Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Присвята Олегові Крисі

Маестро відсвяткував ювілей у Львівської філармонії
13 червня, 10:12
ФОТО РОМАНА БАЛУКА

На вечорі знаменитий скрипаль представив світову прем’єру твору, написану Євгеном Станковичем. Нагадаємо, 1 червня всесвітньо відомому музикантові Олегові Васильовичу Крисі виповнилося 75 років. Але святкував свій день народження віртуоз у рідному Львові — на сцені Концертного залу ім. Станіслава Людкевича і під завісу XXXVI Міжнародного фестивалю музичного мистецтва «Віртуози». Олег Васильович розповідає, що ювілей удома — це для нього дуже тепла й емоційна подія: «Очевидно, що моє серце завжди у Львові — це і перші кроки, і дотики до музики, і сім’я, і друзі. Це надзвичайно тремтливо...»

Маестро виступав у супроводі Симфонічного оркестру Львівської філармонії під диригуванням свого сина — Тараса Криси, який обіймає посаду головного диригента цього творчого колективу. У програмі ювілейного вечора прозвучали твори класиків минулого і сучасності: Роберта Шумана, Вольфганга Амадея Моцарта, Бедржиха Сметани та Євгена Станковича. До речі, спеціально до ювілею скрипаля знаний композитор сучасності Євген Станкович написав Концерт № 5 для скрипки з оркестром «Питання без відповіді» (це присвята О. Крисі), і 10 червня у Львівській філармонії відбулася світова прем’єра.

«Твір Євгена Станковича мені дуже підійшов, — каже Олег Криса. — Він мелодійний, щедрий, емоційний. І напрочуд філософський...»

На репетиціях був присутній Євген Федорович, і О. Криса зауважив, що це виявилося дещо тривожним моментом, адже твір вперше грали перед автором, який, можливо, має інше його бачення. «На щастя, композитор був дуже лаконічний із зауваженнями», — сказав скрипаль і пообіцяв виконати «Питання без відповіді» Євгена Станковича не тільки у Львові. Й обіцянку виконає найближчим часом — уже 15 червня у Національній філармонії України в супроводі Національного симфонічного оркестру України під диригуванням Володимира Сіренка.

Під час ювілейного концерту львівський міський голова вручив скрипалю відзнаку «Золотий герб Львова». «У цьому залі сьогодні панує велика любов, — відзначив Андрій Садовий, вітаючи Олега Крису з ювілеєм. — Думаю, що ми тут з вами — це маленька краплинка цього океану любові, який хоче вітати скрипаля. Люди, які тут зібралися, обожнюють вас, пане Криса, бо ви запалюєте серця. Ми вас любимо». Одержав цього вечора маестро й почесну відзнаку Львівського філармонійного товариства — за досягнення в музичній сфері та багаторічну творчу працю.

ДОВІДКА «Дня»

Олег Криса — видатний українсько-американський скрипаль і педагог. Шлях світової слави віртуоза розпочався із Львівської музичної десятирічки ім. Соломії Крушельницької (клас Костянтина Михайлова). Вершини майстерності Олег Криса осягав під керівництвом прославленого маестро Давида Ойстраха в Московській консерваторії імені П. Чайковського. Свою першу велику перемогу виборов на Міжнародному конкурсі ім. Ніколо Паганіні в Генуї. 1989 року разом з дружиною, піаністкою Тетяною Чекіною, виїхав на постійне місце проживання до США. Нині 75-річний Олег Криса — професор престижної в США Істменської школи музики.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати