Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Молодь активізується шаленими темпами»

Ніжинці — про нові звершення міста
04 липня, 16:27

Олександр ТУРЧИНОВ, фахівець I категорії соціально-гуманітарного відділу Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя:

— Прогресивно і дуже навіть корисно, що головна площа нарешті реконструюється, чим, до речі, виконком займався ще до виборів. Також до хорошого можна віднести передвиборчу програму, хоч депутати це і роблять для свого імені, але нові дитячі майданчики, концерт Олі Полякової в певній мірі покращили становище. Безсумнівно, варто ще згадати про День молоді, який у Ніжині відзначався силами громадських організацій, адже як залишити без уваги такі ініціативи молоді, як фаєршоу, майстерклас з аргентинського танго? З ноткою гумору відзначу, що в Австралії можна стати кандидатом наук по хеві-метал.

А що про погане говорити — я не знаю. Живи в позитиві, негатив і сам приклеїться, навіщо його шукати?

Оксана КАПЛЕНКО, доцент кафедри української літератури та журналістики Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя:

— Про хороше і про погане окремо я не можу говорити, адже вони утворюють симбіоз під назвою «життя», можу хіба що лайтово сказати, що стале приємним за останній час. А це, безсумнівно, пікова точка літа, відпустка, розгляд абітурієнтів Ніжинського державного університету. Відпустка — це, звичайно, що добре, але іноді ж хочеться знову побачити своїх вихованців та й побачити скільки новеньких буде першого вересня.

Із не надто гарного — це тривога за перспективу, вміло замаскована гостра ситуація в країні, наслідки дій президентів, політичні міжусобиці, що в сумі дає певний відбиток і на буденний стан душі. Наближаються нові великі зміни і невідомо, що вони принесуть, іронічно звучатиме, якщо порівняти це з грою в російську рулетку.

Валентина СТУПАК, вчителька:

— Молодь активізується шаленими темпами — це ледь не найкраще, що зараз відбувається. Моя життєва дорога лягла через багато міст і зараз Ніжин нарешті стає на шлях лідерства, якби ще трохи більша підтримка в цього всього була... До речі, дві ніжинські дівчинки зайняли перше і третє місця на всесвітній олімпіаді з ментальної арифметики в Туреччині.

Можна і до хорошого, і до поганого віднести те, що безліч фестивалів, свят, концертів — адже це позитивно, що щось відбувається, але погана сторона всього цього полягає в недостатній освітній програмі. Невже всі про саморозвиток забули? Важко не згадати про погані дороги, як би це тривіально не звучало, і про спиляні дерева вдовж центральної вулиці. Так, без сумніву, місто потрібно чистити, але де зелені насадження, які компенсують втрачене? Від цього ж і сонце сильніше пече, і повітря брудніше.

Гадаю, що якби всі нинішні позитивні зміни не були приурочені до виборів, а мали динаміку впродовж тривалого періоду часу, то ми б уже давно жили в зовсім іншій державі.

Ярослав АНДРЮК, приватний підприємець:

— Так уже склалося , що сам я не з Ніжина, проте встиг за проведений тут рік полюбити це місто. Приїхав я сюди з ідеєю створити місце для відпочинку та розвитку ініціативної молоді. Так з’явилося анти-кафе (перше в Ніжині, що стало відкриттям року 2018) Hey Bro, яке швидко полюбилося ніжинській молоді. Деякі студенти та учні навіть почали кооперуватись завдяки «Хей Бро» у різні творчі об’єднання — музикантів, художників, співаків. Я вважаю, що це реально круто, адже мало де можна спостерігати таку кількість людей, які без чиєїсь допомоги і настанов можуть проявляти подібну активність. Також наша ціль — соціальні проєкти, щоби молоді люди були активними громадянами. Приємно розуміти, що підтримані нами проєкти рухаються, як от холіфест, який зібрав у парку Шевченка сотні людей, або обмін досвідом із учасниками проекту «БУР». Місто оживає.

Звісно, не всі молоді люди розділяють нашу ідею, більшість хоче просто відпочити на нестандартних локаціях, але є й ті, кого щиро цікавить  цей концепт. Такі люди і є серцем «Хей Бро». Гріє душу, що ми їх надихаємо.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати