Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Гра триває...

Попри поразку в першому турі, українські вболівальники у Франції вірять в успіх національної збірної
13 червня, 19:19
ФОТО РЕЙТЕР

Цієї неділі увага футбольної України була прикута до французького міста Лілль, де наша національна збірна зустрічалася з німецькою командою у першій грі ЧЄ-2016. Щоправда, французьким містом Лілль цього дня важко було назвати — починаючи від фан-зони і закінчуючи музеями, готелями і ресторанами, — все майоріло національними прапорами України та Німеччини. А самі вболівальники в атмосфері передчуття справжнього футбольного свята спільно фотографувалися, щиро і доброзичливо спілкувалися та разом співали національні гімни обох країн. Містом прогулювалося чимало турків, шведів, поляків, англійців, албанців, португальців та ірландців...

Приємним сюрпризом для всіх вболівальників стала підтримка відомої української співачки Джамали, яка у день гри приїхала у Лілль і залюбки спілкувалася з усіма у офіційній фан-зоні. «Я вірю в нашу команду і її успіх на Євро-2016», — не втомлювалася повторювати Джамала. «Нам важко буде перемогти, адже за вас грає така прекрасна Джамала», — жартували німці.

ФОТО З ФЕЙСБУК СТОРІНКИ ВАДИМА ЛУБЧАКА

Порівнювати фан-зону Лілля і відпочинок у ній з фан-зонами українських міст під час попереднього європейського мундіалю Євро-2012 важко, адже французи більш раціонально розподілили площу. Місце для фанів тут також виділили в центрі, недалеко від авто та залізничного вокзалу, станції метро та основних готелів. Але фан-сектор порівняно невеликий, лише з одним проектором для трансляції матчів, і вхід до нього — у постійній черзі. Сюди можуть пропустити лише після трьох кордонів перевірок від охоронців. Перелік заборонених речей — в два десятки назв. Загалом, безпрецендентні норми безпеки — основна особливість французького чемпіонату. Мало не біля кожного готелю чи пабу — місцева поліція або військова охорона. Кілька тисяч правоохоронців забезпечували порядок біля стадіону. Упродовж дня над містом кружляв гелікоптер, а у деяких районах можна було зустріти спецтехніку. До слова, на стадіон не можна було проносити практично жодних особистих речень, крім гаманця і телефону.

«Обіцяли дощ, тому на матч взяли з дружиною парасолі. Обидві викинули при вході на стадіон, — ображається Микола з Сум. — Безумовно, безпека — це дуже важливо в наш час, але вболівальникам забороняли проносити книжки, ноутбуки, планшети, фотоапарати і відеокамери. Це не зовсім нормально». Особисті речі, що заборонені для стадіону, можна було залишити у камері схову. У черзі до таких камер в середньому необхідно простояти годину.

«Україно — вперед! — кричали наші вболівальники у метро — найзручнішому транспорті, яким можна дістатися за місто на стадіон. «Німецька машина — переможе!» — парирували німці.

Неймовірний драйв емоцій та шалена підтримка української збірної відчувалася ще за годину до матчу, коли наша команда вийшла на поле для розминки. Гравців на тренування вивів Андрій Шевченко, і коли вболівальники почали гучно затягувати — «Ше-ва! Ше-ва!», він подякував і показав на команду. Мовляв, не мене вітайте і підтримуйте.

Попри поразку, після видовищної гри, сектори з українськими вболівальниками залишалися оптимістично налаштовані і гучно вигукували: «Мо-лод-ці!» — на адресу наших футболістів. — «П’ятов — герой!», «Вболіваємо далі!»

«У вас дуже хороша команда, сильна гра в центрі і скажу відверто, що ви заслуговували на нічию, — сказав німецький фан Ганс відразу після закінчення матчу. — Німеччині просто сьогодні більше поталанило. А Україна обов’язково вийде з групи».

Практично всю ніч німці святкували перемогу. У ресторанах і пабах міста не було вільних місць. Українці ж здебільшого розійшлися по готелях, щоб відпочити і з новими силами вирушити зі своєю збірною у Ліон, де вже 16 червня Україна зустрінеться з Північною Ірландією.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати