Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ЗеВлада: тепер відповідальність повна

У країні запрацював новий парламент дев’ятого скликання, який затвердив керівництво Верховної Ради та Кабінету Міністрів
29 серпня, 19:23

Верховна Рада нового скликання розпочала свою роботу. В четвер, 29 серпня, відбулося урочисте засідання, під час якого найстарший за віком новообраний народний депутат Юлій Іоффе зачитав присягу, після чого була оголошена перерва для отримання депутатами відповідних посвідчень. На урочистому засідання були присутні чинний президент Володимир Зеленський, всі попередні президенти за виключенням Віктора Януковича, Кабінет Міністрів на чолі з Володимиром Гройсманом, інші посадові особи, міжнародні гості.

Під час урочистого засідання Андрій Парубій також оголосив хвилину мовчання за героями, які загинули за незалежність України. Як відомо, раніше Володимир Зеленський підписав указ про відзначення 29 серпня День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Після перерви відкрилася перша сесія новообраної ВР, під час якої нове скликання приступило до розгляду низки організаційних і кадрових питань. Насамперед прем’єр-міністр Володимир Гройсман оголосив про складення повноважень Кабінету Міністрів перед новообраною Верховною Радою. 

Див. ФОТОРЕПОРТАЖ: У четвер, 29 серпня,  Верховна Рада нового скликання розпочала свою роботу

Далі було сформовано п’ять депутатських фракцій: «Слуга народу», 254 нардепи, керівник Давид Арахамія, перший заступник голови фракції Олександр Корнієнко і 14 заступників. «Опозиційна платформа — За життя», 44 нардепи, співкерівники фракції Юрій Бойко, Вадим Рабінович. «Батьківщина», 25 нардепів, глава фракції Юлія Тимошенко, заступник голови фракції Сергій Соболєв. «Європейська Солідарність», 27 нардепів, співкерівники фракції Артур Герасимов та Ірина Геращенко. «Голос», 17 нардепів, глава Сергій Рахманін, заступник голови фракції Ярослав Железняк. Також у парламенті створено депутатську групу «За майбутнє», 23 нардепи, співкерівники Віктор Бондар, Тарас Батенко.

За словами Дмитра Разумкова, фракція «Слуга народу» працюватиме в парламенті на правах коаліції. Про свою опозиційність до влади заявили дві фракції — «Опозиційна платформа — За життя» та «Європейська солідарність». Юлія Тимошенко в свою чергу заявила, що вона та її однопартійці мають намір працювати за межами більшості у Верховній Раді, однак не в опозиції до СН.

Главу партії «Слуга народу» Дмитра Разумкова обрано головою Верховної Ради IX скликання, його однопартіця Руслана Стефанчука обрано першим заступником голови парламенту, а віце-спікером стала представниця фракції «Батьківщина» Оксана Кондратюк.

На момент здачі номера депутати продовжували працювати, адже перед цим прийняли рішення продовжити роботу, поки не буде проголосований весь порядок денний. Володимир Зеленський виступив із позачерговим посланням до парламенту, в якому закликав усіх працювати. «Цей парламент або увійде в історію, або проіснує один рік», — заявив Президент України.

Одночасно Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради кандидатуру заступника глави Офісу Президента Олексія Гончанука на посаду прем’єр-міністра України, за призначення якого проголосувало 290 народних депутатів. Також Президент вніс кандидатуру свого позаштатного радника, колишнього керівника проектного офісу реформ Міноборони Андрія Загороднюка на посаду міністра оборони, а заступника глави Офісу президента Вадима Пристайка на посаду міністра закордонних справ. Крім цього, Зеленський вніс до парламенту проект постанови про надання парламентом згоди на призначення Руслана Рябошапки на посаду генерального прокурора України, а також проекти постанов про надання згоди на звільнення Юрія Луценка з посади генерального прокурора України і призначення главою Служби безпеки України Івана Баканова.

Зі слів деяких народних депутатів від «Слуги народу», стали відомі прізвища міністрів, які збережуть свої посади в майбутньому Кабміну: міністром внутрішніх справ залишиться Арсен Аваков, а міністром фінансів Оксана Маркарова.

Напередодні також був затверджений склад керівників у всіх 23 комітетах парламенту

Отже, комітет з питань антикорупційної політики очолить Анастасія Красносільська («Слуга народу»);

• комітет з питань аграрної політики та земельної політики — Микола Сольський («Слуга народу»);

• комітет з питань бюджету — Юрій Арістов («Слуга народу»);

• комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики — Олександр Ткаченко («Слуга народу»);

• комітет з питань екологічної політики та природокористування — Олег Бондарєв («Слуга народу»);

• комітет з питань економічного розвитку — Дмитро Наталуха («Слуга народу»);

• комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг — Андрій Герус («Слуга народу»);

• комітет з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування — Михайло Радуцький («Слуга народу»);

• комітет з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва — Богдан Яременко («Слуга народу»);

• комітет з питань інтеграції України з Європейським Союзом — Іванна Климпуш-Цинцадзе («Євросолідарність»);

• комітет з питань фінансів, податкової та митної політики — Данило Гетманцев («Слуга народу»);

• комітет з питань освіти, науки та інновацій — Сергій Бабак («Слуга народу»);

• комітет з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій і Луганській областях і АР Крим, Севастополя, національних меншин, міжнаціональних відносин — Дмитро Лубинець (самовисуванець);

• комітет з питань цифрової трансформації — Михайло Крячко («Слуга народу»);

• комітет з питань правової політики — Ірина Венедіктова («Слуга народу»);

• комітет з питань правоохоронної діяльності — Денис Монастирський («Слуга народу»);

• комітет з питань транспорту та інфраструктури — Юрій Кисіль («Слуга народу»);

• комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування — Андрій Клочко («Слуга народу»);

• комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки — Олександр Завітневич («Слуга народу»);

• комітет з питань свободи слова — Нестор Шуфрич («ОПЗЖ»);

• комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів — Галина Третьякова («Слуга народу»);

• комітет з питань молоді та спорту — Андрій Кожем’якін («Батьківщина»).

• комітет з питань регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради — Сергій Кальченко («Слуга народу»).

Отже, з цього моменту, коли Володимир Зеленський і «Слуга народу» фактично отримали повну владу в країні, на нову команду лягає повна відповідальність. Сказати, що не вистачає влади, вже не можна, потрібно буде діяти. В четвер в парламенті главою держави було зареєстровано низку законопроектів, які покликані внести зміни до Конституції, зокрема і зняття депутатської недоторканності. В новітній історії Україні настають нові часи. Якими вони будуть?

Скоро дізнаємося.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати