Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ні!» виборам за законом Януковича»

17 травня розпочнеться Всеукраїнська акція на підтримку виборчої реформи
25 квітня, 18:35
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Про це в середу на брифінгу біля Верховної Ради заявили депутати і громадські активісти, передає asn.in.ua. На акції в травні вони вимагатимуть ухвалення проекту Виборчого кодексу №3112-1. За словами спікерів, суть нового Виборчого кодексу полягає в тому, що скасовується мажоритарна система, вводяться відкриті списки, зменшується виборчий прохідний бар’єр і обмежується телереклама, за допомогою якої традиційно через олігархічні медіа кандидати перемагають на виборах.

«Проведення нових виборів у парламенті за старими законами Януковича — це буде особиста відповідальність Президента Порошенка,           — розповідає народний депутат Світлана Заліщук. — І таким способом він, по суті, сприяє тому, що відбувається «януковичізація» наступних парламентських виборів. Тому що цей закон створює корупційні основи проведення виборчих перегонів».

«17 жовтня минулого року тут проходила акція за велику політичну реформу, однією з вимог якої була зміна виборчого законодавства, скасування виборчого закону Януковича. Наслідком цієї акції стало ухвалення Виборчого кодексу в першому читанні — сталося диво і він набрав 226 голосів. Але, на жаль, з того часу практично ніякого розвитку в цій реформі не відбулося, бо до Виборчого кодексу було подано понад 4000 поправок, а робоча група змогла пройти лише кілька сотень. Тема виборчої реформи заговорюється, закидається правками, а час минає. А коли до нових виборів до парламенту залишиться менше року, то міняти систему вже не можна буде. Тому ми вирішили знову спонукати Верховну Раду і Президента виконувати обіцяне — скасувати корупційну виборчу систему, яка була ухвалена в 2011 році в інтересах Януковича, і перейти до системи з відкритими регіональними списками», — каже координатор Громадського руху «ЧЕСНО» Микола Виговський.

«Я бачу, що коли хочуть ухвалити закон, наприклад, як із голосуванням за призначення Юрія Луценка генпрокурором, то газета у видавництві чекає, поки впишуть його прізвище, щоб поширити, — продовжує Заліщук. — А коли не хочуть, то правки можуть розглядати місяцями, а то й роками».

Ухвалений в першому читанні Виборчий кодекс передбачає, що партії висуватимуть списки в 27    регіонах. Виборець голосує за партію і, за бажанням, — за кандидата в списку. Політична сила проходить до парламенту, якщо набирає 4% загальної кількості голосів.

Депутатів сільських, селищних, районних і рад невеликих міст пропонують обирати за мажоритарною системою. Кандидати в депутати обласних і міських рад великих міст ітимуть за відкритими списками, подібно до виборів до Верховної Ради. Мерів обиратимуть у два тури.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати