Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Українські ілюстраторки – в списку найкращих

Роботи Анни Сарвіри та Ольги Штонди покажуть на престижній виставці в італійській Болоньї
17 січня, 10:29
АННА САРВІРА. ІЛЮСТРАЦІЇ ДО КНИЖКИ ЙОКО САНО «КАЗКА ПРО КОТА, ЯКИЙ ЖИВ МІЛЬЙОН РАЗІВ»

Малюнки двох українських  художниць — Анни Сарвіри та Ольги Штонди — обрали для участі у виставці ілюстраторів Болонського ярмарку дитячої книжки (Bologna Children’s Book Fair), яка відбудеться цієї весни. До престижного списку увійшли 76 ілюстраторів з 27 країн. Сформувати цей список було непросто, бо на розгляд журі цього року надійшли роботи від 2 901 художника з 62 країн.

«Для мене особисто участь у виставці Bologna Children’s Book Fair —  це знак, що малюю краще, ніж раніше, і рухаюсь у потрібному напрямку, — розповідає «Дню» Анна САРВІРА, ілюстраторка і співзасновниця клубу ілюстраторів Pictoric. — Творчість важко оцінювати, завжди є багато нюансів. А в журі в Болоньї круті видавці та ілюстратори, які на цьому розуміються. Пройти їхній відбір справді дуже приємно. І мені приємно представляти Україну. За останні п’ять років імідж України в книговидавничій та ілюстраторській сферах дуже змінився — ми помітно стрибнули вперед. Ілюстратори та письменники постійно представляють Україну на міжнародних конкурсах і подіях».

На виставку Анна Сарвіра відправила проект, який ще в процесі роботи. Це ілюстрації до книжки Йоко Сано «Казка про кота, який жив мільйон разів».

Роботи Анни Сарвіри не вперше експонуватимуться в рамках Болонського ярмарку дитячої книжки. 2017-го її ілюстрації до книжки білоруського автора Сергія Прилуцького «Геть дорослих!» також була представлена на виставці.

ІЛЮСТРАЦІЯ ОЛЬГИ ШТОНДИ

 

Анна зазначає, що участь у цій події багато дає ілюстраторам у професійному вимірі. «Як мінімум у мене з’явилося багато нових знайомих ілюстраторів з-за кордону, я трохи увійшла у всю цю професійну спільноту. Це, наприклад, допомагає при організації міжнародних виставок Pictoric. А ще я познайомилася з видавцями», — пояснює художниця.

Роботи ще однієї української ілюстраторки — Ольги Штонди — на виставку в Болоньї потрапляють вперше. Але не вперше отримують визнання на міжнародному рівні. Наприклад,  минулого року її ілюстрація отримала відзнаку данського конкурсу stArt Award. На виставку в Болоньї Ольга надіслала серію робіт про велосипед.

«Я орієнтувалася лише на власні вподобання та близьку мені тематику. Ще я пам’ятала, що ілюстрації мають нести в собі розповідь та емоцію, але — головне — бути щирими, — говорить Ольга Штонда. — Той факт, що мої роботи потрапили на виставку сучасних ілюстраторів, є для мене дуже приємним, адже вони змогли якимось чином зацікавити та знайти відгук у професійного журі. Можливо, це стане поштовхом до цікавих співпраць і проектів. Але головним у професійному плані я вважаю відвідання ярмарку особисто, адже це найбільша подія року в світі ілюстрації і там є чим надихнутися».

Усі роботи, що експонуватимуться цього року на виставці, надрукують у каталозі, а один із учасників виставки отримає грошову винагороду та контракт із іспанським видавництвом SM. Після Болоньї виставка поїде до Японії, Китаю та Кореї.

Болонський ярмарок дитячої книги (Bologna Children’s Book Fair) — щорічна літературна виставка, заснована у 1963 році. Цього року триватиме з 1 по 4 квітня і буде вже 56-м. Виставка ілюстраторів відбувається щороку, починаючи з 1967-го. Вона має на меті представити основні тренди сучасної світової ілюстрації і відкрити в ній нові імена.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати