Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Непізнаний Чюрльоніс

У Національному художньому музеї України — виставка відомого литовського художника
03 листопада, 00:00

До 130-річчя з дня народження одного з найяскравіших представників литовської професійної музики та художника Мікалоюса Костянтинаса Чюрльоніса (1875—1911) в Україні підготувалися майстерно. У Національній музичній академії України ім. П. І. Чайковського відбувся концерт, де прозвучали музичні твори відомого композитора. Нині ж у Національному художньому музеї України експонується виставка його робіт «Фантастичний світ символів, світла і гармонії». Доробок митця колосальний: за п’ять років творчого життя понад двісті музичних творів і стільки ж картин. Відвідувачі виставки навіть говорять, що за радянських часів Мікалоюс Чюрльоніс надавав багатьом любителям мистецтва можливість поглянути на інший художній світ.

Мистецтво Чюрльоніса, незважаючи на захоплення його роботами, й дотепер лишається об’єктом для дискусій. «А все це тому, — говорить мистецтвознавець Альбіна Роспутько, — що все своє життя він прожив ніким не зрозумілий і не затребуваний». Лише у 2000 році у Національному художньому музеї ім. М.К. Чюрльоніса в Каунасі на виставці «Все ще не пізнаний Чюрльоніс» уперше були показані мало кому відомі його фотографії. Сьогодні ж його творчість вважають одним із найзворушливіших явищ епохи символізму. Адже у його творчості відсутній конкретний образ людини — скрізь домінує природа: стихія моря, скелі, гори, вітрильники... Навіть картини в експозиції представлені не за хронологією, а за темами, що їх об’єднують: цикли природи, тема космосу та музики, ескізні замальовки різних років, графіка та фотографічні етюди 1905 року, зроблені ним під час літньої подорожі на Кавказ, на узбережжя Чорного моря. Щоправда, засмучує те, що експонуються лише факсимільні відбитки робіт художника. У музеї це пояснюють тим, що оригінали творів, які виконані незафіксованою пастеллю та темперними фарбами на папері, робить експонування картин майже неможливим поза межами Національного художнього музею ім. М. К. Чюр льоніса в Каунасі, де зберігається майже увесь творчий доробок митця. Адже температурні коливання, вібрація при транспортуванні творів та інші фактори згубно впливають на оригінали. Саме тому у 1938 році були виготовлені перші факсимільні відбитки картин Чюрльоніса, а у 1997 в Італії було надруковано високоякісні репродукції сорока п’яти робіт, які не лише своїми розмірами, а й колірною гамою максимально наближені до оригіналів.

Звичайно, повнiстю оцінити його роботи без його ж музики — просто неможливо. Тому у музеї все поєднали — експозиція картин та музика. Симфонічні поеми «Море», «У лісі» та безліч музичних творів для фортепіано створюють у стінах музею неповторну ауру. Виставка триватиме до 27 листопада, і у всіх бажаючих є можливість самим пересвідчитися у цьому.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати