Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ні – сирійському проекту Путіна

13 жовтня, 10:21
ФОТО РЕЙТЕР

Очевидно, реакція президента Обами на воєнну кампанію Росії в Сирії все більше зводиться до «хай роблять, що хочуть». Пан Обама прочитав Володимиру Путіну нотацію, спробувавши пояснити, що той робить помилку, яка неминуче призведе до безвиході. Але водночас він публічно заявив, що США не будуть уживати заходів для боротьби із скоординованим наступом, яке президент Росії почав проти сирійських повстанців, у тому числі проти тих, кого США навчали й озброювали протягом двох років. «Ми не будемо перетворювати сирійський конфлікт на опосередковану війну між США та Росією», — говорить пан Обама. Таким чином, США фактично дають зелене світло Москві, яка має намір знищити всі альтернативи режиму Башара Аль-Асада  й «Ісламській Державі».

У п’ятницю, 9 жовтня, адміністрація повідомила про продовження відступу, оголосивши про згортання програми Пентагона з підготовки сил сирійської опозиції. Ця програма була приречена із самого початку, оскільки Білий дім наполягав, що США готують їх зовсім не до боротьби з режимом Асада і не до захисту від нього. «Коли ми намагалися переконати їх зосередитися на «ІДІЛ», вони відповідали нам, що вони не можуть зосередитися на «ІДІЛ», оскільки щодня їм доводиться мати справу з барельними бомбами та нападами з боку армії режиму». Пан Обама визнав це під час прес-конференції 2 жовтня. І це ні для кого не повинно було стати одкровенням: Білий дім ігнорував заяви безлічі своїх критиків усередині та за межами Конгресу, які попереджали про подібний результат цієї програми.

На вторгнення Росії на Україну пан Обама відреагував заявою про те, що цей крок приречений на провал. Проте 20 місяців по тому пан Путін контролює Крим і частину територій сходу України та вже домігся згоди Заходу на політичне врегулювання, яке, в разі повної реалізації його умов, підірве основи демократичного уряду України. Зараз Білий дім знову наполягає на тому, що наступ Москви в Сирії обернеться провалом. Можливо, в довгостроковій перспективі так і станеться. Проте така політика пана Обами має багато серйозних ризиків уже в найближчій перспективі — від подальшого посилення «Ісламської Держави» до краху останньої надії на політичне врегулювання сирійського конфлікту.

Мабуть, президент вирішив збільшити підтримку вже існуючих сирійських сил, що б’ються проти «Ісламської Держави» на сході країни, у тому числі курдських і сунітських племен. У п’ятничній заяві Пентагона йдеться, що «комплекти устаткування і зброя» будуть надані «декільком перевіреним лідерам і їхнім загонам», «щоб із часом вони змогли почати скоординований наступ усередину територій, контрольованих «ІДІЛ».

Такий наступ у напрямку до столиці «Ісламської Держави», міста Ракка, був би вельми бажаним. Проте, враховуючи відмову пана Обами надати допомогу силам альянсу, очолюваного США, які зараз опинилися під прицілами російських ракет, він фактично призведе до формування «коаліції», до якої закликав пан Путін і в рамках якої США та їхні союзники повинні приєднатися до Росії в боротьбі з усіма силами, що виступають проти уряду Асада. Внаслідок цього помірковані повстанці, які виступають проти режиму, опиняться в руках «Ісламської Держави», що наблизить пана Путіна до реалізації його мети, яка полягає у відновленні впливу Росії в регіоні на шкоду інтересам США.

Сполученим Штатам зовсім не обов’язково вступати у війну з Росією, щоб ужити заходів, які допоможуть зберегти ключові інтереси США та протистояти планам пана Путіна. Допомога поміркованій опозиції, що бореться проти уряду Асада, має бути посилена: повстанці відчайдушно потребують американських протитанкових ракет. Разом із Туреччиною на півночі Сирії необхідно створити безпечну зону, де мирні громадяни могли б відчути себе у безпеці. Замість того щоб читати нотації панові Путіну, перед ним необхідно прокреслити червоні лінії. Без цих ліній його агресія продовжуватиме набирати обертів.

The Washington Post, США, 11 жовтня 2015, переклад ИноСМИ.Ru

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати