Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

З надією на найближче повернення додому

Вокальна формація «Піккардійська Терція» присвятила пісню вимушено переміщеним особам
01 квітня, 17:52

Кілька днів тому «День» розповідав про нове прочитання гуртом «Піккардійська Терція» відомої стрілецької пісні «Йде січове військо», написаної понад сто років тому Михайлом Гайворонським. Тоді ішлося про те, що «Терція» осучаснила прочитання твору. Та й узагалі вважає, що композиція не втратила актуальності в часі жорстокої війни росії проти України.

І от знову стара-нова пісня від піккардійців – «Я в чужині дивлюся на небо», яку без сліз неможливо ні слухати, ні дивитися.

Промоменеджер гурту Галина Гузьо нагадує страшну статистику. За інформацією ООН, від 24 лютого – початку повномасштабної війни Росії проти України – свої домівки покинули понад 4 мільйони людей. А загалом через жорстокі воєнні дії російської армії вимушено переміщеними особами стали понад 10 мільйонів наших співгромадян, і це – кожен четвертий українець… Власне, всім втікачам від біди, і малим, і дорослим, вокальна формація «Піккардійська Терція» й присвятила свою пісню «Я в чужині дивлюся на небо». 

«Ця пісня – для всіх українців, які через війну змушені покинути свої домівки, свою Батьківщину, – говорить художній керівник «Піккардійської Терції» Володимир Якимець. – А ще це подяка всім іноземцям та іноземним країнам, які зараз відкривають свої серця – приймають біженців з України. «Я в чужині дивлюся на небо…» – з надією на найближче повернення усіх додому. З вірою, що ці люди там, удома, знайдуть своїх рідних, з якими зараз немає зв’язку. І з молитвою за всіма, кого більше ніколи не зустрінуть…»

Пісню «Я в чужині дивлюся на небо» «Терція» записала ще 1999-го – вона увійшла до альбому «Я придумаю світ».

Про історію тужливої пісні розповідає автор музики до неї, учасник «Терції» Ярослав Нудик: «Слова цієї пісні потрапили мені до рук 1989-го. Це одна  із так званих «Пісень із зеленого зошита». Цей зошит (зошит бабці, яку вислали до Сибіру, репресували) колись дав мені мій товариш Тарас Білик-Береза. Пісня написана на чужині, у часи заслань українців у Сибір. Ім’я автора не було вказане, тож вважаємо її народною. Музику я склав того ж 1989-го, і деякий час ми співали її у складі дуету «Курінь» (Ярослав Нудик – Сергій Самолюк).  Через деякий час «Я в чужині дивлюся на небо» почала виконувати й «Терція». Я дуже шкодую, що ця пісня досі актуальна…».

Послухати пісню «Я в чужині дивлюся на небо» у виконанні піккардійців і переглянути емоційне відео до неї, складене зі щемливих актуальних фотокадрів, можна тут.

Фото «Дню» надала промоменеджер «Терції» Галина ГУЗЬО

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати