Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Сімнадцять «Греммі» на десятьох

Сьогодні відкривається джазове шоу «Dо#Dж 2006’ осінь»
14 листопада, 00:00
ГОСТІ ФЕСТИВАЛЮ «TАkЕ 6» / ФОТО НАДАНЕ ПРЕС-ЦЕНТРОМ «DО#DЖ 2006’ ОСІНЬ»

До Києва приїжджають світові зірки та світові метри джазового олімпу — американські групи «The Manhattan Transfer» і «Таkе 6», а Донецьк із сольним концертом відвідають власники престижної європейської премії «Polar», ісландці «Mezzoforte». Джазові шоу відбудуться в рамках Міжнародного джазового фестивалю «Dо#Dж 2006’ осінь».

Історія фесту почалася в 2001 р., і за 16-річну дiяльнiсть його учасниками стали сотні колективів з України, Росії, Грузії, Німеччини, Франції, Італії, Бразилії, Німеччини, Польщі. Донецький фестиваль за правом вважається престижним джазовим заходом України. Про появу продовження фестивалю та його осінню сесію президент «Dо#Dж», Олександр Сірий мріяв давно. Переговори з «The Manhattan Transfer», «Таkе 6» і «Mezzoforte» тривали майже півтора року й, нарешті, увінчалися успіхом. До речі, всі колективи вперше приїдуть до України.

Офіційна дата заснування «The Manhattan Transfer» — 1 жовтня 1972 року. На сьогодні вони є світовими лідерами в джазовому та поп-вокальному жанрі. У роки свого формування група нажила багато шанувальників, з успіхом виступаючи в нью-йоркських клубах. Перша «Греммі» знайшла команду в 1981 році, причому в поп- і джаз-категоріях одночасно. У 1985 р. засновник групи Тім Хозер створив новий стиль «Вокаліз», у якому лірику накладають на раніше записані інструментальні джазові композиції. Однойменний альбом започаткував їхній тріумф — він був номінований одразу в 12-ти категоріях, за кількістю номінацій поступившись тільки Майклу Джексону з його шедевром «Thriller». Усього ж «The Manhattan Transfer» дев’ять разів ставали власниками найпрестижнішої премії «Греммі»! Разом із ними на одній сцені працювали такі світові зірки, як Елла Фітцджеральд, Луї Армстронг, Барбара Стрейзанд, Френк Синатра, Стефан Грапеллі, Бі Бі Кінг, Чаха Хан, Боббі МакФерін, Філ Коллінз. Квартет завжди в списку запрошених на багато урочистих церемоній: «The Essence Awards», «The Goodwill Games» і навіть на спеціальну Різдвяну виставу для Папи Римського! Усього ж на рахунку групи «The Manhattan Transfer» 26 альбомів, виданих мільйонними тиражами по всьому світi, а також десятки мільйонів вдячних шанувальників у всіх куточках Землі, де з успіхом проходили та проходять їхні гастролі. Не менш успішним очікується й перший в Україні концерт «The Manhattan Transfer», яка 14 листопада виступить у Києві на сцені Національного палацу «Україна» о 19.30.

Вокальний секстет «Take 6» створений 18 років тому в Алабамі. Їх називають «живими класиками вокалу a cappella», по них орієнтуються десятки подібних колективів в усьому світі. Репертуар секстету завжди був ширший, аніж джаз: від духовних співів найширшого спектру, традиційних спірічуелс і сучасних госпелз — до складних джазових гармоній і ритмічного напору соул-музики. «Take 6» — восьмикратні власники премії «Греммі» та справедливо названі «Кращою вокальною групою світу». Знамениті музиканти подарують нам цілий музичний букет, вирощений від «чорних» коренів — свінг, реп, госпел, ритм-енд-блюз, фанкі, бі-боп, соул. «Таkе 6» піднімуться на сцену Національної опери України 15 листопада.

Назва ісландського колективу «Mezzoforte», що працює у стилі «фанкі-ф’южн», у перекладі з італійської означає «не дуже голосно». «Але дуже якісно», — додають, захоплюючись, численні шанувальники. Після виходу п’ятого альбому ісландці протягом 1984 року дали понад 150 концертів, включаючи великі музичні фестивалі в Голландії та Швейцарії. Незабаром група стала популярною не тільки в Європі, але й у США. На прикладі групи «Mezzoforte» ще раз стає ясно, що поняття «драйв» не пов’язане з національністю чи расою, а також із кліматичними умовами. Послухати та побачити загадкових ісландців можна буде в донецькому Палаці молоді «Юність» 16 листопада. А ведучим осінньої сесії «Dо#Dж» стане неперевершений «гуру» джазової історії Олексій Коган.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати