Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Розводка по-московському

Російська інформаційна обслуга категорично заперечує сам факт того, що звільнення Вишинського може мати наслідком звільнення когось з українських політв’язнів
29 серпня, 18:25
ФОТО РЕЙТЕР

Київський апеляційний суд 28.08.2019 звільнив з-під варти головного редактора «РИА Новости Украина» Кирила Вишинського. Захвату його колег і товаришів по службі з різних підрозділів інформаційних військ не було межі. Маргарита Симоньян повідомила, що Вишинський — «людина неймовірної мужності». Дмитро Кисельов пояснив, що «наше завдання зараз — забезпечити безпеку Кирила», а саме рішення суду назвав «політичним» і розповів, що «таким чином Зеленський поліпшив свої переговорні позиції».

Захват з приводу звільнення Кирила Вишинського виcловили керівники міжнародних організацій. Представник ОБСЄ у питаннях свободи слова Арлем Дезір дуже радів і закликав український суд зняти всі звинувачення з Вишинського на наступному засіданні, запланованому на 16 вересня. Приблизно з такою ж реакцією на цю подію виступив і генсек Європейської федерації журналістів Рікарду Гутьєрреш, а також представники «Комітету захисту журналістів» та інших міжнародних організацій.

Цим чудовим людям, які закликали владу України зняти всі звинувачення з Вишинського, не спало на думку висунути вимогу Росії для симетрії звільнити режисера Сенцова, засудженого до 20 років за тероризм, що ніяк його не стосується, журналіста Романа Сущенка, котрий відбуває 12-річний термін у колонії суворого режиму за «шпигунство», яке полягало в тому, що журналіст Роман Сущенко займався важливою журналістською роботою — збирав інформацію про вторгнення російських військ до України.

Те, що Вишинського звільнили з-під варти, це, звичайно, добре, оскільки, як сказав відомий сучасний російський мислитель, «свобода краще, ніж несвобода». Кирило Вишинський особисто нікого не вбив, він — абсолютно пересічний боєць путінських інформаційних військ. За свої подвиги у війні проти України нагороджений Путіним медаллю «За заслуги перед Вітчизною» (Указ президента РФ від 22.04.2014) і медаллю «За повернення Криму» наказом міністра оборони РФ Шойгу від 15.04.2014. Походження цих російських нагород Вишинський на суді пояснити не зміг. Його можна зрозуміти. Важко громадянинові СРСР було б пояснити  військово-польовому суду 1943-го наявність у нього Залізного хреста 1-го ступеня й інших нагород Третього рейху.

Після рішення Київського суду про звільнення Вишинського з-під варти у кількох ЗМІ з’явилася інформація, що українського режисера Олега Сенцова перевели із заполярної колонії № 8 у місті Лабитнаги до «Бутирки» (за іншими джерелами, Сенцов перебуває в Лефортово). Що побічно підтверджує чутки про те, що готується обмін. На момент підготовки цієї статті офіційних підтверджень місцеперебування Сенцова та формату можливого обміну немає.

Російська інформаційна обслуга категорично заперечує сам факт того, що звільнення Вишинського може мати наслідком звільнення когось з українських політв’язнів.

Коли у програмі «60 хвилин» від 28.08.2019 український експерт Вадим Трюхан спробував перервати бурю захватів у студії своїми міркуваннями про те, що тепер Росія має відпустити Сенцова, з обличчя Ольги Скабеєвої миттєво злетіла посмішка щастя, й вона проскреготала своїм фірмовим металевим голосом: «Сенцов — терорист, а Кирило — журналіст!»

Комуністичний депутат Держдуми Денис Парфьонов заявив, що політична система в Україні залишається репресивною, й вимагав від усіх у студії «Не вестися на спроби задобрити нас».

Переконання, що Україна, звільнивши Вишинського з-під варти, «намагається задобрити Росію», висловив і «політолог» Сергій Марков. Крім того, він повідомив, що «Кирило Вишинський у майбутньому має бути нагороджений званням Героя України». Тут устряв ведучий Попов і заявив, що Кирило Вишинський — це «майбутній голова європейської комісії зі свободи слова». Пропозицій, щоб Вишинський очолив ООН або зайняв папський престол у студії «60 хвилин», поки не надійшло. Можливо, надійдуть під час наступних програм.

«Політолог» Марков заробляє на хліб тим, що на його тлі будь-який ідіот при владі виглядає Сократом, а будь-який Чикатило — матір’ю Терезою. От і в ситуації з Кирилом Вишинським усюди почали пхати «політолога» Маркова, щоб після його слів будь-яка поведінка Кремля виглядала, як акт мудрості й гуманізму. Ось фрагмент його «Особливої думки» на «Эхо Москвы» від 28.08.2019, де «політолог» Марков відповідає на запитання співробітника «Эха» Соломіна.

О.Соломін: Вишинський опинився на волі. Запобіжний захід йому змінили. По ідеї, Росії зараз треба зробити алаверди. Кого Росії слід відпустити?

С.Марков: Яке алаверди. Та ви що, Господь з вами. Яке алаверди.

О.Соломін: Відповідь якась потрібна.

С.Марков: У Росії сидять громадяни типу Сенцова, терориста, який ніякий не режисер, між іншим. Чогось фейк...

О.Соломін: Режисер уже тому, що...

С.Марков: Ніякий не режисер.

О.Соломін: Якщо він знімав фільми — він режисер.

С.Марков: Ні, фейкове щось маленьке назнімав на свій мобільний телефон. Ніякий не режисер. Він громадський активіст, який захопився тероризмом. Він сидить абсолютно справедливо. І чітко, і зрозуміло. Те саме там, припустимо, ці моряки бідолашні українські. Вони сидять за порушення кордону, яке вони вчинили за наказом свого керівництва. За великим рахунком, треба керівництво посадити. Але скоїли злочин».

Кінець цитати.

Сподіватимемося, що Кремль усе-таки невипадково перевіз Олега Сенцова із Заполяр’я до Москви й відбудеться обмін, у результаті якого на волі опиняться не лише Сенцов, а й Сущенко та українські моряки й кримські татари, визнані політв’язнями.

Єдина проблема, яка може зруйнувати цей сценарій, — це особливість Путіна як парламентера. Попередньому українському президентові Петру Порошенку в якомусь сенсі було легко. Оскільки у них з Путіним було обопільне небажання спілкуватися. Президент Зеленський спілкуватися з президентом Путіним готовий. І тут на нього можуть чекати сюрпризи. Оскільки в структурі особи Путіна є дві сторони: кадебешна й кримінальна. Ці сторони по черзі проявляються під час переговорів, коли співбесідник Путіна є то об’єктом вербування, то «фраєром вухатим», якого треба «розвести» за «поняттями». Путін невипадково постійно «ботає по фені», використовуючи термінологію кримінального арго на кшталт «мочити», «гнати пургу» й інше. Його лексикон — це прояв менталітету кримінального злочинця, в якому потонув кадебешник.

Попереднього президента України — Порошенка — Путін «розвів» за допомогою «двухходівки»: спочатку ввів російські війська, потім змусив підписати Мінські угоди, виконання яких означає ліквідацію незалежності України. На черзі нова «розводка» для Президента Зеленського. Про зміст цієї «розводки» ми, можливо, дізнаємося найближчим часом.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати