Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Тарілки як прокламації

У Львові демонструють «патріотичний фаянс» XVIII століття
25 липня, 12:44
ФОТО АНДРІЯ КУБ’ЯКА

Колекцію посуду, створеного у часі Великої французької революції (1789 — 1794), виставляють у постійній експозиції Музею етнографії та художнього промислу Інституту народознавства НАН України. У збірці — серія фаянсових тарілок з розписами на патріотичну тематику та агітаційними закликами революційного змісту (наприклад, «Свобода або смерть»), а виготовлені вони 1790-х у місті Невер, і це —  найбільший у Франції центр з виробництва фаянсу.

«Ці тематичні тарілки виконували роль листівок із закликом до боротьби з панівним класом, — говорить завідувач експозиційного відділу МЕХП Андрій КОЛОТАЙ. — На них — віддзеркалення пристрастей, які вирували у часи Великої французької революції».

Андрій Колотай розповідає, що такі патріотичні тарілки не використовували у побуті як посуд, а тримали, аби прикрасити житло — здебільшого дрібних ремісників, підприємців і міщан.

Виготовлені тарілки не з порцеляни, а з фаянсу. Випалювалися лише один раз. Мають грубі стінки, покриті кілька разів глазур’ю. На відміну від порцеляни, не пропускають світла і набагато більше важать. А ще фаянсовий посуд не пристосований до різкої зміни температур — тарілки тріскаються, а глазур осипається.

За словами нашого екскурсовода, патріотичний посуд набув особливої популярності у другій половині XIX століття — тоді з’явилися пристрасні колекціонери, які де тільки можна вишукували патріотичні фаянси, що після нетривалого побутування стали унікальними.

Андрій Колотай говорить, що такий посуд виготовляли дуже невеликими тиражами, отже, на нині це — велика рідкість. «Якщо музейна збірка має щось подібне, то це — додаткове свідчення її успіху та престижності», — підсумовує Андрій Колотай.

Залишається лишень додати, що колекцію патріотичного фаянсу Музей етнографії успадкував від Міського промислового музею, створеного у Львові 1874 року.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати