Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Читати між рядків

08 жовтня, 00:00

Візит Президента до Львова, нові призначення в уряді, наукова конференція «Революція і суспільство» — про ці та інші події тижня наші експерти у щотижневій рубриці «Дня».

Ігор ЛОСЄВ, професор кафедри культурології Національного університету «Києво Могилянська академія»:

— Слід відзначити візит Президента до Львова. Все ж таки це перша спроба якось налагодити контакт з Майданом і дати якісь пояснення з приводу того, що сталося. Безперечно, добре, що Президент намагається відновити діалог з масами своїх прихильників. Добре те, що все ж поступово мобілізується ситуація в країні. Це, насамперед, пов’язано з тим, що все ж таки сформовано уряд. Який уряд, це вже інша проблема. Добре, що він взагалі є і що, нарешті, ми маємо міністра юстиції. Принаймні, без такої скандальної репутації, яка була у його попередника. Будемо сподіватися, що найближчим часом з’явиться й міністр охорони здоров’я і на цьому в формуванні цього технічно- перехідного уряду можна буде поставити крапку. Погано те, що й досі ми не знаємо того, з чим вступатимемо в цю зиму. З точки зору енергоносіїв. Хоча всі офіційні особи, причетні до цього питання, запевняють, що все буде гаразд. Але, правду кажучи, не дуже в це віриться. Добре, що Президент зустрівся з журналістами. Але погано, що це були лише відібрані журналісти. Погано, що ми не побачили всього спілкування, а значну частину інтерв’ю було просто вирізано. Я дивився цей виступ, і мені, наприклад, як у радянські часи, треба було читати між рядків, додумувати, домислювати, що власне мав на увазі Президент, про що він сказав і про що промовчав. Себто залишалося відчуття якоїсь серйозної недомовки. Думаю, у нього була справді чудова нагода поспілкуватися з нацією, щось пояснити, відновити якісь контакти, А він, мені здається, не скористався такою можливістю. Та й самі журналісти поводилися настільки стримано і обережно, що, мені здається, вони не скористалися нагодою розкрутити Президента і змусити його сказати щось відверто і до кінця. Ми знаємо цих журналістів і знаємо, що вони здатні на серйозніші і сміливіші запитання. До будь-яких офіційних осіб.

Ірина КОРОБКО, тележурналіст («НТН»):

— Для мене хорошого цього тижня трапилося більше, ніж поганого. З семи днів хіба що три дивилась випуски новин. Десь стільки ж часу читала новини в інтернеті. Для професії трохи зле, але знала — швидко надолужу пропущене. Поки я була у відрядженні й спілкувалася із щирими і простими людьми тернопільських сіл, у «великому» Києві саме призначали нових-старих міністрів. Вони для мене були неважливі. Був просто водоспад Джурин й напівзруйнована мало не споконвічна польська фортеця. Не хотілося вникати в підкилимні урядові пристрасті. Важливіше було слухати одинокого ченця-відлюдника, який розповідав про знищене колись у визвольній боротьбі село Червоне. Погано, що політика стала розчаруванням. Великим. Не хочеться більше дивитись на розвішаний вдома майданівський помаранчевий прапор і витягати цієї жовтогарячої осені помаранчевий шарф... Люди втомилися від задовгої «мильної опери» «Українські політичні новини». Тож треба шукати нові підходи — сигнал для професійного чуття. Останнє цього тижня не підвело. В каналу НТН знову почались проблеми. Це — погано.

Володимир КОРНІЛОВ, директор Центру стратегічного планування:

— На мою думку, головною подією за останній тиждень стало підписання Віктором Ющенком Закону «Про внесення змін до Закону України «Про статус депутатів місцевих рад». Гадаю, це значною мірою змінить стратегію й тактику багатьох політичних сил на майбутніх виборах і навіть очистить списки кандидатів в народні депутати України. Але це рішення так само може і погіршити ситуацію і в майбутніх місцевих радах. Отож, це дійсно кардинальна зміна в майбутньому розкладі кадрових сил. Що стосується особистого, то тішить, що сину виповнилося вісім місяців. Це дуже важлива подія для всієї моєї родини. Оскільки насправді у дітей такого віку дорослим багато чому можна повчитися: кожний день долати нові труднощі, падати, підводитися, йти наполегливо до своєї мети, вивчати щось нове... Чесно кажучи, далеко не кожна доросла людина це може зробити так, як це роблять діти.

Віктор ПУШКІН, директор Інституту гуманітарних проблем Національного гірничого університету (Дніпропетровськ):

— Цього тижня у нас відбулася міжнародна наукова конференція «Революція і суспільство», де ми розглядали проблеми революції в широкому спектрі. І революцію в науково-технічній, соціальній, політичній сферах, і в сфері освіти... Добре, що ми почули дуже багато цікавих людей і доповідей. Добре, що у вчених, викладачів, студентів була можливість поспілкуватися і обговорити такі актуальні проблеми. Не може не тішити те, що було і багато молодих людей: дослідників, аспірантів, вчених... Це ще раз переконує нас у тому, що треба частіше проводити такі конференції. Інше, на що звертаєш увагу, — це новий уряд. Тепер дуже багато що залежить від його подальших дій. Природно, ми чекаємо, що зараз уряд почне активно працювати. Хоча... Говорили, наприклад, що з першого вересня підвищать заробітну плату працівникам освітньої сфери, повернуть частину боргів за минулі роки. Але вересень вже закінчився, а ми поки цього не бачимо. Але принаймні є надія, що все налагодиться. Оскільки підвишення зарплат дасть нам можливість залучати до роботи талановиту молодь. Дивлюся на місто і радію, що оновили траси і набережну. Вона тепер, напевно, одна з найгарніших в СНД. Місто, незважаючи на всі наші складності, росте і красивішає. Це також, безумовно, тішить. Хоч гарячу воду не подають місяцями. Але це проблема, яку треба розв’язувати і з керівництвом міста, і з центральною владою.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати