - за. Зеленському й олігархам, які його підтримують, потрібен привід, щоб спробувати вести бізнес із Росією під прикриттям вільної економічної зони. Цей пункт має також залучити на бік «слуг» проросійськи налаштованих виборців Південного Сходу.

Третє запитання звучить так: «Чи підтримуєте ви скорочення кількості народних депутатів до 300?» Ця ідея не є новою, її висували ще за президентства Леоніда Кучми. Виборцям цю новацію підносили як спрямовану на скорочення витрат на вибори й утримання народних обранців. Насправді ця ініціатива передусім має на меті зменшити витрати тієї партії, яка наразі перебуває при владі, на підкуп депутатів, що представляють інші фракції, для прийняття потрібних президентові та урядові законів. Але тут уряд може наразитися на опір більшості депутатів, оскільки їхні шанси потрапити до парламенту в разі такої реформи істотно зменшаться.

Четверте запитання звучить так: «Чи підтримуєте ви легалізацію канабісу з медичною метою - для полегшення болю тяжкохворих?» Воно спрямоване на залучення на бік «слуг» тієї частини молоді, яка виступає за легалізацію легких наркотиків. Знову ж таки виникає запитання, чому пропрезидентська фракція у Верховній Раді досі не декриміналізувала відповідні статті КК України?

Останнє, п’яте запитання, - єдине, яке присвячене проблемам зовнішньої політики. Воно сформульоване так: «Чи підтримуєте ви право України на використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом для відновлення її державного суверенітету й територіальної цілісності?» Очевидно, це запитання покликане продемонструвати виборцям, що президент і правляча партія серйозно думають над проблемою повернення Криму й окупованої частини Донбасу. Але насправді звернення до Будапештського меморандуму як зараз, так і в майбутньому не має жодного сенсу. Після того, як один з його підписантів, Росія, грубо порушила територіальну цілісність іншого підписанта, України, анексувавши Крим і розв’язавши війну на Донбасі, а решта двоє підписантів, США і Англія, до жодних серйозних кроків щодо відновлення територіальної цілісності України не вдалися, цей меморандум тихо помер і повертатися до нього безглуздо. Україні потрібна інша система гарантій її суверенітету і територіальної цілісності або через членство в НАТО, або за допомогою угоди про взаємну оборону зі США. Але шлях до досягнення цієї мети тривалий і важкий.

Загалом, складається стійке враження, що запропоноване президентом Зеленським опитування має суто пропагандистський характер і за умов зниження рейтингу президента та його партії спрямоване привернути на виборчі дільниці максимальну кількість прихильників правлячої партії і підтримуваних нею кандидатів. Але не впевнений, що ця поспішно запропонована ініціатива зможе переломити хід кампанії на користь «Слуг народу».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати