Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

КАЛЕЙДОСКОП

16 листопада, 00:00

Американські батьки оскаржують теорію еволюції в суді

У американському суді розглядається позов про правомірність розміщення на шкільних підручниках біології наклейок, які попереджують, що теорія еволюції — не доведений факт, повідомляє Lenta.ru. Повний текст стикерів, якими були забезпечені підручники в окрузі, такий: «У цій книзі розповідається про еволюцію. Еволюція — це теорія, а не факт принаймні стосовно походження живих істот. Цей матеріал необхідно вивчати дуже уважно і не боятися піддавати його критиці». Наклейки на підручниках з’явилися після того, як приблизно дві тисячі батьків школярів із цього округу подали груповий позов до суду, вимагаючи змінити наявне в книзі твердження, що еволюція є науково доведеним фактом. Батьків роздратовувало навіть не саме це твердження, а те, що в підручнику не наводилося жодної альтернативної думки, зокрема біблійного уявлення про те, як виникло життя. Однак тепер інша група батьків за підтримки Американської спілки громадянських свобод намагається через суд заборонити наклейки, які, як стверджують позивачі, порушують право на свободу віросповідання, оскільки нав’язують християнський погляд на цей предмет. «Це виглядає так, неначе все те, що міститься в книзі, не є правдою», — заявив один із батьків, які виступили проти наклейок. Шкільні юристи, які відстоюють попередження про спірність теорії еволюції, вважають, що ці наклейки спочатку налаштовують учнів сприймати інформацію критично, і корисні вже завдяки цьому факту.

В’єтнамців подовжуватимуть

В’єтнамський уряд має намір прийняти державну програму збільшення середнього зросту громадян країни, повідомляє Lenta.ru. Експерти уряду вважають, що причиною дуже маленького зросту в’єтнамців є нестача вітаміну А в раціоні дітей, а також молока і м’яса. Ці продукти стали справжнім дефіцитом у часи війни, яка закінчилася 30 років тому. У той час купувати м’ясо і молоко могли лише найбагатші люди. Як вважають урядові чиновники, наслідком цього стало те, що покоління в’єтнамців, яке виросло після війни, стало слабшим і нижчим, аніж представники решти азіатських народів. Мета програми: збільшити зріст середнього в’єтнамця на 6,7 сантиметра протягом найближчих 25 років. Домагатися цього насамперед будуть за допомогою молока, яким в’єтнамський уряд посилено поїтиме дітей із самого раннього віку. З 1975 року, коли закінчилася війна, середній зріст в’єтнамських чоловіків збільшився з 157 до 163 сантиметрів, жінок — з 144 до 152 сантиметрів. Однак ці показники не задовольняють в’єтнамських учених.

Французькі вчені рятують національний символ

Національний символ Франції — галльський півень — опинився під загрозою зникнення. Як з’ясували вчені, в країні збереглося лише близько 200 особнів, які в основному належать приватним птахівникам, повідомляє Lenta.ru з посиланням на газету Daily Telegraph. Щоб не допустити повного вимирання галльських півнів, фахівці Національного інституту агрономічних досліджень Франції вирішили заморозити сперму тварин у кріогенних камерах, де підтримується температура мінус 196 градусів за Цельсієм. Як повідомила одна із співробітниць інституту, ця програма дозволить відновити популяцію, наприклад у разі епідемії. За деякими оцінками, темпи вимирання біологічних видів прискорюються і вже майже в тисячу разів перевищують прогнози. У найближчі 50 років може зникнути понад 30 відсотків видів тварин і рослин, які існують сьогодні. Деякі фахівці заявляють про шосте масове вимирання в історії Землі. Щоб сповільнити цей процес, у наукових центрах різних країн створюються бази генетичного матеріалу видів, що зникають. Учені передбачають, що в майбутньому збережені зразки ДНК дозволять відновити популяції, в тому числі за допомогою клонування.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати