Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ніхто не скаржився в укритті»

Львівські театри змушені були переривати вистави через повітряну тривогу
03 квітня, 20:43

«День» повідомляв про те, що львівські театри поновлюють роботу. Зокрема, Національний театр опери і балету імені Соломії Крушельницької та Національний український драматичний театр імені Марії Заньковецької.

Перші вистави після вимушеної перерви, пов’язаної з війною з рф, відбулися 1 квітня, і все минулося спокійно.

Вчора, 2 квітня, в часі вистав лунала повітряна тривога. На заньківчанській сцені показували оперету «Наталка Полтавка» Івана Котляревського, а в Опері – «#Краса. Балет-Гала», і це новий концерт із циклу «З вірою у перемогу! Мистецтво надихає жити» за участю артистів балету Львівської, Київської та Харківської національних опер. У програмі – фрагменти з відомих балетів «Дон Кіхот», «Жізель», «Баядерка», «Дама з камеліями», «Корсар», а також танцювальні номери на музику Фридерика Шопена, П'єтро Масканьї, Жоржа Бізе та ін.

От що зазначила у соцмережах керівниця літературно-драматургічної частини Львівської опери Стефанія Олійник: «Під час концерту «Балет Гала» одразу після першого номеру розпочалася повітряна тривога. Всі артисти, працівники театру та глядачі (продаж обмежено до 250 квитків у партері – і сьогодні був аншлаг) спустилися в укриття і перебували там до закінчення тривоги 40 хв., після чого концерт продовжили. Разом з нами перебували знімальні групи головних італійських та нідерландських телеканалів.

В мене змішані почуття. З одного боку, ми щасливі відновити роботу, а глядачі просто колосально тепло сприймали артистів і концертну програму. Ніхто не скаржився в укритті, але добре, що тривога порівняно швидко минула. З іншого боку – знаєте, як воно, коли увесь колектив і глядачі не в залі, а в укритті в підвалі??????».

Сьогодні, 3 квітня, в обох театрах знову вистави. У заньківчан – «Наталка Полтавка» з іншим складом акторів. В опері – «#Надія. Духовні концерти Дмитра Бортнянського» за участю камерного хору (диригент – Вадим Яценко).

Наразі сирени мовчать. Дасть Бог, обійдеться без повітряної тривоги. Але перестороги працівників театрів недаремні – на балкони квитків не продають і роблять розсадку шахівницею, аби зручно було виводити публіку в укриття. Тобто кількість посадкових місць обмежена.

Варто додати, що Театр Заньковецької вже склав афішу на 7, 8, 9 і 10 квітня. Наступного тижня запрошують на гостину також діток – це буде вистава «Івасик Телесик». Щодо дорослих, то їм запропонують «За двома зайцями» Михайла Старицького, концерт оркестру театру «Ми любимо Україну» та «Сватання на Гончарівці» Григорія Квітки-Основ'яненка.

Львівська опера наразі розкладу концертів на наступний тиждень не оголошувала. Але ж, напевно, от-от.

Все буде Україна!

Тетяна КОЗИРЄВА, «День» Львів.

Фото Олени ХРАМОВОЇ (Львівська опера) та Андрія КУБ'ЯКА (Театр Заньковецької).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати