Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Запит на талановитих людей»

Чернігівці радіють новим можливостям
22 квітня, 11:20

Минулими вихідними в Чернігові урочисто стартував туристичний сезон. Про це символічно провістив постріл 13-ї гармати на стародавньому Валу. Упродовж двох днів центральна частина нашого міста співала й танцювала (тут виступали вуличні музики і проходили майстер-класи з вуличних танців), вражала яскравими фарбами та емоціями: наприклад, від час трюків та джигітовки козаків «Соколиного хутору» глядачі були в захваті; приваблювала гостей ароматами страв поліської кухні — на Красній площі тривав фестиваль вуличної їжі.

Людмила ЗІНЕВИЧ, координатор безкоштовних курсів української мови в Чернігові, кандидат філологічних наук, доцент: 

— Засмутило: 1) погіршення стану здоров’я Надії Савченко (не просто засмутило, а турбує, страшить, і не дає спокою власне безсилля, що прості люди нічим не можуть допомогти); 2) зволікання (а може, й небажання) «можновладців» з вирішенням проблеми її повернення в Україну; 3) офшорна ганьба українських деклараторів боротьби з корупцією; 4) кулуарні домовленості щодо формування уряду; 5) примусова відпустка власним коштом за основним місцем роботи (своєрідний спосіб перевірки на виживання і збереження людської гідності). 

Порадувало: 1) можливість потрапити на зустріч зі Світланою Алексієвич; 2) призначення міністром МОН Лілії Гриневич, що дає надію на державницьке ставлення до освіти і розуміння важливості збереження української мови як навчальної дисципліни у вищій школі; 3) слухачі «Безкоштовних курсів української мови в Чернігові» радують результатами свого навчання (дехто перейшов на українську в соціальних мережах, хтось відкрив у собі письменницький талант тощо); 4) знайшла давно омріяну книжку; 5) все заквітувало — весна!

Олег ЛУЦУК, гончар: 

— Порадувала велика кількість замовлень на мої керамічні вироби, які надходять із різних міст України. За тиждень відправив, мабуть, кількасот глечиків, тарелів, кухлів. Таке величезне зацікавлення — велика рідкість для майстра, котрий мешкає не в місті, а в сільській глибинці. А засмутив землетрус в Еквадорі, те, що загинула велика кількість людей. Це була перша новина, яку почув після повернення з туристичного форуму, який проходив у Чернігові з нагоди відкриття туристичного сезону. До речі, завдяки цьому форуму побачив чимало старих друзів, замовників і ще раз переконався, як багато талановитих людей у нашому обласному центрі!

Ольга ХОНИЧ, заступник Чернігівського міського голови: 

— Тиждень був багатим на яскраві події, тривала підготовка до відкриття туристичного сезону в Чернігові, сумувати було ніколи. Мене порадувало те, що все пройшло вдало, гарна погода дала змогу повністю реалізувати ідеї, ми наповнили простір центральної частини міста приємною атмосферою та цікавими подіями, прийшло багато мешканців та гостей нашого міста, які були щиро вдячні за виконану роботу. 

Отримала гарні враження від встановлення нового рекорду України. Відомий стронгмен Сергій Конюшок зрушив з місця і протягнув кортеж вагою приблизно в 33 тонни (12 джипів, в одному з яких перебувала і я, та лісопилку). Для мене минулий тиждень був дуже добрим!

Альберт ЧЕРЕШКО, представник Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО в Чернігівській області: 

— Порадувало те, що на базі Станції юних натуралістів провели «Раду юннатів» з участю дітей із родин переселенців, синів і дочок загиблих учасників АТО. Всім дуже сподобалося, всі з радістю долучилися до висаджування дерев, квітів, відвідали міні-зоопарк. 

А засмутило те, що через купу невідкладних справ і завдань не встиг побувати на кількох важливих зустрічах та нарадах, де вирішувались питання щодо медичного обслуговування учасників АТО і членів їхніх родин. На жаль, ця сфера катастрофічно недофінансовується.

Інна ОЛЕШКО, майстриня: 

— Минулий тиждень був чудовим! Я мала дві прекрасні нагоди подивитися на свій рідний Чернігів «новими очима». Першу відкрили для мене гості — друзі з Франції, які вперше відвідали Україну. Надзвичайно приємно було показувати їм наше місто і щоразу нагадувати: так, Чернігову — понад тисячі років! Ось ці стіни храмів пам’ятають князів, козаків, тут ходили Мазепа та Шевченко. Гості були в захваті і від пам’яток архітектури, і від нашої традиційної кухні (звичайно, ми готували для них борщ і вареники), і від краси поліської природи, і від гостинності чернігівців. 

Друга унікальна можливість відкрити для себе таємниці міста — екскурсія «Містичний Чернігів» до початку туристичного сезону. Група молодих істориків порадувала цікавою подачею з елементами анімації. Не кожен день випадає нагода послухати екскурсію від «привида-ченця» з гасовою лампою. Весна дарує нові можливості, і це чудово! Бо попереду літо і, я впевнена, буде багато цікавинок.

Юлія ГАРКУША, перекладач-фрілансер, йога-інструктор: 

— Для мене зараз чиста радість в усьому. Зараз взагалі неможливо сумувати: природа народжується, все розцвітає. Порадувала моя практика йоги і ті люди, які приходять і навчаються. Порадувала участь у школі міських оптимістів у Славутичі, зустріч з друзями та активне обговорення нових творчих планів. А ще: запрошення на роботу; майстер-клас із контактної імпровізації; йога-клас з Учителем. У житті завжди можна знайти щось таке, що радує і надихає!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати