Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

300 тонн фантазії

У Києві пройде II фестиваль піскової скульптури
16 червня, 00:00
Напередодні святкування Дня молоді у Києві відкриється яскравий видовищний, а головне екологічно чистий — Другий Київський фестиваль піскової скульптури та ленд- арту.

Такі фестивалі дуже популярні в усьому світі й щорічно проходять у Німеччині, Росії, Бельгії, США, Данії, Японії і т. д. Перший «Київський фестиваль піскової скульптури», відбувся торік у серпні. Він привернув до себе велику увагу киян і гостей столиці.

Цього року «Пісковий фест» набуває статусу міжнародного. Поряд із скульпторами з різних міст України братимуть участь скульптори з Росії, Китаю і Кореї. Всього в оригінальному творчому конкурсі братиме участь 30 молодих митців — професійних скульпторів, дизайнерів, архітекторів. Якщо на першому фестивалі для створення скульптурних композицій учасникам було надано 140 тонн кар’єрного піску, то цього року буде використано 300 тонн піску і висота скульптур сягатиме 3-х метрів.

Також, однією з особливостей фестивалю цього року буде проведення окремого конкурсу дитячої пісочної скульптури, який проводитиметься серед учнів дитячих художніх шкіл, Дитячої Академії мистецтв і студій Києва (близько 20 учасників). Усі скульптури створюються за спеціальною технологією, на основі досвіду проведення таких фестивалів в інших країнах. Учасників для дорослого та дитячого конкурсів відбиратимуть на засадах конкурсу проектів, найцікавіші з яких експертна комісія вибере для втілення в піску цих творчих ідей. Це дасть додаткову можливість представити в експозиції різноманітність форм, стилів і розмірів скульптурних композицій.

Тут доречним буде зазначити, що з погляду усталених традицій використання піску для зведення монументальної скульптури, є повним абсурдом. Пісок як скульптурний матеріал не згадується навіть у жодному технологічному довіднику. Проте у філософії і поезії з найдавніших часів метафора піску нерозривно пов’язана з поняттями часу, незліченності, змін, нескінченності. Працюючи з піском, митець руйнує імідж довговічності скульптури, який склався. Роботу над об’єктом iз піску завершити неможливо, автор лише вільний у виборі моменту припинення роботи. Цей момент є своєрідною точкою зворотного відліку на етапі повернення до вихідного стану матеріалу.

Але ці нюанси, а також природні катаклізми у дні експозиції піскових скульптур не зашкодять журі ухвалити свій вердикт. Фестиваль проводить студія «АМАВI» за підтримки Головного управління культури та мистецтв Київської міської адміністрації. До складу експертної комісії з відбору проектів і до журі фестивалю увійшли такі діячі культури, як, наприклад, всесвітньо відомий український скульптор — Олег Пінчук, професор, член-кореспондент Академії мистецтв України — Віталій Костянтинович Шостя, а також інші компетентні відомі люди.

26 червня о 12.00 відбудеться урочисте відкриття «Піскового феста» в районі «Оболонських Липок».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати