Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Війна – війною, а весна – весною»

У Львові представили виставку робіт Наталії Івженко
09 квітня, 14:56

Відкрили проєкт «Все буде Україна!» вчора, 8 квітня, у Національному літературно-меморіальному музеї Івана Франка (Домі Франка), бо вважають його працівники, що «у складний час саме мистецькі твори можуть бути ліками, своєрідною сестрою милосердя чи навіть психотерапевтом. Мистецтво дає змогу здобути новий досвід, оновитися».

Наталія Івженко – член Творчого об’єднання народних майстрів та художників-аматорів Львівського центру народної творчості і культурно-освітньої роботи.

Корінна львів'янка – народилася, живе і працює у Львові.

Вищу освіту здобувала на архітектурному факультеті Львівської політехніки. Малює і виготовляє ляльки. Автор кількох десятків експозицій живопису та лялькарства. Виставлялася у Дрогобичі, Трускавці, Львові, Івано-Франківську, Рівному, Городку тощо. Брала участь у V всесвітніх Бойківських фестинах. Провела понад пів тисячі майстер-класів з виготовлення ляльки-мотанки. Роботи майстрині зберігаються у приватних колекціях та в музеях Львівської області.

В експозиції «Все буде Україна!» у Домі Франка представлені і живопис Наталії Івженко, і ляльки.

Картини виконані олійними фарбами в стилі наївного реалізму.

«Ідея творів – показати красу України, і маємо усвідомити, в якій мальовничій країні випало щастя нам жити, – анонсували показ у музеї. – Зараз, у час журби, смутку, болю, надзвичайно сильно відчуваєш злість на загарбників, на нелюдів, які нищать цю красу. Але все буде Україна! Перемога буде за нами, а відбудована країна буде ще гарнішою, ще кращою!».

Друга складова виставки – лялькарство. Наталія Івженко, створюючи чудові ляльки-мотанки, не дає забувати про народні традиції, яким понад 5000 років, водночас прагне надати ляльці характеру, мови жесту (так у майстрині виникла ідея виготовляти каркасні ляльки). Є у збірці й ляльки-обереги – «з певним сенсом чи тлумаченням». Робить пані Івженко також текстильні і вовняні валяні ляльки, іграшки, значки. І пропонує навчити цього всіх охочих – зокрема, запрошує 14 квітня, у межах виставки у Домі Франка, на майстер-клас «Подорожниця».

«Неймовірні лялечки Наталії Івженко!», – захоплюється виставкою директор Дому Франка Богдан Тихолоз.

Принагідно нагадує, що цей показ – відкриття нового виставкового сезону у Домі Франка.

І додає: «Бо війна – війною, а весна – весною. І культура має цвісти. Українська».

Виставка «Все буде Україна!» триватиме-цвістиме до 26 квітня.

І далі буде. Бо все буде Україна.

Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів

Фото «Дню» надали у Домі Франка

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати