Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ЩО ХОРОШОГО? ЩО ПОГАНОГО?

Пам’ятник варенику — це круто?
30 вересня, 00:00

Нарешті можу констатувати той факт, що мертвий сезон у житті громадян України закінчився. Політики працюють (якщо це можна так назвати), чубляться, не знаходять спільної мови... Соціальна сфера теж не стоїть на місці. А культура продовжує сприяти духовному розвитку суспільства. Таким чином, людям знову є про що поговорити. Цікавий і той факт, що країни Заходу та Cходу не залишаються поза увагою українців. Про це та про багато іншого далі йтиме мова у нашій постійній рубриці «ЩО ХОРОШОГО? ЩО ПОГАНОГО?»

Сергій ТОМІЛЕНКО , головний редактор газети «Нова доба» (м. Черкаси):

— На цьому тижні мою увагу привернули події, пов’язані із перипeтіями на Заході. Наприклад, в Угорщині зараз відбуваються скандали, пов’язані із витоком прихованої інформації та фальсифікації виборів. Мені подобається, що журналісти викривають таємний бік політики. Це, звичайно, небезпечно, але таким чином громадяни країни мають можливість побачити справжнє обличчя своїх політиків. У Польщі також не все так гладко. Нещодавнє оприлюднення плівки, на якій було зображено, як високопосадовці домовляються з приводу розподілу портфелів. Це примушує замислитися що до прозорості польської влади. Що стосується подій в Україні, то резонансним є засідання уряду, на якому велися оцінки роботи губернаторів. На засіданні прем’єр-міністр уперше демонструє силу самостійності. Раніше ми не могли бачити, як Віктор Янукович критикує губернаторів. Гадаю, що це є позитивним моментом як і для самого Януковича, так і для країни в цілому. Але, на превеликий жаль, сьогодні розвиток політики не сприяє об’єднанню громадян країни. У суспільстві існує два фронти, оскільки є політика Януковича і політика Ющенка. І з цим поки нічого не зробиш. Політичного примирення не передбачається. А от культурне життя цього тижня мене дуже порадувало, адже на днях у Черкасах відбулася унікальна подія — відкриття пам’ятника варенику. Гадаю, що не лише для жителів міста, а й для туристів це досить цікава річ.

Що стосується мого особистого життя, то найвизначнішою подією стало те, що була зустріч випускників фізико- математичного факультету ЧНУ імені Б. Хмельницького, який я свого часу закінчив. Приємно знову відчути себе трішки студентом.

Олена ЯГОДОВСЬКА , мистецтвознавець, власниця галереї «Тадзіо»:

— Зовсім недавно я зрозуміла, що в житті кожної жінки у будь-яку хвилину може трапитися щось дуже приємне. Вона має відчувати це щохвилини. Цього тижня я відпочивала у Криму. А точніше — у Коктебелі, на джазовому фестивалі. Чесно кажучи, я просто у захваті. Там були зірки такого масштабу як Стенлі Кларк. Тому послухати їх музику, постояти поруч з ними — це для мене незабутнє враження. Крім цього, мені нарешті випала можливість приділити багато уваги собі та своїм думкам. І я помітила, для мене не є проблемою концерти, які проводяться далеко від дому. Я готова за лічені хвилини зібратися і вирушити в дорогу. Я була здивована, що в Криму основна маса — росіяни. Люди московського бомонду сьогодні в Криму купують землі та будують там шикарні будинки. Цікаво те, що для Росії Крим є територією богемною. Там дуже багато зірок телебачення, письменників, художників. Мені приємно було побачити Сергія Цигаля, Марину Шарапову. Прикро, що наші митці не мають можливості купувати собі дачі в Криму. На мою думку, це, в першу чергу, викликано ставленням до мистецтва. У нас — це просто базар, а в Росії талановиті люди знають собі ціну. І вони просто поважають себе та свою творчість.

А от що стосується політики, то я її ненавиджу. Нещодавно переглянула програму «Світські хроніки» Каті Осадчої. Була дуже обурена. Мені не подобається, коли люди мистецтва з гордістю розповідають, що у них купують картини політичні діячі. Не прислухаюся до їхньої думки щодо мистецтва. Адже їх цікавість до творчості — це дань моді. І нічого більшого. Вони — не найкращі глядачі, не поціновувачі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати