Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Російська сторона дістала перевагу в геополітичній боротьбі з Європою»

Світові ЗМІ про нові домовленості Києва та Москви
19 грудня, 11:47

Президент України Віктор Янукович зробив рішучий крок в бік московської орбіти, погодившись на велику фінансову допомогу Росії, йдеться в матеріалі The Financial Times. Як відзначає видання, завдяки підписаним міжурядовим угодам, «Москва суттєво збільшила свій вплив на Україну». На думку видання, таким чином «російська сторона отримала перевагу в геополітичній боротьбі з Європою». «Однак відчуття того, що Янукович «продає країну» Росії може призвести до активізації народних протестів, які охопили Київ, після того як минулого місяця Янукович відмовився підписувати Угоду про асоціацію з ЄС», — пише газета. Політологи, за словами FT, вважають, що в результаті угоди Україна дуже скоро може стати залежною від Росії.

Угода, підписана між Україною та Росією у вівторок є виправданням для українського президента, пише американська газета The Wall Street Journal. «Це, схоже, підтверджує підозри деяких західних дипломатів, що його (Януковича. — Ред.) залицяння з ЄС були частково фінтом, спрямованим на те, щоби викликати тривогу з боку Кремля, що він може втрати свого історичного васала і, таким чином, і витягнути вигідніші умови».

«Скільки коштує купити країну? Спитайте Володимира Путіна. Він щойно виторгував одну», — йдеться в статті у виданні Politico. Журнал пише, що гроші від Росії — плату Януковичу за рішення повернути Україну на Схід, до сфери впливу Путіна і відхилення переговорів щодо Угоди про асоціацію з ЄС, яку Янукович мав підписати кілька тижнів тому.

Намагаючись відновити імперську силу часів Радянського Союзу, Росія брутально прагне втягнути Україну до проекту Митного союзу, погрожуючи підняттям ціни на газ або припиненням його постачання взагалі, наголошує видання. «Є одна спільна риса між колишнім СРСР та сучасною Росією — авторитарний спосіб здійснення влади, при якому немає поваги ні до прав людини, ні до основних свобод власного народу. Тому, обійми з Росією не означають заручини зі свободою. На жаль, навпаки», — йдеться в матеріалі.

Британська The Guardian пише, що членство України в Митному Союзі навряд чи буде на порядку денному найближчим часом. «Але існує думка, що в обмін на отримані кредити і торгівельні пільги, Янукович погодиться не підписувати Угоду про асоціацію з ЄС», — пише газета.

Німецька газета Berliner Zeitung запитує: що все ж таки Янукович пообіцяв Росії за пакет допомоги? Видання нагадує, що Путін має намір приєднати Україну до Митного союзу. Однак, пакет допомоги виявився настільки щедрим, що виникає питання, чи не було це таємним планом Кремля? Видання також наголошує, що $15 млрд. — великі гроші не тільки для України, але і для самої Росії.

Інше німецьке видання Die Tageszeitung пише, що Янукович тягне час до вступу до Митного Союзу. Надто яскрава прихильність Росії ризикована, зважаючи на масові протести в Києві.

Журнал Der Spiegel вважає, що одним з успіхів цьогорічної зовнішньої політики Путіна було використання силової політики і шантажу, щоби повернути Україну назад до сфери російського впливу.

Російська газета «КоммерсантЪ» відзначає, що «Україна через чотири роки після підписання чергового газового контракту з Росією, який весь цей час Київ офіційно називав кабальним, все таки добилася знижки на третину». «Про те, чи врятувала Москва українську гривну (а разом із нею і всю соціальну політику уряду Миколи Азарова), стане відомо найближчими днями», — пише газета.

О том, спасла ли Москва украинскую гривну (а вместе с ней и всю социальную политику правительства Николая Азарова), станет понятно в ближайшие дни».

Інший російський часопис «Ведомости», посилаючись на аналітиків із Capital Economics, стверджує, що «фінансова допомога від Росії знижує ризики боргової кризи в Україні». «15 млрд. достатньо, аби затулити діру в балансі приблизно на 18 місяців», — йдеться в матеріалі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати