Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Амазонки» у воєнному сьогоденні

Культова львівська галерея відновила роботу знаковою виставкою
05 квітня, 10:07

Мистецьке життя у Львові, яке раптово зупинилося 24 лютого через військове вторгнення росії на нашу землю, починає помалу оживати і призвичаюватися до умов військового стану. Так галерея «Дзиґа» презентувала виставку Євгена Равського «Амазонки».

Представлені роботи є своєрідним довготривалим проєктом художника, який розпочався ще з 1990 року. Багато з них експонувалися в рамках різних виставок, але у воєнному сьогоденні його «Амазонки» набувають зовсім іншого звучання.

«Особливістю цієї виставки є те, що вона представляє живописні та графічні роботи різного часу, які об'єднує спільна тема міфу. Але не тільки. Спільною для цих робіт є також образ жінки, яка постійно «мігрує» між реальністю та міфом, між казкою та сьогоденням. Кожний образ, хоч і взорувався на реальній моделі, усе ж показує певні емоційні стани, тому перед нами не портрети, а радше алегорії чи метафори. Тож «розп’яття» тут не зазіхає на християнське трактування, це радше образ жертви, як і «пієта». Це конвенційний сюжет, який опирається на традиційну іконографію, але має іншу ціль. Не випадково тут фігурують жінки як втілення емоційності, бодай з чоловічої перспективи. У історичному міфі жінка виступає амбівалентною істотою – вона і бажана і небезпечна, і слабка і всесильна одночасно», – розповів мистецтвознавець Богдан Шумилович.

До речі, самого автора на відкритті не було. Зараз він із зброєю в руках захищає нашу країну і наші життя.

ДОВІДКА «ДНЯ»

Євген Равський закінчив Республіканську художню школу ім. Т. Г. Шевченка в Києві, а з 1993 року почав активну виставкову діяльність. Крім живопису і графіки він також дизайнував обкладинки музичних альбомів («Піккардійська Терція» та «Плач Єремії»). Як великий шанувальник європейського Ренесансу та Бароко велику увагу приділяє живописній світлотіні й створює реалістичні образи персонажів безпосередньо зі своїх знайомих та друзів. Роботи художника зберігаються у Львівській галереї мистецтв, Музеї Сучасного Образотворчого Мистецтва, у приватних колекціях України, США, Норвегії, Німеччини, Польщі, Росії, Естонії та Нідерландів. Живе та працює у Львові.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати