Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Онлайн-милування

Магнолії та рододендрони в Ботанічному саду імені академіка Олександра Фоміна тішитимуть око до липня
30 квітня, 10:42

З огляду на карантинні обмеження, помилуватися буянням рослин, цвітінням магнолій та рододендронів Ботанічного саду імені Олександра Фоміна всіх охочих запросили онлайн. Екскурсія відбулася науковою частиною ботсаду — одного з найстаріших у Європі: цьогоріч у травні йому виповниться 181 рік.

Біля самого входу можна було побачити, як у саду цвітуть флокси, бадани, тюльпани, форзиції, каштани. Гордість науковців ботсаду — це колекція магнолій та рододендронів.

«Сад у нас невеличкий — 22,5 га, адже дуже цікавий своїми колекціями. Тут працювало багато відомих учених, є своя школа, в саду відкрили таке явище, як подвійне запліднення в рослин, різноманітні засоби інтродукції рослин. За більш як сторічну діяльність створено унікальні і цікаві колекції як відкритого, так і закритого ґрунту, — розповів заступник директора ботсаду ім.О.Фоміна Віталій КОЛОМІЙЧУК. — У саду зібрана величезна колекція рослин — понад дев’ять тисяч одиниць. Це — одна з найбільших колекцій в Україні і Східній Європі. Найперше — це колекції магнолій листопадних, рододендронів кизильників. Величезні колекції рослин закритого ґрунту».

За його словами, культура цих рослин — дуже цікава, особливо — в азійських країнах: там створені цілі унікальні гірські сади з рододендронів, японські сади — зокрема. У київському саду рододендрони помітні вже на вході: це — високі кущі з чудовими великими біло-рожевими квітами.

«Рід рододендронів — це рід помірних широт, найбільш різноманітно їх представлено в Південно-Східній Азії. В нас зібрана колекція з понад 160 одиниць, з них 110 — колекція видів. Рододендрони є вічнозелені, напіввічнозелені та листопадні. Рослини — від 40 см до 30 м. Культура рододендронів розпочалася в Європі в середині ХІХ століття. В нас представлені рослини з усього світу, є два види рідкісних — це рододендрон жовтий та листопадний (у Карпатському регіоні, занесений до Червоної книги)», — розповів Віталій Коломічук.

Через аномально теплу зиму цвісти вони (як і більшість рослин) почали на два тижні раніше. Деякі вже відцвіли, зараз почитають цвісти вічнозелені. Подібна ситуація — з магноліями, колекція яких у ботсаду ім.О.Фоміна (види, гібриди та декоративні форми) унікальна, лише чистих видів — понад 110. Період цвітіння магнолій — 3-3,5 місяця, він розпочинається, приблизно, на початку квітня.

Заввідділу інтродукції деревних та трав’янистих рослин Роман ПАЛАГЕЧА розповів, що в саду є свій розсадник магнолій: працівники збирають плоди, насіння, потім у лабораторних умовах магнолії в ящиках зростають кілька років. І потім їх пересаджують у розсадник. Якщо магнолії вирощувати з власного насіння, вони будуть максимально стійкими до змін клімату.

Оскільки колекція — велика, на сьогодні деякі види цвітуть, деякі — перецвітають, ще деякі цвістимуть до липня.

«Ми займаємося розведенням магнолій з 1905 року, знання передаються від покоління до покоління — як і колекція: вона збільшується та розвивається. Розмножуємо магнолію насінням — від цього рослина стає міцнішою. Йдеться про зимо-, морозо— та посухостійкі види. Але, звичайно, магнолія, за генетикою — вологолюбна, родом — із Південно-Східної Азії. До льодовикового періоду — понад 180 мільйонів років — вона росла на всіх континентах — про це свідчать викопні рештки. Після льодовикового періоду невеликі ареали її зосередились у Південно-Східній Азії. В світі сьогодні існує 242 види і різновиди магнолій, але 2/3 з них — абсолютно тропічні і субтропічні, які не можуть у нас зростати. Сортів магнолій — понад дві тисячі», — розповів Роман Палагеча.

Сьогодні в ботсаду починає квітнути магнолія лілієквіткова. За словами науковця, вона стала однією з материнських рослин у процесі гібридизації для створення дуже багатьох магнолій. Цвіте магнолія Біонді, її батьківщина — Китай. Це — чистий вид: вони використовуються в фармацевтиці для лікування серцево-судинних хвороб та хвороб органів дихання. Цвіте магнолія Беті, що належить до карликових рослин. Відцвітає магнолія зірчаста. Вже відцвіла магнолія верболиста, батьківщина якої — Японія, але кора якої досі дуже сильно пахне (містить 50 різноманітних ефірних олій).

Пан Віталій розповів, що незабаром зацвіте магнолія Макрофіла, квітка якої сягає 35 см.  Також за тиждень квітуватиме природний гібрид магнолія Ватсона та магнолія оберена яйцевидна, магнолія Еша. Приблизно за два тижні почне також квітувати тюльпанове дерево. В цьому саду є його два види — китайський і американський.

Науковці зазначають, що магнолії можуть зростати більше як 100 років, найстарішому екземпляру в ботсаду ім.Фоміна — понад 90. Ще цікаві факти: в ботанічному саду ім.О.Фоміна є дуб, якому понад 200 років, під яким Тарас Шевченко писав свої вірші. Соснам — 181 рік, і на них понад 100 років гніздиться сім’я круків.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати