Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вибухи непрофесійності...

Експерти «Дня»: Треба змінити кадрову політику держави, інакше таких трагедій, як під Васильковом, не уникнути
10 червня, 18:59
ФОТО НАДАНО ПРЕС-СЛУЖБОЮ ДСУНС

Сьогодні рятувальники продовжували гасити пожежу на нафтобазі «БРСМ-Нафта» під м.Васильковом. До ранку середи вигоріло 4 ємності палива, а горіти продовжували ще 6-ть (раніше було 12). Про це розповів голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій (ДСНС) Микола Чечоткін. Число людських жертв при пожежі не збільшилося, але рятувальники не можуть знайти одного пожежника. Ще 10 постраждалих від пожежі на нафтобазі отримали опіки від 10 до 96% площі тіла, тому вчора киян просили здати кров,  аби допомогти їм.

За інформацією голови ДСНС, рятувальники планують продовжувати заливати палаючі ємності піною, аби зменшити інтенсивність горіння і димоутворення. На місці працюють 300 осіб та 45 одиниць техніки. «Ніякої загрози з поширення пожежі у бік військової частини, нафтобази «КЛО», аеродрому цієї військової частини немає», — запевнив вчора Чечоткін.

♦ Населення теж переконують, що надлишкових викидів шкідливих речовин в атмосферу не було. Виміри забрудненості повітря фахівці роблять три-чотири рази на добу, в тому числі на ґрунті, і серйозних перевищень немає, пояснив голова Київської обласної державної адміністрації Володимир Шандра.

Тим часом міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив, що керівництво компанії БРСМ, чия нафтобаза загорілася в понеділок під містом Васильків, підозрюється у «відмиванні» коштів, отриманих за реалізацію вкраденого або незаконно розмитненого бензину. «У нас останнім часом було два кримінальних провадження щодо компанії БРСМ. Одне з них було відкрито, коли мова йшла про фальсифікацію якості пального. Це провадження вела Генеральна прокуратура, друге провадження було відкрито буквально півтора тижні тому», — розповів міністр. Він пояснив деталі другого провадження. «Воно стосувалося більш важкої статті 191 — «розкрадання». І було відкрито слідчим управлінням МВС з підозрою на махінації в 1,2 мільярда гривень, там мова йшла про проведення пального через сумнівні компанії з сумнівним джерелом. Говорячи простою мовою, слідство підозрює, що ця компанія «відмивала» крадений бензин або незаконно розмитнений», — заявив він. Наразі, за словами Авакова, провадження триває, тому говорити про конкретні висновки зарано. «Можливо, ці випадки пов’язані, але я б дав слідчим можливість розібратися», — наголосив він.

Причину загорання також поки що не названо слідчою комісією. Але на ринку існують різні пояснення того, що сталося,  починаючи  з боротьби  між конкурентами  і закінчуючи терактом.

Так, радник голови МВС, народний депутат Антон Геращенко на своїй сторінці в Facebook написав, що Державна служба з надзвичайних ситуацій неодноразово виносила попередження компанії «БРСМ — Нафти» через те, що її об’єкти на нафтобазі не відповідають пожежним нормам. Геращенко  вважає, що після цієї катастрофи в Україні мають бути проведені ретельні перевірки дотримання пожежних норм на вибухонебезпечних і пожежонебезпечних об’єктах. Після цих перевірок, на думку депутата, мають залишитися лише ті нафтобази і паливосховища, що відповідають пожежним нормам, ті ж, що будуть зупинені, розпочнуть роботу після дотримання пожежних норм.

ПОЖЕЖУ ПІД ВАСИЛЬКОВОМ ГАСЯТЬ 300 ОСІБ ТА 45 ОДИНИЦЬ ТЕХНІКИ… / ФОТО НАДАНО ПРЕС-СЛУЖБОЮ ДСУНС

♦ На думку директора консалтингової групи «А-95» Сергія Куюна, причина криється в не дотриманні правил пожежної безпеки. «Перший сигнал був ще рік тому, коли вибухнув комплекс «БРСМ» і загинуло  4—5 людей. Але за цю трагедію нікого не притягнули до відповідальності. Хоча розслідування та офіційні висновки говорять про те, що причиною вибуху були помилки в проектуванні та експлуатації автозаправної станції.  Вона взагалі не була введена в експлуатацію, її не можна було ...»,— пояснив він. На думку Куюна, якби тоді  зробили висновки і провели інспекцію всіх об’єктів, то, можливо, сьогоднішньої трагедії могли б і уникнути.  Куюн також як і Арсен Аваков  вважає, що слідчим органам варто вивчити питання бензинів, які були на нафтобазі.  Але на відміну від  міністра він пропонує  вивчати питання  «кустарного виробництва палива».

♦ «День» звернувся в компанію «БРСМ — Нафти» з проханням прокоментувати заяву міністра внутрішніх справ Арсена Авакова та Сергія Куюна. Директор департаменту стратегічного маркетингу мережі «БРСМ-Нафта» Александр Мельничук відкинув всі звинувачення і наголосив на умисному підпалі, як на основній причині трагедії. «...Озвучена ним інформація не правдива. Справа — відкрита. Воно сфабриковано. Повністю туди вписали компанії, які не мають відношення до нашої  системи  АЗС. Наразі з цим працюють наші юристи», — так прокоментував він «Дню» слова Авакова про кримінальне провадження. «У нас весь бензин іде з паспортами: з білоруських нафтопереробних заводів, з  Румунії, Польщі, Литви...», — каже він. За словами Мельничука, все паливо, яке надходить на АЗС компанії, повністю розмитнюється і з нього сплачуються всі акцизи. На прохання «Дня» уточнити скільки становлять відрахування до бюджету, директор департаменту стратегічного маркетингу «БРСМ-Нафта» не зміг відповісти. Слова Куюна про підпільне виробництво бензинів він також відкинув,  наголосивши, що даний експерт зацікавлений в ескалації цієї ситуації.

Що ж минає третій день від моменту катастрофи, а чіткості в причинах немає і винних не названо. Їх шукають. Опитані «Днем» експерти радять  пошукати відповіді на ще одне запитання: коли завершаться експерименти з ДСНС, або іншими словами Міністерством надзвичайних ситуацій. Адже за останні роки влада постійно ставить кадрової експерименти в цьому відомстві і, схоже, ніяк не може знайти правильний підхід. Що це: дефіцит професіоналів, бажання провести на «хлібні місця» своїх людей чи щось інше? Чому, в країні, де відбувся Чорнобиль, де наявні атомні станції, склади з військовою зброєю, постійно виникає  відчуття, що головне  відомство з надзвичайцних сиутацій час від часу стає заручником «гри престолів»?

Доктор політичних наук, завідувач відділу політичних стратегій Національного інституту стратегічних досліджень Максим Розумний вважає, що часті кадрові ротації зумовлені постійним перерозподілом сфер впливу між адміністративно-політичними та економічними групами впливу, які контролюють владу. «На цій посаді часто опиняються люди часто з явно меркантильними інтересами, йдеться не лише про статус,  але й про серйозні ресурси», — пояснює  він.  На думку Розумного, в комплексі всі ці проблеми й призвели до того, що немає професіоналізму, ресурсів, традицій,  технологій... «Тому є побажання зробити професійну Державну службу з надзвичайних ситуацій, незалежну від політичної кон’юнктури і забезпечити належним фінансуванням, аби державні службовці залишалися і вдосконалювали свої навички...», — підсумував він. 

♦ Голова Всеукраїнської екологічної Ліги Тетяна Тимочко вважає, що часті кадрові ротації як в ДСНС, так і в інших органах влади, пов’язані не з пошуком спеціалістів, а суто з політичним квотуванням. «Кадрова політика останнього року абсолютно безглузда, політично орієнтована на призначення  не професійних людей, саме тому немає жодної реформи в жодному міністерстві», — говорить вона. За її словами, наразі з  ДСНС завдяки закону про люстрацію «вимиваються» останні професіонали.  На думку Тимочко, причина швидких кадрових ротацій — не лише професійна некомпетентність керівників, а й значні кошти, які  крутяться в галузі.  «Вже порахували скільки мільйонів піде на ліквідацію наслідків цієї аварії. То комусь же треба освоювати  ці мільйони.  І  не зрозуміло чому тільки з карманів платків податків відшкодовуватимуть збитки, які нанесла бізнес-структура», — обурюється вона. 

На думку опитаних «Днем» експертів, кадрова політика держави має змінитися і приймати на роботу професіоналів, інакше подібних трагедій не  уникнути  в майбутньому.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати