Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Висаджують у повітря Кавказ

Дуга тероризму ввібрала й Північну Осетію. Медведєв обіцяє «покарати виродків»
14 вересня, 00:00
ФОТО РЕЙТЕР

Не встигли російські силовики доповісти президентові й прем’єрові про свої успіхи в ліквідації лідерів терористичного підпілля на Північному Кавказі, як отримали адекватну, з погляду бойовиків, відповідь. Підпілля, незважаючи на втрати, живе й процвітає на лихо пересічним громадянам.

У столиці Північної Осетії Владикавказі на ринку терорист-смертник висадив у повітря автомобіль «Волга». Загинуло 16 людей, а ще 138 дістали поранення. Напередодні було встановлено, що пожежа на Ірганайській ГЕС в Унцукульському районі Дагестану була спричинена не технічною аварією, а диверсією. Під гідроагрегатом було виявлено саморобну бомбу, еквівалентну за потужністю 4 кг тротилу, поряд із нею— міну-пастку у вигляді кулькової ручки. Про можливу диверсію на Ірганайській ГЕС було відомо ще в липні. Було посилено пропускний режим, проведено відповідні навчання, але бойовикам це не дуже завадило. І те, що вибуху не сталося, — чинник достатньою мірою випадковий.

Повпред президента Росії в Північно-Кавказькому федеральному окрузі Олександр Хлопонін заявив, що слідство вже «має виходи» на причетних до теракту у Владикавказі. В організації вибуху підозрюють бойовиків із так званого екажевського джамаату — одного з великий формувань терористів на Північному Кавказі, який навіть має свій сайт в інтернеті. За однією з версій, це відповідь на спецоперацію, проведену в Екажево на початку березня поточного року. Тоді в селищі було вбито сім бойовиків. Ще трьох, які залишилися живими, заарештували за підривання потягу «Невський експрес» торік. Директор ФСБ Олександр Бортніков, який прилетів до Владикавказа, повідомив, що у справі про теракт уже затримали трьох. Поки відповідальність за теракт на себе взяв лідер північнокавказьких бойовиків Доку Умаров. У розміщеному їм на сайті kavkazcenter.org відеозверненні він обіцяє продовжити проведення спецоперацій на території Росії.

Досить чітко вимальовуються два напрямки в проведенні диверсій. По-перше, терористи-смертники намагаються здійснювати вибухи в місцях великого скупчення людей. Не обов’язково на базарах і автобусних зупинках. Тут можна пригадати атаку смертника на розташування 136-ї бригади Міністерства оборони Росії 5 вересня. Керівникам бойовиків потрібно якомога більше жертв, і цього вони успішно добиваються. По-друге, як і було обіцяно, диверсії спрямовані проти важливих інфраструктурних об’єктів, зокрема гідроелектростанцій. Нещодавно вибухи пролунали на Баксанській ГЕС у Кабардино-Балкарії. А це вже може викликати наслідки економічного й соціального спрямування.

Хоча так звана контртерористична операція в Чечні оголошена закінченою, жодного заспокоєння Північного Кавказу не спостерігається. Більше того, поширення зони терористичних актів на Північну Осетію ставить питання в абсолютно іншу площину. Цілком доречно говорити вже не про терористичні акти, а про повномасштабну партизанську війну. За даними генеральної прокуратури Росії, 2010 р. кількість терактів зросла на 15%. А рік іще не кінчився.

Російська влада намагається заспокоїти Північний Кавказ вирішенням соціальних проблем, оскільки бачить причину проблем регіону у великому безробітті й загальній невлаштованості життя. З цією метою оголошено про широкомасштабні інвестиційні проекти, покликані хоча б пом’якшити позначені проблеми. У принципі, це могло б мати певний ефект, проте все зводиться до старих російських проблем. У даному випадку йдеться не лише про дурнів і дороги, а про всеосяжну корупцію. Гроші виділяються, чиновники призначаються, а справа не рухається. Експерт Московського центру Карнегі Олексій Малашенко відзначив у своєму блозі на сайті радіостанції «Эхо Москвы»: «Хлопці, любі, ви створили новий федеральний округ, проголосили нову стратегію, послали президентським повпредом нового, причому тямущого, хлопця. І що? Ви проголошуєте, а вони діють. І щогодини успішніше. Пожалійте себе, пожалійте Хлопоніна, пожалійте нас. Навчіться хоч чогось!» Схоже, навчання йде дуже туго. Та й як може бути інакше. До Південної Осетії, покликаної бути вітриною відновлення після швидкоплинної війни з Грузією, спрямовані мільярди рублів, а успіхи вкрай незначні. Тоді як режим Саакашвілі, який щодня проклинають у російських ЗМІ, досяг у справі облаштування біженців таких успіхів, що чимало жителів Південної Осетії хочуть уже до Грузії. Зрозуміло, що найважливішою й найближчою метою бойовиків є зрив реалізації програм прискорення розвитку регіону. І посилення терористичної діяльності цілком вписується в цю стратегію. Другою й тісно пов’язаною з першою метою є демонстрація безсилля влади в боротьбі із тероризмом. «Що ми маємо цього успішного, на думку силового керівництва, року: два замахи на президентів Рамзана Казирова та Арсена Канокова (Чечні й Кабардино-Балкарії відповідно. — Авт.), вибух на Баксанській ГЕС, підривання московсько-петербурзького «Сапсана», сутичку біля родового кадировського села Центорой, вторгнення з вибухом до російської військової частини в Буйнакську. Та й у Московському метро попутно підірвали відразу дві станції. Про те, що в кавказькому регіоні щодня вбивають, годі й казати», — продовжує Малашенко.

Хто з тих можливих закордонних інвесторів, які при здоровому глузді та яких усіма правдами й неправдами (другими більше) заманюють на Північний Кавказ, вкладатиме свої кровні, якщо завтра вони можуть перетворитися на вирву від вибуху. До того ж, президент і прем’єр, які обіцяли сприяння, сидять у далекій Москві, а жадібні, зухвалі чиновники — поруч і свого упускати не збираються.

Але в бойовиків є ще одна далека мета, яка дедалі наближається, — олімпіада в Сочі. Її зрив — давно декларована мета керівників терористів. І слід сказати, що в певному розумінні вони свого досягають. У згаданому блозі Олексій Малашенко зазначає: «Цікаво, як проходитиме сочинська Олімпіада, якщо взагалі вона відбудеться. Адже достатньо кількох таких-от весняно-осінніх терактів, щоб кількість уболівальників звелася до єдинороських «Наших». Та й тих мами не пустять».

І, нарешті, ще одна вкрай важлива мета бойовиків — підсилити протистояння між православною Північною Осетією та мусульманськими республіками-сусідками. Невипадково підірваний автомобіль «Волга» мав інгушські номери. Дві республіки ведуть суперечку через Приміський район Владикавказа, проблема інгушських біженців із нього не вирішується, їхнім облаштуванням мало займаються. Подати суто територіальний конфлікт як війну двох релігій — що може бути краще для фундаменталістів з обох сторін. І це певною мірою досягається. У Москві сталася бійка між кавказцями і, як сказано в повідомленні, особами слов’янської зовнішності. Поки до використання вогнепальної зброї в російській столиці із цього приводу справа не дійшла, але, скидається на те, що це чинник тимчасовий. Наслідки переходу кавказького тероризму в релігійне й етнічне протистояння для Росії з її мусульманським поясом у Поволжі страшно навіть собі уявити.

Російський президент і прем’єр не пошкодували міцних висловлювань на адресу бойовиків. Прем’єр-міністр Володимир Путін на зустрічі із головою Союзу муфтіїв Росії Равілем Гайнутдіном заявив, що теракт у Владикавказі був спрямований на те, щоб посіяти ворожнечу між громадянами Росії, мабуть йдеться про осетинів і інгушів. «Ми не маємо права цього допустити», — заявив він, відзначивши, що в боротьбі з екстремізмом дуже розраховує на підтримку мусульманського населення Росії. У свою чергу, президент Дмитро Медведєв на нараді з главою Північної Осетії Таймуразом Мамсуровим, що проводилася в режимі відеоконференції, пообіцяв, що влада зробить усе можливе, щоб впіймати «цих виродків». «У разі опору або в інших випадках вони будуть знищені», — зазначив президент.

Історичний досвід і події в інших країнах свідчать, що одних заходів посилення у боротьбі з тероризмом недостатньо. Чим сильніше лютують каральні органи, тим більше людей стають під прапори бойовиків. Скільки баскських і північноірландських терористів переловила поліція Іспанії, Франції та Великої Британії, але терор пішов на спад лише тоді, коли знайшли політичні засоби заспокоєння, й населення припинило підтримувати терористів. На думку заступника голови комітету Державної думи Росії з безпеки, заступника керівника фракції «Справедлива Росія» Геннадія Гудкова, «Абсолютно очевидно, що жорсткіші заходи не дають належного ефекту. Із тероризмом треба воювати не лише силою, а й включати мізки. Сьогодні ми провалили ідейне протистояння терористичному підпіллю, ми не виправляємо жахливих недоліків нашої корумпованої й бездушної влади, яка відштовхує від себе величезну кількість людей. Ми не в змозі проявити належне оперативне мистецтво, оскільки наші системи правоохорони й безпеки дають регулярні збої й жодні заходи офіційних застережень і засекречування заходів антитерористичного спрямування не дають належного результату... Якщо ми не зробимо рішучих кроків, спрямованих на усунення глибинних причин існування тероризму, не зможемо контролювати процеси на етапі їхнього зародження, то жодними силами й способами ми не зможемо зупинити відкритий прояв жахливих актів вандалізму... Неможливо ловити джина, випущеного з пляшки, перетворюючи всю країну на обложену ворогами фортецю».

Поки ж, судячи з усього, російська влада схильна застосовувати прості й зрозумілі їй прямолінійні методи боротьби з тероризмом. Владу, звісно, використовувати треба, як радили відомі байкарі, але з розумом. На жаль, другого поки не видно.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати