Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Роботи 18 молодих поетів

У Кам’янському видали альманах за підсумками І Всеукраїнського молодіжного поетичного конкурсу ім. О. Завгороднього
21 листопада, 18:22

Земляки Олеся Завгороднього, відомого поета і перекладача з фінської, естонської та інших іноземних мов, з міста Кам’янського на Дніпропетровщині минулого року створили громадську організацію «Творче об’єднання «Альтернатива», і його засновники започаткували конкурс для молодих поетів віком від 16 до 30 років. До творчого змагання долучилися понад ста авторів з різних регіонів України. За підсумками І Всеукраїнського молодіжного поетичного конкурсу ім.О.Завгороднього цієї осені був виданий літературний альманах.

До альманаху увійшли найкращі вірші 18 поетів після кропіткої роботи компетентного журі з Дніпра за участі Тамари Завгородньої (дружини поета), філолога за освітою, редактора, перекладача, Анатолія Поповського, професора, доктора філологічних наук, Олега Андрішка, письменника, члена НСПУ, лауреата міжнародних літературних премій, члена правління «ТО «Альтернатива», а також Гайворонської Богдани, секретаря з роботи з молоддю Національної спілки письменників України та поета, члена НСПУ, журналіста, громадського діяча з Івано-Франківська Олександра Букатюка. Головною метою організаторів конкурсу було не визначити переможців, адже в творчості всі рівні, а знайти щирі душі, здатні розкриватися світу в слові. Упорядник альманаху, керівник творчого об’єднання «Альтернатива», поет та журналіст Ірина Слободяник у передмові написала: «Про книгу можу сказати: вона незбагненна, глибинна, щоразу нова у прочитанні підтекстів і емоцій...» Назва для збірника знайшлася сама собою — «Легіт», що означає «легкий теплий вітер» і відтворює дух молодості, весняного розквіту, життєвих змін. Й кульбабка на обкладинці відповідає назві.

Альманах «Легіт» починає свій лет з романтики і смутку наймолодшої поезії і завершує роздумами зрілих поетів. У просторі цієї книжки виміри таїни змінюються за допомогою музики алітерацій, кольорів метафор, гострої думки, болю почуттів, занурювань у підсвідоме і плину в потоці свідомості. Найкраще підтвердження художнього багатства і технічної досконалості цих віршів — низка знахідок, які вражають: «Так гірко бути зрадженим своїми. Так важко пригорнутись до чужого», «Загублено компас між світлом і тьмою. То як же тепер залишитись собою?» (Катерина Бугера, 17 років, м.Суми); «Головне в аргентинському танго — обійми», «Збрижене шелестом тло потемнілого озера. Зграї качині виводять теплу панегірики» (В’ячеслав Стельмах, 19 років, м.Київ); «Гнучкі стани яблунь і слив, біляві килимки із пахучого цвіту навколо», «Високі ноти жіночого голосу ховаються у пам’яті чоловіка, уклавшись у довгі арпеджіо флейт» (Олександр Скрябін, 22 роки, м.Первомайський Харківської обл.); «...десь між учора і завтра між реальним і бажаним між морем і небом краб розплутує спіраль часу», «...щастя — це народитись коли перший маяк засвітиться і піти за хвилину як останній маяк згасне» (Олена Бодасюк, 26 років, м.Київ); «Краще вийди із піни ковдри На осінні київські Товтри, На вокзал із київським тортом», «Прощай навіки, щоб стати для когось болем» (Галина Іванова, 28 років, с.Любимівка Херсонської обл.); «Це літо, дитинко, воно із цукрової вати, Нам склеює пальці в молитовному ритуалі», «А в мушлях померло море. Що він їй колись привозив, І заглядають мушки до мушель тих на вікні» (Роксолана Жаркова, 30 років, м.Львів).

Подібні й зовсім інакші, але теж неймовірні відкриття є в кожного з учасників альманаху «Легіт», і, що важливо, всі вони вільно володіють українською мовою незалежно від регіону, який представляють. Олесь Завгородній був патріотом і сумлінним трударем на літературній ниві понад пів століття. В січні 2018 року він пішов з життя, залишивши духовну настанову новим поколінням — бути вірними слову і відданими рідній землі.

Альманах видано за підтримки прогресивних сил Кам’янського — міської організації Народного Руху України (голова С.Є.Савченко). Організатори конкурсу мають на меті зробити його постійним і створити осередок творчої молоді на теренах України та за її межами.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати