Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коктейль-екскурсія

Незвична подорож по залах Національного художнього музею України
31 січня, 00:00
БОГДАН СТУПКА ТА ЕКС-МІНІСТР ЮСТИЦІЇ ОЛЕКСАНДР ЛАВРИНОВИЧ НА КОКТЕЙЛІ-ЕКСКУРСІЇ В НАЦІОНАЛЬНОМУ ХУДОЖНЬОМУ МУЗЕЇ УКРАЇНИ / ФОТО АВТОРА

З нагоди п’ятиріччя Фонду сприяння розвитку Художнього музею відбулася новинка світського життя столиці — коктейль-екскурсія. «Українська культура в кольорі, звуках та смаках» — так називалася придумана режисером Сергієм Проскурнею програма на честь ювілею Фонду.

Вишукано одягнені гості потрапили не тільки у світ справжньої української мистецької скарбниці — Національного музею, здійснивши пізнавальну подорож, яка передбачала знайомство із шедеврами вітчизняного мистецтва. Ця незвична екскурсія проходила у супроводі вишуканої музики та дегустації напоїв. Зелений, червоний, темно-жовтий зали — кольори української художньої культури. Кагор, токай, трав’яна настоянка, горілка — смаки української художньої культури. Музика бароко, класика, старовинний міський романс, народні пісні — звуки української художньої культури. Погодьтеся, ідея об’єднати це все разом доволі оригінальна.

Вели коктейль-екскурсію заступник генерального директора Національного художнього музею України Марина Скирда та ведучий телеканалу «1+1» Юрій Макаров. Прозвучали твори Дмитра Бортнянського у виконанні Ансамблю солістів чоловічої капели ім. Левка Ревуцького (художній керівник — Богдан Антків), квартет «Колегіум» грав твори Людвіга ван Бетховена, прозвучали старовинний романс в обробці Марка Кропивницького «Не питай...» у виконанні солісток Національної опери України Ірини Семененко та Анжели Швачки, а попурі на теми українських народних пісень у джазовій манері презентувала вокальна група Mansound. У цей вечір у стінах музею була надзвичайно тепла атмосфера.

Окрасою коктейль-екскурсії став виступ нашого легендарного актора Богдана Ступки. Було вручено три золоті медалі меценатам музею: Петру Багрію (засновник ЗАТ «Ганза»), завдяки внескам якого музей підтримує свою будівлю у належному стані, Філі Жебровській (голова правління-генеральний директор ВАТ «Фармак»), що є співзасновником Фонду і завдяки якій музей отримав картини Любомира Медвідя й скульптурний портрет художниці Тетяни Яблонської роботи В’ячеслава Клокова, ВАТ «УКРЕКСІМБАНК» в особі голови правління Віктора Капустіна, що опікується видавничими програмами музею. Імена нагороджених внесені в Золоту книгу меценатів. Медалі роботи Олександра Сухоліта вручав генеральний директор Інституту фінансової політики Ігор Мітюков — засновник та почесний голова правління Фонду. Власне, це він п’ять років тому передав Фонду картину «Циганка» авангардиста Віктора Пальмова (з цього й почалася робота Фонду).

Директор музею, а також засновник і Голова правління Фонду Анатолій Мельник детально звітував про те, що Фонд встиг зробити за ці роки. Завдяки спонсорам організовуються виставки та великі художницькі проекти. Художній музей збагатився новими творами О. Архипенка, В. Пальмова, О. Грищенка. Вдалося випустити десятки альбомів, створених на основі багатої музейної колекції. Зокрема, ювілейний альбом «Національний художній музей України», й видання, присвячені Іконі, Українському портрету, мистецтву ХIХ, ХХ і початку ХХI століть, Українському модернізмові початку ХХ століття, художникам світового рiвня Сергієві Васильківському, Миколі Пимоненку, Володимирові Орловському, Сергію Світославському, Олександрові Мурашку. Доброго розголосу набув і журнал НХМУ «Музейний провулок» із його шістьома числами й добрими перспективами на майбутнє. Саме його примірник, до речі, подарували усім гостям коктейль-екскурсії.

Зрозуміло, що найперше й найголовніше призначення музею у розвитку: не замикатися в собі, відкривати фонди, влаштовувати й обмінюватися виставками з першорядними музеями світу. Приємно згадати виставки НХМУ у Нідерландах і США, презентації у залах НХМУ творів Гойї, Піросмані, японських каліграфів. За п’ять років Фонд підтримав понад 25 виставок, проектів та акцій.

Діяльність Фонду стала новою сторінкою в роботі музею по комплектуванню колекції. Один із перших творів, переданих Фондом для музею, — картина відомого українського авангардиста Віктора Пальмова «Циганка» (1919—1920рр.) — дар почесного голови Фонду Ігоря Мітюкова. У 2004 році одним із засновників Фонду Петром Багрієм власним коштом була придбана на Віденському аукціоні і подарована музею композиція визначного авангардиста Олександра Архипенка «Жіноча фігура» (1914р.). Це є знаменною подією, враховуючи мистецьку вартість скульптури і майже повну відсутність творів уславленого у світі українського скульптора на його батьківщині. Твір О. Архипенка «Жіноча фігура» включений до складу виставки «Український модернізм. 1910—1930рр.» й експонується протягом 2006—2007 рр. в США (Чикаго, Нью-Йорк). За підтримки Фонду до України були перевезені колекція творів та архів Олекси Грищенка.

Завдячуючи одному із засновників Фонду — Філі Жебровській — до колекції музею у 2006—2007 рр. надійшли твори Любомира Медвідя і В’ячеслава Клокова. Роботи Миколи Мазура, Віктора Гонтаріва та Андрія Антонюка — дари засновників Фонду Анатолія Мельника, Федора Шпига й члена Фонду Сергія Бондарчука.

До речі, у майбутньому предметом пильної уваги й допомоги Фонду стануть:

— великі виставкові проекти: «Олександра Естер» (восени 2007р.), «Українські художники паризької школи» (2008р.);

— запровадження серії телевізійних документальних фільмів про історію і колекції НХМУ, зокрема, документально-ігрового фільму «Український портрет»;

— робота над створенням CD НХМУ;

— реставрація колекції стародавньої дерев’яної скульптури та колекції старовинних меблів;

— комп’ютеризація наукового каталогу колекції музею з подальшим її виданням по окремих розділах;

— закупівля спеціального обладнання для експонування творів іконопису, а саме: «Святий Георгій», «Волинська Богоматір», «Святий Микола»;

— реконструкція та оснащення приміщень НХМУ для розширення фондосховищ музею та інше

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати